Un robot japonez danseaza si se invarte pe muzica ce ruleaza pe un iPod intr-o coregrafie complicata bazata pe calcule matematice complexe. Unul dintre dezvoltatorii de tehnologie sustine ca poate face ca robotii sa se miste spontan in loc sa aiba mi
Un robot japonez danseaza si se invarte pe muzica ce ruleaza pe un iPod intr-o coregrafie complicata bazata pe calcule matematice complexe. Unul dintre dezvoltatorii de tehnologie sustine ca poate face ca robotii sa se miste spontan in loc sa aiba miscari programate.
Robotul, realizat de ZMP din Tokyo, poarta numele Miuro si are doar 14 inci. Arata ca un bulgare alb prins intre doua jumatati de coaja de ou - si se misca pe roti in ritmul muzicii care ruleaza pe iPod-ul inglobat.
La o demonstratie din Tokyo, Miuro a pivotat pe o scena pe ritmul unei melodii pop rulate prin intermediul difuzoarelor sale. Dansul nu a fost preprogramat, ci a fost generat chiar de catre robot.
Oamenii de stiinta implicati in proiect cred ca tehnologia ar putea sa faca robotii capabili de miscari spontane.
Miuro utilizeaza algoritmi sau reguli matematice, pentru a analiza muzica si a transforma ritmul in dans, a spus Hisashi Taniguchi, presedintele ZMP.
"Intentionam sa realizam o noua forma de viata, care se misca liber si spontan in moduri pe care fiintele umane nu le pot prevedea. Speram sa il transformam pe Miuro in cel mai nou insotitor virtual", a spus Taniguchi.
Fata de mai vechiul Miuro, care a fost lansat in luna august a anului trecut, prototipul este echipat cu un software bazat pe ceea ce oamenii de stiinta numesc "miscare haotica", un model matematic similar miscarilor unei albine care zboara din floare in floare pentru a strange nectar.
Acest lucru ii permite lui Miuro sa actioneze spontan si imprevizibil - "ca un copil care se joaca", a spus cercetatorul Takashi Ikegami, de la Universitatea Tokyo, care a dezvoltat soft-ul.
ZMP a livrat deja 500 de replici ale lui Miuro, care nu sunt echipate cu soft-ul inteligent, dar raspund la actiunile unei telecomenzi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.