Saptamana trecuta, un eveniment notabil si-a pus amprenta asupra Bursei de la Bucuresti, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a anuntat, luni, suspendarea autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim. Stirea a luat prin surprindere maj

Saptamana trecuta, un eveniment notabil si-a pus amprenta asupra Bursei de la Bucuresti, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a anuntat, luni, suspendarea autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim. Stirea a luat prin surprindere majoritatea investitorilor, iar reactiile nu au intarziat sa apara in piata. In urmatoarea zi SNP a inchis sedinta in scadere cu 4 procente. Si titlurile Oltchim au resimtit din plin efectul pe care stirea l-a produs asupra investitorilor, inregistrand o scadere de 5,04%.
Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la BVB a scazut la 31,67 milioane lei, comparativ cu media de 64,95 milioane lei, din saptamana anterioara.
Valoarea totala a schimburilor din intervalul analizat a scazut la 158,34 milioane lei.
Indicele BET-C este singurul care a inchis saptamana in scadere cu 0,11% la nivelul 5.932,61 puncte.

SIF3 a avut de castigat de pe urma contestarii majorarii de capital

Indicele BET-FI a castigat 1,43%, nivelul de referinta din aceasta saptamana fiind de 71.973,18 puncte. Cea mai buna sedinta a segmentului SIF a fost cea de joi, cand indicele a castigat 1,75%, insa cresterea a fost realizata pe o lichiditate scazuta. Vestea contestarii majorarii de capital a SIF Transilvania a determinat aprecierea cotatiei acestui emitent cu peste 5% in sedinta de vineri, cu efecte pozitive asupra valorii de final a indicelui BET-FI.
Joi, Petrom Bucuresti s-a instalat in pozitie de top, in ceea ce priveste lichiditatea, in detrimentul SIF. Trei dintre SIF alaturi de actiunile TLV au completat celelalte patru pozitii ale acestui top. Valoarea totala a schimburilor cu titluri emise de SIF a insumat 66,64 milioane lei, reprezentand aproximativ 42% din rulajul total al pietei.
Cel mai lichid dintre SIF a fost si in aceasta saptamana SIF Transilvania, cu o valoare a tranzactiilor de 19,9 milioane lei, reprezentand 12,59% din rulajul total al Bursei.
La nivelul saptamanii analizate, cotatia SIF Oltenia s-a depreciat de la un maxim de 3,63 lei (atins in sedinta de luni) pana la un minim de 3,5 lei (inregistrat in sedinta de miercuri). Finalul saptamanii a gasit cotatia SIF Oltenia la nivelul de 3,54 lei, in scadere cu 0,29% comparativ cu saptamana precedenta. Evolutia SIF Moldova a fost mixta. Pretul a evoluat intre un maxim de 3,15 lei si un minim de 3,03 lei.

Evolutia segmentului bancar a fost ascendenta

Tranzactiile cu actiuni bancare au totalizat 20,4 milioane lei reprezentand 12,9% din rulajul total al Bursei. TLV s-a evidentiat printr-o crestere de 3,36%, BRD a inchis saptamana in crestere cu 1,65%, marcand un nou maxim istoric de 24,7 lei, in timp ce BCC a castigat la finalul saptamanii 0,91%.
Banca Transilvania a totalizat o valoare a tranzactiilor de 10,5 milioane lei, TLV a deschis saptamana cu o scadere de 1,34% dupa care s-a pozitionat pe un trend ascendent pe care nu l-a mai parasit pana la finalul saptamanii, informeaza KTD Invest.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni BRD a fost de 8,62 milioane lei, reprezentand 5,45% din rulajul total la Bursei.

Sectorul petrolier, fara o evolutie precisa

Titlurile emitentilor petrolieri au totalizat tranzactii de 39,8 milioane lei, gratie unui schimb de 29 milioane actiuni realizat la pretul de 0,5050 lei in sedinta de joi, cu titlul SNP. Evolutia a fost in continuare mixta, pretul actiunilor SNP depreciindu-se, in timp ce actiunile RRC au inregistrat o apreciere usoara de 0,22%.
Petrom Bucuresti a ocupat prima pozitie in topul lichiditatii din aceasta saptamana cu tranzactii care au insumat 36,27 milioane lei, reprezentand 22,91% din rulajul total.
RRC a traversat o saptamana mai putin fasta, si a parut ca nu gaseste inca un punct de echilibru. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni RRC s-a cifrat la 3,56 milioane lei reprezentand 0,22% din rulajul total al saptamanii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.