Guvernul britanic a obtinut 2,1 miliarde lire sterline (4,11 miliarde dolari) din vanzarea la Bursa a unei participatii de 25% la producatorul de energie nucleara British Energy, fondurile urmand sa fie destinate dezactivarii unor reactoare.
Departamentul pentru Comert si Industrie a anuntat ca a vandut 400 de milioane de actiuni, la pretul de 520 de pence pe unitate, reducandu-si participatia la cel mai mare producator de energie electrica din Marea Britanie la circa 39%.
Guvernul a preluat o participatie de 64% la British Energy in anul 2002, pentru a evita colapsul companiei, in urma unei scaderi abrupte a preturilor la energie, care au revenit ulterior pe un trend ascendent, sustinand redresarea firmei.
Cele opt centrale nucleare ale British Energy alaturi de o centrala pe baza de carbune pot acoperi circa 20% din necesarul de electricitate al tarii, insa structura invechita a condus, in timp, la aparitia mai multor probleme tehnice. Compania beneficiaza de sprijinul Guvernului la construirea unei noi generatii de centrale de energie nucleara, in procesul de reducere a dependentei fata de combustibilii din import si de diminuarea emisiilor de dioxid de carbon.
In acelasi timp, British Energy discuta, conform Financial Times, cu mai multe companii, inclusiv cu grupul francez EDF, despre un plan de construire a unor reactoare nucleare noi in Marea Britanie.