Grupul tinerilor
"Geografic, in UDMR, gruparea "tinerilor" s-a concentrat in zona Clujului, stiut fiind faptul ca gruparea dura Verestoy Attila - Tackacs Csaba - Gyorgy Frunda a ocupat fieful traditional din judetele Harghita, Covasna si
Grupul tinerilor
"Geografic, in UDMR, gruparea "tinerilor" s-a concentrat in zona Clujului, stiut fiind faptul ca gruparea dura Verestoy Attila - Tackacs Csaba - Gyorgy Frunda a ocupat fieful traditional din judetele Harghita, Covasna si Mures. UDMR, ca formatiune politica, este structurata asemenea unei mari companii private, iar liderii ei sunt interconectati prin afaceri private cu alti lideri ai comunitatii de afaceri maghiare, care oficial nu fac politica si nu detin functii publice. La Cluj isi are centrul "grupul Eureka", o organizatie non-guvernamentala, dar si de afaceri (societatile GROUP EUREKA SRL si Eureka Media SRL) al carei lider politic principal este ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, cercetat de DIICOT in dosarul privatizarilor din energie. Conexiunile "grupului Eureka" in mediul de afaceri maghiar din Transilvania, care sustine financiar UDMR si pe unii lideri ai sai, pot lamuri obstinatia cu care conducerea UDMR, in principal presedintele Marko Bela, il sustine pe Nagy Zsolt, in ciuda faptului ca ministrul este oficial urmarit penal. Liderul informal al "grupului Eureka" este controversatul om de afaceri Paszkany Arpad Zoltan, cercetat pentru santaj in "dosarul Gazeta". Pe numele lui Paszkany a fost redeschis recent un dosar de spalare de bani, inchis in 2002 in timpul guvernarii PSD", sustine PIN.
Ministrul Nagy, legat de gruparea dura
"In ceea ce-l priveste direct pe ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, acesta nu apare explicit in firmele "grupului Eureka", ci prin intermediul unui interpus, anume Szekely Susana, partenera de afaceri a fratelui sau, Nagy Karoly. Desi Nagy Zsolt se autointituleaza "un reformator al UDMR", avand schimburi de replici dure cu unii din liderii cu vechime ai partidului, inceputurile sale politice si de afaceri il leaga tocmai de gruparea dura din UDMR. Nagy Zsolt a fost partener de afaceri in societatea Galopp SRL Targu Mures cu ministrul Lucrarilor Publice, Borbely Lasylo si cu deputatul Kelemen Attila. In firma Galopp SRL este asociat in prezent si Nagy Karoly, fratele ministrului Comunicatiilor. (...) Un alt asociat al familiei ministrului Nagy, tot in societatea Galopp SRL, este Szepessy Laszlo, directorul de cabinet al presedintelui UDMR, Marko Bela. Szepessy este membru in Consiliul de Administratie al societatii de drumuri, Drumserv Targu Mures, ce a fost privatizata de Ministerul Transporturilor in favoarea firmei ungare SWIETELSKY EPITO KFT. Drumserv are numeroase contracte din bani publici cu Primaria Cluj-Napoca, dar si cu alte institutii publice, obtinute pe baza relatiilor privilegiate cu oameni din administratie descrise mai sus", se mai mentioneaza in raport.
Liderii vechi
"Presedintele UDMR Marko Bela este cercetat de DNA pentru ca a primit peste 30 de mii de euro de la o anonima editura care ar fi trebuit sa-i publice un volum de poezie, care nu a fost scris inca. Senatorul Verestoy Atilla este considerat un campion al aranjamentelor de culise al UDMR, senatorul fiind cercetat de procurorii DNA in cateva dosare penale. Unul este cel referitor la cumpararea de catre cumnatul senatorului, Ferenczy Karoly (mandatarul lui Verestoy in numeroase afaceri), a celebrului conac Ugron de la Odorheiu Secuiesc de la o societatea de stat, Agroprodcom SA. Alt dosar in care se fac verificari legate de Verestoy este cel al licitatiei castigate la Posta Romana de catre una din societatile pe care le controleaza, pentru contul de publicitate al societatii de stat. De remarcat este si ca Posta Romana, subordonata Ministerului Comunicatiilor condus de clujeanul Nagy Zsolt, a incheiat contracte de achizitie de automobile marca Opel cu societatea Opel Ecomax a lui Paszkany Arpad Zoltan, concesionar Opel in judetul Cluj", mai precizeaza PIN.
Grupul de la Satu Mare
"Recent, DNA a inceput urmarirea penala impotriva asa - numitului "grup UDMR de la Satu Mare", format din deputatul UDMR de Satu Mare, Erdei Doloczki Istvan, presedintele CJ Satu Mare, Szabo Stefan, subprefectul de Satu Mare, Riedl Rudolf, si impotriva lui Cseke Attila Zoltan, secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului. Acestia sunt acuzati ca au directionat fonduri publice pentru infrastructura catre localitati care nu aveau dreptul sa beneficieze de aceste fonduri. Stefan Szabo, presedintele CJ Satu Mare, mai este cercetat de DNA in doua cauze. Una referitoare la privatizarea societatii DACIA SA Satu Mare, iar cealalta referitoare la afacerile lui Vasile Tantas, prieten al lui Szabo, derulate prin societatea Beny ALEX, afaceri cu energie si diverse lucrari de infrastructura, in special indiguiri. De numele societatii Beny ALEX se leaga si interventiile ilegale in favoarea firmei facute de catre deputatul PD, Ioan Olteanu, care are la randul lui o plangere la DNA pe aceasta tema", sustine PIN in raport.
Borbely si proiectul "Esplanada"
"Ministrul delegat al Lucrarilor Publice, Borbely Laszlo, s-a ocupat personal de buna "desfasurare" a proiectului imobiliar "Esplanada" Bucuresti, alaturi de primarul Capitalei, Adriean Videanu, si fostul lor coleg de Guvern, George Copos. Proiectul apartine companiei Trigranit, reprezentata in Romania de Paszkany Arpad Zoltan si a fost criticat argumentata de catre mass-media si specialisti ca nu avantajeaza statul roman, avand in acelasi timp grave carente de proiectare. Borbely mai poate fi acuzat ca a intervenit personal pe langa conducerea Consiliului Judetean Cluj si la primarul din comuna Floresti (membru PD), obtinand avizele necesare si autorizatia de construire pentru proiectul imobiliar POLUS Cluj al aceluiasi Paszkany. Informatiile au fost confirmate de presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, care a recunoscut in fata procurorilor DIICOT ca a urgentat eliberarea de avize pentru Polus, dupa ce Paszkany i-a cerut acest lucru in cadrul unor intalniri private", se arata in documentul PIN.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.