CE BEM, CE MANCAM
Producatorilor pufuletilor analizati li se pare ca malaiul nu este suficient de galben, asa incat au adaugat un colorant, care este foarte periculos mai ales pentru copii.

Pufuletii sunt produse alimentare care in
CE BEM, CE MANCAM
Producatorilor pufuletilor analizati li se pare ca malaiul nu este suficient de galben, asa incat au adaugat un colorant, care este foarte periculos mai ales pentru copii.

Pufuletii sunt produse alimentare care in mod normal nu ar mai avea nevoie de coloranti alimentari. Cei analizati de noi contin unul, tartrazina. Acesta este foarte periculos pentru sanatate. Celelalte ingrediente ale pufuletilor "Baia Mare" inscrise pe eticheta sunt: "malai grisat, sare, ulei". Producatorul nu mentioneaza valorile nutritionale.

ANALIZA. Pufuletii a caror eticheta a fost analizata de profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, sunt un produs tipic din aceasta gama, obtinut din malai grisat prin expandare. Prin acest proces are loc susceptibilizarea amidonului, care devine in acest fel foarte usor asimilabil. Din lista de ingrediente reiese ca al doilea ca pondere este sarea, al carei consum trebuie limitat. Multe tari din Europa, printre care si Romania, incearca educarea publicului cu privire la pericolele pe care sarea consumata in exces le are asupra sanatatii. Pufuletii contin un colorant artificial azoic galben tartrazina care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirina sau astmaticilor.
De asemenea, acest colorant poate provoca dificultati de respiratie, eczeme si tulburari de vedere. Din punct de vedere nutritional, produsul este dezechilibrat, avand un exces de zaharuri si o cantitate redusa de proteina vegetala de slaba calitate. Este sarac in vitamina PP si vitamina B1, consumul exagerat si frecvent putand declansa forme atipice de pelagra.

CONCLUZII. Specialistul nu recomanda produsul analizat copiilor, diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, persoanelor sensibile la tartrazina, celor cu carente in vitamine si minerale, astmaticilor, persoanelor cu afectiuni dermatologice, cardiovascularilor, celor cu boli renale, femeilor insarcinate si care alapteaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.