Dupa ce a atins spre sfarsitul lui aprilie maximul istoric de 1,3683 dolari, euro a intrat pe o panta descendenta, el coborand vinerea trecuta, dupa doua luni, sub pragul de 1,34 dolari.
La nivelul saptamanii trecute, paritatea a fluctuat pe p
Dupa ce a atins spre sfarsitul lui aprilie maximul istoric de 1,3683 dolari, euro a intrat pe o panta descendenta, el coborand vinerea trecuta, dupa doua luni, sub pragul de 1,34 dolari.
La nivelul saptamanii trecute, paritatea a fluctuat pe pietele internationale intre 1,3393 dolari, minim atins vineri, si 1,3520 dolari, maxim inregistrat vineri.
Aceasta evolutie se datoreaza in principal faptului ca pietele au inglobat deja in cotatii asteptata majorare a dobanzii de catre Banca Centrala Europeana de la 3,75 la 4%, in timp ce o parte dintre investitori speculeaza premisa ca Rezerva Federala americana va mentine, in urmatoarele luni, dobanda la nivelul actual de 5,25%, dupa ce unele rapoarte publicate in SUA, precum cel despre activitatea de afaceri din zona Chicago, cel referitor la locurile de munca nou create in luna mai, au depasit asteptarile pietei.
Nici zona euro nu a fost lipsita de informatii economice pozitive, precum balanta comerciala, care, conform Eurostat, a inregistrat in martie un excedent comercial de 7,4 miliarde euro, dupa un deficit revizuit de 1,3 miliarde in februarie, cresterea exporturilor continuand sa o compenseze pe cea a importurilor.
Insa tot din Europa au venit semnale negative referitoare la aprecierea monedei unice, care, conform noului presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, este supraevaluata fata de dolarul american si yenul japonez, raport care defavorizeaza exportatorii. A aparut astfel o noua contradictie intre principalele motoare economice ale Uniunii Europene, Germania si respectiv Franta. Revenind la evolutia paritatii, scaderea de vineri sub pragul de 1,34 dolari a survenit pe fondul aparitiei unui sentiment pozitiv in randul investitorilor fata de economia americana. In primul rand a fost luat in calcul indicatorul privind preturile de consum, unul dintre cele mai urmarite de Fed, care s-a stabilizat la 2%, la nivelul mai 2006 - 2007. Pe de alta parte, raportul lunar privind piata muncii a indicat faptul ca in mai au fost create 157.000 de noi slujbe.
Paritatea dintre moneda unica si cea nipona a avut, in schimb, o evolutie apreciativa. Marti, moneda unica a atins un nou maxim istoric, ea urcand la 164,25 yeni, investitorii profitand de sinuciderea ministrului japonez al Agriculturii, Toshikatsu Matsuoka, implicat intr-un scandal de coruptie, pentru a vinde yeni. Finalul saptamanii a gasit paritatea dintre cele doua monede in culoarul 163,76 - 164,14 yeni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.