Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ii acuza pe parlamentari ca au avut un interes direct ca Agentia Nationala de Integritate sa nu apara, dar si ca modificarea legii s-a facut a€˛de frica clauzei de salvgardarea€¯.
a€˛Stiti ca noi, in 17 ani, in Romania, foarte putine lucruri am facut fara presiuni externe si aceasta este una din legile adoptate cu presiune externaa€¯, a declarat Macovei, sambata seara, intr-o emisiune TV. Ea a adaugat ca parlamentarii nu doreau o agentie care sa le controleze averile, conflictele de interese si incompatibilitatile. "De altfel, acest lucru rezulta si din modul in care a fost adoptata legea. Daca acum trei saptamani, o luna, toata lumea s-a pupat si s-a felicitat, in unanimitate, a doua zi dupa ce apare in Monitorul Oficial s-a anuntat modificarea legii, pentru ca nu mai e la fel de buna cum era la inceput. Evident ca aceste modificari vin tocmai pentru ca au existat critici in opinia publica romaneasca, nu stiu daca si de la Bruxellesa€¯, a declarat Macovei.
In replica, Ministerul Justitiei a acuzat-o ieri pe Monica Macovei ca "dezinformeaza opinia publica cu privire la continutul Legii ANI". Drept urmare, MJ a facut mai multe precizari.
"ANI nu este subordonata Senatului. ANI este o autoritate administrativa autonoma. ANI se bucura de independenta operationala. Singura modalitate de control este prezentarea in fata Senatului, de catre Consiliul National de Integritate, a unui raport anual de activitate a Agentiei", se arata in comunicatul dat ieri publicitatii.
In plus, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a explicat ca "adoptarea ANI este un succes", iar in modificarile aduse prin ordonanta de urgenta au fost stabilite termene precise pentru actiunile necesare punerii in functiune a Agentiei.