Iesirea PD de la guvernare ii lasa pe absolut toti politicienii cu pantalonii in vine: in pofida aparentelor, avem in continuare o administratieprofund politizata. Si, usor de demonstrat, prezumtiv incompetenta. Vreme de un deceniu s


Iesirea PD de la guvernare ii lasa pe absolut toti politicienii cu pantalonii in vine: in pofida aparentelor, avem in continuare o administratieprofund politizata. Si, usor de demonstrat, prezumtiv incompetenta. Vreme de un deceniu si jumatate ne-am cam obisnuit ca la fiecare schimbare de guvern sa asistam la profunde modificari si in administratie, de la secretari de stat, ceea ce e firesc, pina la sefi de dispensare comunale, ceea ce e oricum, numai firesc nu. De mai multi ani, cam de pe vremea Conventiei, a inceput o foarte timida depolitizare a functiei publice, astfel incit, de la un anumit nivel in jos, posturile sa se ocupe numai prin concurs.

In pofida cadrului legal, PSD a gasit in 2001 mijloace de a-si planta propriii oameni in administratie, fie prin demiteri abuzive, fie prin rebotezarea institutiilor si organizarea de noi concursuri. La un moment dat, Cozminca a incercat sa mearga cu depolitizarea functiei pina la nivelul prefectilor si al subprefectilor, fapt care ar fi fixat pe post pe termen nelimitat clientela judeteana a PSD. Fie din cauza scandalului urias ce se anunta, fie din alte motive, tentativa a fost abandonata.

A reluat-o, in 2005, Alianta D.A. Prefectii si subprefectii abia numiti politic au fost siliti sa opteze intre partid si functia publica, iar daca prefera functia, sa se prezinte la concurs. In mod curios, covirsitoarea majoritate a concursurilor au fost cistigate de aceleasi persoane, ca si cum nici un fost PSD-ist nu ar fi fost capabil sa fie prefect. Iar PSD a tacut, ca si cum ar sti ceva in plus fata de noi, ceilalti. Din doua una: ori numirile initial politice s-au potrivit de minune cu cei mai competenti oameni posibil, ori concursurile au fost niste simulacre. Caz de dubiu, nu? Nu prea.

Fenomenul s-a multiplicat in toate zonele administratiei, de la ministere si agentii centrale pina la inspectorate si agentii judetene. Reforma peste reforma, concursuri peste concursuri, chiar daca mai ridicam uneori sprinceana cind auzeam, bunaoara, ca un fost tanchist, acum liberal, a devenit, prin concurs, manager de spital. Despre calitatea acestor concursuri ne-a dat un indiciu Ilie Morega: geaba iei nota mare la proba scrisa, ca la interviu poti avea probleme daca nu cotizezi cum se cuvine la partid.

Latura politica a iesirii PD de la guvernare si referendumul pentru demiterea presedintelui au aruncat intr-un nemeritat con de umbra ceea ce se intimpla acum in administratie. Ramasi aproape singuri la guvernare, liberalii, in frunte cu premierul Tariceanu, vorbesc tot mai raspicat ca acei functionari ramasi in PD sau prefecti si subprefecti care au fost membri PD ar trebui sa plece. Se pregatesc, special pentru ei, corpuri de control si echipe de audit care sa-i scoata incompetenti, in vreme ce liberalul de la Transporturi a reusit intr-o luna sa epureze ministerul de orice urma pedista si sa umple golurile cu liberali. In mod bizar, pedistii executati s-au purtat ca mielul dus la taiere, ca si cum ar sti ceva in plus fata de noi, ceilalti. Poate ca nici ei nu cred in propria lor competenta si stiu bine ca, in pofida concursurilor, au ajuns pe posturi pe speze politice.

Ne aflam de fapt in fata unei involuntare, dar graitoare autodemascari. Cind si-au impartit tara jumi-juma, liberalii si democratii ne-au fluturat pe la nas numai criterii de competenta. Acum, liberalii descopera peste noapte ca jumatatea alorlalti e incompetenta. Logica lor, dar si lipsa de reactie a celorlalti ne invita la o legitima extrapolare: si cealalta jumatate e la fel de incompetenta. Iar linistea ce se aude dinspre PSD ne face sa credem ca, daca aceste naravuri persista, vom avea vesnic in functiile administrative oameni presupus incompetenti, recrutati prin concurs.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.