Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud a fost categorica si a declarat ca barbatul in varsta de 38 de ani din satul bistritean Reteag, internat in Spitalul Judetean din Bistrita suspect de botulism, are aceasta boala, pe care a co
Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud a fost categorica si a declarat ca barbatul in varsta de 38 de ani din satul bistritean Reteag, internat in Spitalul Judetean din Bistrita suspect de botulism, are aceasta boala, pe care a contactat-o dupa ce a mancat ton dintr-o conserva.
In aceste conditii, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a declansat procedurile Sistemului Rapid de Alerta, astfel ca atat Autoritatea de Sanatate Publica Bistrita si Directia Sanitara Veterinara (DSV) au inceput procedurile indicate. Au fost retrase de la vanzare toate conservele de ton maruntit din acelasi lot cu conserva suspicionata si s-a trecut la verificari in cadrul laboratorului de referinta de la Bucuresti.
Chiar daca ASP Bistrita a fost categorica in ceea ce priveste provenienta bolii, ANSVSA a continuat investigatiile pentru finalizarea anchetei epidemiologice. Ion Bogolin, directorul DSV Bistrita, a declarat ca inca nu s-au finalizat cercetarile in acest caz pentru ca in gospodaria bolnavului s-au mai gasit si alte alimente care, cel putin teoretic, ar putea fi sursa infectarii. Tot el a spus ca specialistii de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, in urma analizelor facute pacientului, au stabilit prezenta toxinei botulinice de tip E in serul bolnavului, toxina care este legata de consumul de peste. Partea buna a lucrurilor este ca bolnavul se simte mai bine.
Tacere totala
Conserva de ton maruntit in ulei, considerata responsabila de infestarea cu toxina botulinica, provine din Thailanda, a fost produsa de firma "La Grande Famuglia" si face parte din lotul nr. 2005-MNI-ASOOKA- 9L71A, care expira in luna noiembrie a anului 2011. Potrivit informatiilor date publicitatii de directorul ASP Bistrita, din magazinul din care a fost procurata conserva au mai fost vandute alte 8 cutii de ton.
Autoritatile au refuzat sa precizeze si care este primul comerciant din Romania al acestor conserve, de frica unor procese.
Potrivit legislatiei nationale in vigoare, in cazul produselor importate primul comerciant din Romania poarta raspunderea pentru conformitatea produselor puse pe piata. Mai mult, legislatia impune inscriptionarea pe eticheta a acestui prim comerciant tocmai pentru a putea fi identificat in cazul in care se constata neconformitati, mai ales de acest gen, cat un consumator se poate imbolnavi. Autoritatile s-au laudat singure de reactia rapida in acest caz. Numai ca au omis sa precizeze si modul in care ar trebui sa reactioneze populatia in cazul in care conserve din lotul incriminat au fost deja cumparate. Nu au pomenit nimic de cele 8 conserve cumparate din acelasi magazin cu conserva suspecta, pentru care nu s-a luat o masura.
Cert este ca autoritatile nu au putut preciza nici un mod in care populatia trebuie sa reactioneze intr-un astfel de caz, pentru a se proteja de frica sa nu fie date in judecata de firmele potential raspunzatoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.