Un ofiter al serviciilor secrete franceze, implicat in urma cu 22 de ani in scufundarea unui vapor al organizatiei Greenpeace, face astazi subiectul unei campanii de deportare din Statele Unite in Franta.

Povestea vaporului Rainbow Warrior
Un ofiter al serviciilor secrete franceze, implicat in urma cu 22 de ani in scufundarea unui vapor al organizatiei Greenpeace, face astazi subiectul unei campanii de deportare din Statele Unite in Franta.

Povestea vaporului Rainbow Warrior, scufundat in Pacific la 10 iulie 1985 de  serviciile secrete franceze, revine zilele acestea in actualitate. Seful operatiunii care a avut ca obiectiv distrugerea vasului care protesta in Oceanul Pacific fata de teste nucleare ale Frantei vinde astazi arme Biroului Federal de Investigatii, Pentagonului si Departamentului pentru Securitate Interna, scrie ziarul britanic The Guardian. Potrivit cotidianului, Greenpeace cere Washingtonului sa-l deporteze pe francez.

Organizatia pentru protectia mediului face apel la autoritatile americane sa solutioneze un scandal care dateaza de aproape 22 de ani. Incidentul din vara 1985 - cand serviciul extern francez DGSE a aruncat in aer un vapor neinarmat, aflat in portul Aukland din Noua Zeelanda - a fost aspru criticat de-a lungul vremii.

VICTIME. Ce s-a intamplat atunci? In anii a€™80, directia pentru aplicatii militare din cadrul Comisariatului pentru Energie Atomica a inceput dezvoltarea unui program nuclear pentru un nou tip de rachete balistice lansate de pe submarine. Pentru a protesta fata de acestor teste efectuate de Franta in Pacific, Greenpeace a trimis in regiune vaporul Rainbow Warrior, al carui nume este inspirat de o profetie a indienilor din America de Nord, care prezice o vreme cand oamenii, calauziti de lacomie, vor fi distrus lumea, iar Luptatorii Curcubeului (rainbow warriors) vor veni sa o salveze. Nava trebuia impiedicata sa intervina in testele nucleare efectuate in atolul Moruroa. Locotenent-colonelul Louis-Pierre Dillais, seful operatiunii Satanica, a fost cel care a coordonat actiunea unei echipe de scafandri care au amplasat explozivi pe coca vasului. Exploziile au fost calculate eficient de Dillais, ofiter operativ in cadrul serviciilor externe franceze DGSE si fost director al programului militar de antrenamente pentru atacuri subacvatice in Corsica. S-a urmarit atunci ca deflagratiile sa produca pagube majore vasului. Vaporul s-a scufundat in doar patru minute.

URMARI. Fernando Pereira, un fotoreporter portughez, s-a inecat in timp ce incerca sa-si salveze echipamentul. Doi din cei 12 agenti francezi implicati in atac au ajuns in inchisoare. Ei au fost condamnati in Noua Zeelanda la zece ani de inchisoare pentru omor prin prudenta, dar, dupa ce au fost trimisi in Franta pentru ispasirea pedepsei, au disparut fara urma. Ministrul francez al Apararii din acea perioada, Charles Hernu, a fost nevoit sa demisioneze si, timp de 20 de ani, autoritatile franceze au asternut tacerea asupra cazului. Recent, Franta a recunoscut faptul ca fostul presedinte Francois Mitterand a avut partea sa de responsabilitate in atacul asupra Rainbow Warrior.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.