Indicele bursier american Dow Jones s-a apreciat la un nou maxim istoric, in contextul anuntului retailerului Wal-Mart privind reducerea cheltuielilor si in cel al evolutiilor favorabile inregistrate la nivelul economiei SUA, transmite Reuters.
Cotatia actiunilor Wal-Mart Stores a crescut cu 4%, dupa ce directorul financiar al companiei, Tom Schoewe, a anuntat o temperare usoara a ritmului de extindere a retelei de magazine. Totodata, grupul american intentioneaza sa rascumpere actiuni in valoare de 15 miliarde dolari. Indicii bursieri americani au fost influentati, de asemenea, de cresterea cu 157.000 a numarului locurilor de munca din SUA, in luna mai, exceptand sectorul agricol, precum si de imbunatatirea activitatilor de productie. Indicele Dow Jones a urcat la maximul istoric de 13.692 de puncte, dar a scazut, pana la sfarsitul tranzactiilor, la 13.657,79 puncte, nivel mai mare cu 0,22% decat valoarea de la finalul sedintei bursiere de joi. Standard & Poor's 500 Index s-a plasat la 1.535,47 puncte, cu 0,32% peste nivelul consemnat joi, iar indicele Nasdaq Composite a avansat, in timpul sedintei bursiere, pana la 2.626,4 puncte, maximul ultimilor sase ani, coborand ulterior pana la 2.614,43 puncte. Printre companiile care au consemnat cresteri importante ale actiunilor se numara grupul Honeywell International, de 1,3%, si producatorul de computere personale Dell, care a raportat un avans al titlurilor de 1,7%. In Europa, indicele FTSE 100 al Bursei londoneze s-a apreciat, vineri, la valoarea maxima inregistrata dupa septembrie 2000 la inchiderea unei sedinte de tranzactionare.
Avansul a fost influentat, de asemenea, de datele economice favorabile raportate in SUA, precum si de cresterea actiunilor companiilor miniere, in contextul majorarii preturilor cuprului si nichelului. Indicele a incheiat sedinta bursiera la valoarea de 6.676,7 puncte, in crestere cu 0,8% fata de nivelul consemnat joi.