Este vorba despre jocurile si ilegalitatile care se petrec cu ocazia evaluarilor si acordarii unor fonduri pentru lucrarile stiintifice. O serie de profesori universitari sustin ca in ministerul condus de liberalul Adomnitei banii publici alocati
Este vorba despre jocurile si ilegalitatile care se petrec cu ocazia evaluarilor si acordarii unor fonduri pentru lucrarile stiintifice. O serie de profesori universitari sustin ca in ministerul condus de liberalul Adomnitei banii publici alocati cercetarii sunt impartiti pe criterii arbitrare. Iar alocarea fondurilor se face pe baza unor norme stabilite de cei de la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), astfel incat unii profesori primesc aproape dublu, iar altii mai putin sau chiar nimic.
Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior este institutia aflata in subordinea Ministerului Educatiei care are ca atributii analizarea si evaluarea diferitelor proiecte si lucrari stiintifice si acordarea unor sume de bani pentru finantarea acestora. In cadrul CNCSIS functioneaza sapte comisii impartite pe diferite specialitati: Matematica si Stiintele Naturii (comisia 1); Stiinte Ingineresti (comisia 2); Stiinte Socio-Umane si Economice (comisia 3); Stiintele Vietii si ale Pamantului (comisia 4); Stiintele Agricole si Medicina Veterinara (comisia 5); Stiinte Medicale (comisia 6); Arte si Arhitectura (comisia 7).
Fiecare lucrare depusa la CNCSIS trebuie sa treaca de comisia de evaluare de specialitate. O comisie formata, cel putin pe hartie, din profesori evaluatori cu experienta si cu performante profesionale deosebite. Realitatea este insa alta. La nivelul CNCSIS evaluatorii sunt alesi doar din randurile celor agreati, ale profesorilor care nu se sfiesc sa faca diferite jocuri de culise. Profesori care evalueaza si acorda fonduri pentru lucrari realizate de apropiati sau chiar de catre ei insisi. Astfel, o buna parte dintre profesorii evaluatori si-au depus propriile lucrari si apoi, tot ei, le-au evaluat si aprobat. Adica ei au centrat, ei au dat cu capul, daca folosim un termen fotbalistic. In acest mod, o buna parte din banii publici ajung, prin frauda practic, la unii dintre membrii comisiei CNCSIS care si-au inaintat propiile dosare ce au fost evaluate de catre ei sau apropiati ai lor. Mai grav este faptul ca aceeasi oameni au facut parte si comisia centralizata de la Bucuresti, denumita "panel", unde s-au reevaluat punctajele obtinute de autorii lucrarilor la comisiile CNCSIS. Si aici situatia este identica.
Finantari pentru familie
Un exemplu de conflicte de interese semnalat deseori de profesorii nemultumiti este cel profesoarei Mihaela Miroiu, de la SNSPA, care aparea, anul trecut, ca membru al Comisiei 3 de Stiinte Socio-Umane si Economice. Aceasta a depus, tocmai la comisia din care facea parte, un proiect de finantare. Incredibil este faptul ca si sotul acesteia, Adrian Miroiu a depus, tot la aceasta comisie un alt proiect stiintific. Nu a mai mirat pe nimeni atunci cand Adrian Miroiu a obtinut 96 de puncte iar sotia sa din comisie a obtinut, la randul ei, 90 de puncte. Situatia este una strigatoare la cer, iar frauda din acest caz este cat se poate de elocventa. Cu toate acestea, pana in momentul de fata, nimeni nu a luat nici o masura.
Adomnitei pe urmele lui Hardau
Unul dintre cei care au semnalat aceste jocuri ce au loc cu ocazia evaluarilor lucrarilor stiintifice a fost profesorul doctor universitar Gheorghe Romanescu. Sef al catedrei de Geografie fizica de la facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, acesta este, cel putin oficial, si membru evaluator al CNCSIS. Nu a primit insa niciodata proiecte de evaluare.
"Pe anul 2007 eu am depus un proiect de tip A la Comisia 4. La evaluare, proiectul meu a primit 90 puncte din 100 posibile. Si eu figurez ca evaluator al CNCSIS-ului, dar nu am primit niciodata proiecte de evaluare deoarece este o adevarata mafie de distributie a acestor dosare. Toate dosarele de evaluare se duc la persoanele care "trebuie" sa evalueze "corect" si sa puncteze ca atare. Cum se explica ca, de ani de zile, nu am primit nici un dosar si colegii mei, de la diferite facultati din tara, primesc totdeauna 10, 15, 20 dosare de evaluat", ne-a declarat acesta.
Romanescu i-a informat despre ceea ce se intampla atat pe fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau (foto), cat si pe actualul ministru liberalul Cristian Adomnitei. "Am reclamat toate aceste ilegalitati conducerii ministerului. Am fost chemat chiar la fostul ministru al Educatiei, domnul Hardau. De atunci nu s-a facut nimic pentru rezolvarea situatiei, desi sesizarile mele sunt si acum la actuala conducere a ministerului", precizeaza profesorul Gheorghe Romanescu. Acesta ne-a declarat ca s-a adresat presei in ultima instanta, dupa ce a depus memorii la MECT, la Guvern sau Parchetul General.
Aprobari cu dedicatie
Un alt exemplu elocvent al aranjamentelor care au loc in curtea CNCSIS este cel privind proiectul "Dezvoltarea Comunitatilor Rurale si Dinamica Integrarii Europene".
Proiectul, care l-a avut ca director pe profesorul Ilie Badescu, a fost declarat, initial, neeligibil. Adica nu s-a considerat ca este apt pentru finantare. La scurt timp, acelasi proiect apare ca eligibil, dar avandu-l ca director pe Dan Banciu. Astfel, acelasi proiect a fost notat cu punctaj maxim si autorul lui a obtinut o finantare de peste 60.000 de euro. Interesant este ca, la un moment dat, lucrarea stiintifica aparea pe siteul institutiei si la eligibil si la neeligibil. In cele din urma, in urma sesizarilor primite, conducerea CNCSIS a scos proiectul de la categoria celor neeligibile.
Exista si profesori care sunt practic abonati si primesc an de an fonduri de la Ministerul Educatiei. Unul dintre ei este profesorul Virgil Surdeanu de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. Anul acesta a incasat, potrivit datelor oficiale, nu mai putin de 390.000 RON (adica 39 de miliarde lei vechi) pentru proiectul "Dezvoltarea cercetarilor geomorfocronologice prin implementarea masuratorilor de dendrocronologie". Suma este alocata pentru un an de zile, timp in care renumitul profesor clujean trebuie sa justifice aceste cheltuieli.
Investitii in nimic
Conducerea CNCSIS a fost acuzata de diferite nereguli si de alti profesori. De exemplu, profesorul Gigel Militaru a sesizat in urma cu putin timp modul dubios prin care se distribuie banii publici prin asa-zisa competitie de proiecte de cercetare. El a solicitat, printre altele, verificarea modului in care au fost cheltuiti sute de milioane de euro in ultimii zece ani. Profesorul a atras atentia asupra faptului ca nu exista o justificare a fondurilor alocate, adica nu se stiu multe dintre rezultatele "cercetarilor" in care s-au investit miliarde de lei. Acesta a solicitat MECT si verificarea modului dubios in care au fost solutionate contestatiile celor nemultumiti de "imparteala" CNCSIS. Toate aceste solicitari au ramas insa fara raspuns.
Manevre de culise
Conform dezvaluirilor facute de unii profesori din cadrul CNCSIS, in interiorul acestei institutii functioneaza o adevarata masinarie de aranjat proiecte. Astfel, potrivit surselor noastre, au existat cazuri in care articole de specialitate publicate de anumiti profesori erau "contabilizate" ca fiind publicate in strainatate, iar cele din strainatate ca fiind publicate in tara. Scopul era ca cei care au obtinut finantarile sa justifice banii. Iar un articol aparut intr-o revista de specialitate din afara tarii este cotat cu mult mai bine. In acest mod, profesorul isi poate justifica cat de cat banii primiti de la stat.
Recomandari de ochii lumii
In tot acest timp, oficialii Ministerului Educatiei condus de Cristian Adomnitei incearca practic sa prosteasca restul profesorilor si sa acrediteze ideea ca aceste "concursuri de proiecte" se desfasoara cat se poate de corect. "Biroul Largit al CNCSIS le recomanda membrilor Consiliului sau ai comisiilor de specialitate sa nu depuna propuneri de granturi (proiecte de lucrari - n.r.) CNCSIS pe intreaga perioada in care isi desfasoara activitatea in cadrul acestor foruri", suna o recomandare postata pe siteul oficial al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior. In aceeasi recomandare se precizeaza ca astfel "se va evita aparitia conflictelor de interese". Cat este de respectata aceasta indicatie s-a putut vedea din cele prezentate pana acum.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.