Producatorii spun ca agricultura ecologica nu mai este o afacere rentabila pe piata locala si multi dintre ei se gandesc sa renunte la afacere. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca nu primesc niciun sprijin financiar din partea statului, iar

Producatorii spun ca agricultura ecologica nu mai este o afacere rentabila pe piata locala si multi dintre ei se gandesc sa renunte la afacere. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca nu primesc niciun sprijin financiar din partea statului, iar vremea nefavorabila din acest an le va aduce pierderi foarte mari.
Agricultura ecologica a devenit o afacere neprofitabila in Romania si asta nu pentru ca nu exista piata de desfacere, ci pentru ca statul nu si-a aratat pana acum interesul fata de aceasta activitate pe care a dat-o exemplu ca o ocazie pentru dobandirea pietelor externe. Lipsa de sprijin financiar din partea statului, la care se adauga in acest an si fenomenele meteo nefavorabile, sunt elementele care ii determina pe cat mai multi producatori sa se gandeasca sa renunte la afaceri, unii renuntand deja. "De inregistrat, m-am inregistrat, dar mi-e teama ca trebuie sa renunt la productia ecologica, pentru ca risc sa-mi pierd furnizorii. In prezent, pentru fabrica de produse lactate avem 250 de furnizori de lapte, tarani din zona. Fiecare taran este obligat sa plateasca o taxa de certificare de 150 de lei pe an si nu primesc nicio subventie pentru aceasta. Cu timpul, taranii o sa renunte sa livreze lapte ecologic, pentru ca nu castiga nimic si noi o sa ne pierdem furnizorii", a declarat producatorul de lactate ecologice, Roxana Serchiu. Aceasta a subliniat ca producatorii ecologici au in fata atat problema costurilor de productie mai mari, cat si distribuirea produselor. "Este o problema cu dusul mai departe fata de zona de productie, deoarece produsele noastre au termen de garantie mai mic, tocmai pentru ca sunt ecologice. Am incercat si in Bucuresti, dar e mai greu, ar trebui sa primim inapoi marfa nevanduta si nu ne permitem acest lucru. Mai mult, fiind ecologice, ar trebui sa fie mai scumpe, dar nu putem sa le vindem la un pret mai mare pentru ca nu le mai cumpara nimeni", a explicat Roxana Serchiu.

Raportul cost-pret, primul impediment

Raportul dintre costul de productie si pretul produsului reprezinta o problema care nu este singulara pentru producatorii ecologici. "Nu se castiga bine din agricultura ecologica, pentru ca noi cheltuim mai mult si vindem la fel cu cei care fac produse conventionale. Consumatorul este interesat mai mult de pret decat de calitatea produsului. Am incercat sa exportam, dar pana acum strainii ne-au oferit un pret mai mic decat merge piata la noi", a declarat directorul Camilact SRL, Camelia Zetu. Camilact SRL, din Vatra Dornei, produce lactate ecologice. "Este foarte greu sa faci produse ecologice. Nu avem voie sa folosim nimic chimic in lantul de productie. Aceste reguli sunt valabile si pentru taranii de la care luam lapte, circa 500 de producatori. Vacile trebuie duse pe pasuni curate, fara azotati. Ar fi bine daca taranii ar primi subventie pentru taxa de certificare pe care trebuie sa o achite anual", a spus Camelia Zetu. Pe langa costurile mari de productie, producatorii ecologici s-au confruntat de la inceputul anului si cu vreme nefavorabila. "In acest an, nu se pune problema de castig, pentru ca am pierdut tot. Ar fi trebuit sa obtin 30 tone de mere ecologice, din cele doua hectare de livada pe care le am. La inceputul lunii mai, a fost inghet in zona noastra si s-a distrus toata recolta", a declarat producatorul de mere ecologice, Luka Petru Francisc.
Acesta a precizat ca, in prezent, pregateste dosarul pentru a primi despagubiri de la Ministerul Agriculturii. "Am cheltuit 55 de milioane de lei vechi, sper sa obtin despagubiri. Acum trebuie sa pregatesc dosarul, ne cer situatii cu toate cheltuielile care se pot dovedi cu acte. Nu stiu daca primesc bani, mi-am facut asigurare doar pentru grindina, nu si pentru inghet", a mentioat Luka Petru Francisc.
Faptul ca produsele ecologice au piata de desfacere in Romania o demonstreaza importurile, care se dubleaza de la an la an.

Fonduri limitate la 225 mil. euro

Producatorii ecologici vor putea beneficia de sprijin financiar in limita sumei de 225 de milioane de euro, bani acordati din fonduri europene pentru dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, potrivit Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR). Numai ca producatorii ecologici pot accesa aceste fonduri doar dupa aprobarea PNDR de catre Comisia Europeana. Adica, cel mai devreme anul viitor. Pentru perioada 2007-2013, finantarea pentru dezvoltare rurala se realizeaza atat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), cat si din bugetul national. Cu toate problemele reclamate de producatori, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ( MADR), agricultura ecologica va urma trendul ascendent din ultimii doi ani, iar pana in 2013 vom reusi sa ajungem din urma statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, daca in 2006, suprafata de teren cultivata "ecologic" a fost de 143.000 de hectare, cu 33.600 hectare mai mult fata de 2005, pentru acest an specialistii din MADR estimeaza realizarea unei suprafete de 200.000 hectare. "In Uniunea Europeana, ponderea suprafetei de culturi ecologice din suprafata totala este, in medie, de 4%. Noi estimam ca vom ajunge in acest an la 1,31% din suprafata totala si la 5% pana in 2013", a declarat consilierul in cadrul MADR, Teodora Aldescu.

Numai 3.600 de producatori inregistrati anul acesta

In 2007, piata produselor ecologice este preconizata la 2,5 milioane euro, cu un milion de euro mai mult decat in 2006. "Cererea pentru produse ecologice se dubleaza de la an la an. Totusi, nu este usor sa comercializezi aceste produse. In marile magazine parca se duce o politica impotriva noastra, sunt percepute taxe din ce in ce mai mari", a declarat directorul Natura Land, Radu Panait. Acesta a spus ca, pentru a elimina problemele legate de comercializarea produselor ecologice din import, vor sa-si deschida propriul magazin. "Intentionam sa ne deschidem un magazin in Bucuresti si, treptat, un restaurant ecologic. Pentru magazin am avea nevoie de o investitie de cel putin 300.000 de euro. Asteptam sa vedem daca putem sa accesam fonduri europene, care ne-ar ajuta foarte mult. Un proiect important este si restaurantul, pentru ca ne dorim ca absolut toate produsele comercializate sa fie ecologice. Un astfel de loc ar fi unic pe piata romaneasca", a subliniat Panait. Potrivit legii, pentru a putea beneficia de sprijin financiar, producatorii ecologici care proceseaza, comercializeaza sau importa produse ecologice au obligatia sa se inregistreze pana la data de 1 iunie a fiecarui an, informeaza NewsIn. Desi Ministerul Agriculturii estima inregistrarea a 4.500 de producatori ecologici, fata de cei 3.409 existenti anul trecut, doar 3.600 de producatori s-au inregistrat pana la expirarea termenului, respectiv pana la 1 iunie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.