Moscova - Uciderea lui Litvinenko, pusa pe seama Marii Britanii   Andrei Lugovoi, fostul KGB-ist suspectat de Londra ca l-ar fi ucis pe Alexander Litvinenko, a declarat ca acesta ar fi fost spion al serviciilor secrete britanice,
Moscova - Uciderea lui Litvinenko, pusa pe seama Marii Britanii   Andrei Lugovoi, fostul KGB-ist suspectat de Londra ca l-ar fi ucis pe Alexander Litvinenko, a declarat ca acesta ar fi fost spion al serviciilor secrete britanice, care ar fi comandat, de fapt, crima. Investigatiile in cazul uciderii lui Alexander Litvinenko au luat ieri o intorsatura noua, o data cu acuzatiile venite dinspre principalul suspect in acest caz, Andrei Lugovoi, care sustine ca fostul disident rus ar fi fost ucis chiar de serviciile secrete britanice. "Otravirea sa nu ar fi putut avea loc fara controlul serviciilor britanice", a declarat Lugovoi intr-o conferinta extraordinara, ce a avut loc ieri la Moscova. Lugovoi demonstreaza ca nu degeaba a fost ofiter KGB. Actualul om de afaceri acuza pe toata lumea, in speranta ca va putea scapa de acuzatiile oficiale venite dinspre Londra. "Rolul principal in toata aceasta poveste trista a fost jucat de serviciile britanice si de agentii lor, Berezovski si Litvinenko", a adaugat el.  RAZBOI DIPLOMATIC. Acuzatiile lansate ieri de fostul KGB-ist ar putea intensifica actualul razboi diplomatic dintre Moscova si Londra, cauzat de faptul ca firul investigatiilor britanicilor duce pana in anticamera Kremlinului. "Englezii mi-au propus sa fac rost de documente compromitatoare despre presedintele Putin si membrii familiei sale", a declarat Lugovoi. Analistii occidentali sunt insa sceptici. Ei se intreaba cat de neprofesioniste ar fi putut fi serviciile secrete britanice, incat sa-i ceara asa ceva unui fost KGB-ist, in prezent un influent om de afaceri aflat inca in sfera serviciilor secrete ruse.  ATAC LA BEREZOVSKI. Lugovoi sustine ca omul de afaceri rus Boris Berezovski ar fi fost implicat in uciderea lui Litvinenko, deoarece acesta din urma  detinea "documente compromitatoare" despre "activitatile ilegale" ale lui Berezovski, pe carea voia sa le faca publice. "Declaratia lui Andrei Lugovoi este, in esenta, declaratia Kremlinului", a replicat Berezovski. "Aceasta declaratie clarifica totul, a devenit evident ca intreaga campanie pe care Kremlinul o insceneaza in jurul asasinarii lui Litvinenko este o campanie de minciuni ale statului", a adaugat el. Lugovoi s-a intalnit cu Litvinenko cu putin timp inaintea otravirii acestuia si este principalul suspect in acest caz. Londra a cerut Moscovei extradarea sa in Marea Britanie, insa autoritatile ruse au refuzat. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.