Intrata in Uniunea Europeana la 1 mai 2004, Cehia spera sa adopte moneda unica europeana in 2010. Vicisitudinile de pe scena politica, dar si deficitele publice in crestere au atenuat rapid aceste sperante. Din nou preocupat de perspectivele deloc p

Intrata in Uniunea Europeana la 1 mai 2004, Cehia spera sa adopte moneda unica europeana in 2010. Vicisitudinile de pe scena politica, dar si deficitele publice in crestere au atenuat rapid aceste sperante. Din nou preocupat de perspectivele deloc promitatoare, guvernul, o coalitie de centru-dreapta, a dat publicitatii marti o prognoza conform careia adoptarea euro nu va avea loc inainte de 2012. Dar si acest termen va fi respectat doar in conditiile in care va fi aplicat noul "Plan national de introducere a monedei euro". Documentul, releva corespondentul cotidianului francez Le Figaro, este, de fapt, o foaie de parcurs, prezentata inca din 12 martie de ministrul ceh de Finante, Miroslav Kalusek, si adoptata in luna aprilie de cabinetul lui Mirek Topolanek. Planul prevede punerea in aplicare fara intarziere a unor "indispensabile reforme economice privitoare la fiscalitate si la cheltuielile publice". Prioritatea absoluta, au declarat oficiali praghezi, citati de corespondentul cotidianului francez amintit, consta in reducerea deficitelor publice, care, conform cifrelor actuale, anul acesta ar putea ajunge la 4 la suta din PIB. Si aceasta, in ciuda unei importante cresteri economice (de 5% rata anuala in primele trei luni ale anului 2007). In 2007, prognozeaza autoritatile competente, Cehia ar putea atinge un deficit public de 111 miliarde de coroane (3,92 miliarde de euro), fata de numai 3,21 miliarde de euro prevazute initial. Or, cifra comunitara maxima admisa la capitolul deficite este de 3 la suta din PIB, urmand sa scada pana la 2,6 la suta in 2008 si pana la 2,3 la suta in 2010.

Prioritatea, suprimarea unor functii publice

Saptamana trecuta, reaminteste corespondentul cotidianului Le Figaro, guvernul ceh a adoptat in unanimitate legea privitoare la stabilizarea finantelor publice. Premierul Topolanek preciza cu acel prilej ca aceasta este doar o "prima etapa" din programul recent adoptat. Pachetul complet de reforme prevede, de asemenea: introducerea, incepand de la 1 ianuarie 2008, a unui impozit unic asupra veniturilor, de 15 la suta, reducerea impozitului perceput de la societati, incepand din 2010, de la 25 la 19 la suta, armonizarea TVA la 9 la suta si, pentru a se frana o explozie a cheltuielilor in scop social, reducerea unor functii din sectorul public.
Acest program de reforme, considerat de experti dur, dar logic, are insa nevoie si de aprobarea Camerei Deputatilor, dezbaterile pe aceasta tema fiind programate pentru luna iunie. Este posibil ca opozitia de stanga sa se opuna acestor reforme, considerand ca ele favorizeaza in special categoriile sociale avute. Nu este exclusa insa nici intentia de a determina organizarea de alegeri legislative anticipate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.