Obligatiunile emise de Banca Europeana de Investitii (BEI) in Romania in luna aprilie, in lei, vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 8 iunie, a declarat, joi, Goetz von Thadden, seful biroului din Romania al institutiei financiare internatio
Obligatiunile emise de Banca Europeana de Investitii (BEI) in Romania in luna aprilie, in lei, vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 8 iunie, a declarat, joi, Goetz von Thadden, seful biroului din Romania al institutiei financiare internationale.
"Titlurile vor fi listate pe 8 iunie, dupa inaugurarea oficiala a biroului din Romania al BEI", a spus Von Thadden, citat de Mediafax.
BEI a lansat la sfarsitul lunii aprilie o emisiune de obligatiuni in valoare de 300 de milioane de lei.
Titlurile au scadenta la sapte ani, respectiv 10 mai 2014, iar dobanda, platibila anual este de 7%, iar randamentul de 6,95%. Obligatiunile au fost puse in vanzare la un pret putin mai mare decat valoarea nominala, respectiv 100,25 lei fata de 100 de lei.
Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in lei de catre BEI. In ultimii ani, banca europeana a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori externi pentru Romania. Oferta BEI a fost intermediata de firma de brokeraj ABN Amro Securities, care a gestionat in toamna anului trecut si prima emisiune de obligatiuni lansata de Banca Mondiala in Romania.
Finantarile BEI in Romania au fost de 679 milioane euro anul trecut, estimarile pentru acest an indicand o valoare de un miliard de euro.
BEI va deschide oficial, la 7 iunie, biroul din Bucuresti si o reprezentanta in parteneriat cu Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru sprijinirea proiectelor europene.
Membrii BEI sunt statele membre ale UE, fiecare participand diferit la capitalul social al bancii. Acesta are o valoare de 164.808.169.000 euro, iar cele mai mari participatii sunt detinute de Germania, Franta, Italia si Marea Britanie cu o cota de 16,17% fiecare, Romania detinand o participatie de numai 0,52%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.