Primaria Sighisoara schimba retelele de apa si de canalizare din centrul istoric, aflat in patrimoniul UNESCO, fara avizul Ministerului Culturii.Statutul de cetate medievala locuita ingreuneazaorice interventie in infrastructura Sighisoarei. Asociatia „Sighisoara Durabila" a depus marti o plingere penala, acuzind autoritati locale si centrale ca patroneaza interventii ilegale in centrul istoric al orasului (partial aflat pe lista UNESCO). Printre acuzele punctuale, organizatia enumera si reabilitarea retelei de apa si de canalizare a Sighisoarei. O investitie cu bani europeni intr-un sit aflat pe lista patrimoniului mondial facuta ilegal, intrucit nu exista o autorizatie de construire conform legii. Autorizatia ar putea fi obtinuta abia cind lucrarile vor fi receptionate. Oficialii vizati in denuntul depus la Parchetul de pe linga Judecatoria Sighisoara sint exasperati de statutul UNESCO al centrului istoric. „Mi-au distrus viata formalitatile astea", izbucneste primarul Dorin Danesan, cind il intrebam de actele si avizele pentru reabilitarea retelei de aprovizionare cu apa si canalizare din Sighisoara. Primaria a eliberat o autorizatie de construire, dar asociatia sustine ca aceasta autorizatie este ilegala, deoarece nu exista avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Avizul CNMI este obligatoriu pentru eliberarea autorizatiei in cazul monumentelor istorice incluse in categoria A, unde intra situl de la Sighisoara.

Primarul pretinde ca a avut toate avizele necesare, dar o adresa datata martie anul acesta, trimisa de secretarul general din MCC, Virgil Nitulescu, il contrazice. Adresa precizeaza ca avizul existent la inceperea investitiei de reabilitare este unul corespunzator doar studiului de fezabilitate al proiectului, iar „aceste avize nu pot servi la eliberarea Autorizatiei de construire". Cu toate acestea, primarul a eliberat autorizatia. Ea este insa nula, potrivit alineatului 4 de la articolul 22 din Legea nr. 422 privind protejarea monumentelor istorice: „Autorizatiile emise fara avizul institutiilor abilitate prin lege si fara respectarea conditiilor acestora sint nule de drept". Comisia Nationala a Monumentelor nici macar nu a luat in discutie acest subiect, fiindca asteapta studiile pe care trebuie sa le execute, conform procedurilor, Institutul National al Monumentelor Istorice (INMI).

La INMI, directorul Dan Lungu este si el iritat de complexitatea demersurilor in astfel de cazuri: „E foarte greu sa administrezi un oras viu ca oras-muzeu", spune el, explicind ca era vorba de niste bani europeni care puteau fi pierduti din cauza birocratiei: „Uneori, santierul anticipeaza niste lucruri si viata bate filmul". Si primarul Danesan tot cu riscul de a pierde banii justifica incalcarea legii. Mai mult, el spune ca a primit ordin sa nu ceara nici taxe pentru sapaturi si sa urgenteze lucrarile. Dorinta noastra de a afla mai multe despre aceste ordine verbale l-a facut pe Danesan sa inchida abrupt discutia: „Nimeni nu mi-a ordonat. La revedere".

Directorul Lungu de la INMI ne-a declarat ca studiile institutului se vor finaliza la sfirsitul lunii iunie, iar la inceputul lui iulie, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si-ar putea da avizul. Abia cu acest aviz, primaria va putea emite autorizatia de construire. In timp, asta inseamna sfirsitul verii, foarte aproape de toamna, adica atunci cind lucrarile la canalizare vor fi receptionate. Cele 3,8 milioane de euro din fonduri europene si nationale au fost acordati prin programul SAMTID 2003. Lucrarile efective pentru schimbarea conductelor din subsolul centrului Sighisoarei au inceput in toamna lui 2006 si se vor incheia in toamna acestui an.

Brasovul vrea pe lista UNESCO Consiliul Judetean Brasov va incepe demersurile pentru ca Brasovul sa fie inclus in patrimoniul UNESCO drept cetate medievala locuita, alaturi de Cetatea Sighisoara. „Brasovul este de fapt cel mai mare edificiu de acest fel din Romania, mult mai mare decit Sighisoara, iar reabilitarea zidurilor din fonduri internationale si de la bugetul judetean a pus in valoare acest lucru. Trebuie sa valorificam in plan turistic acest lucru", a spus consilierul Toma Dobrogeanu.

Cele 12 turnuri din Sighisoara, pe www.cotidianul.ro/select