Romanii reprezinta una dintre natiunile europene cu multi nefumatori: 57% dintre romanii chestionati de Eurobarometru declara ca nu au fumat niciodata, 31% se declara fumatori, iar 11% spun ca au fumat, dar s-au lasat. La nivelul celor 25 de state me
Romanii reprezinta una dintre natiunile europene cu multi nefumatori: 57% dintre romanii chestionati de Eurobarometru declara ca nu au fumat niciodata, 31% se declara fumatori, iar 11% spun ca au fumat, dar s-au lasat. La nivelul celor 25 de state membre dinaintea aderarii Romaniei si Bulgariei, doar 47% dintre europeni spun ca nu au fumat niciodata, iar 32% se declara fumatori. La capitolul nefumatori ne depasesc doar portughezii, cu 64%, si slovacii, cu 59%.

Dintre fumatori, 30%, fumeaza intre 15 si 19 tigari pe zi. 21% declara ca fumeaza intre 10 si 14 tigari, iar 13% isi aprind intre cinci si noua tigari pe zi. Impatimittii1, adica 1% dintre romani declara ca fumeaza peste doua pachete intr-o zi. Tot 1% sint si cei care fumeaza intre 35 si 39 de tigari pe zi. La nivelul UE25, 20% dintre respondenti sustin ca fumeaza intre 15 si 19 tigari pe zi, iar 21%, intre 10 si 14 tigari.

Dintre romanii fumatori, 32% au incercat in ultimele 12 luni sa se lase de fumat, dar nu au reusit. Majoritatea, 37%, au reusit sa se abtina timp de 1-6 zile. 33% au fost mai tenace, abtinindu-se timp de 1-8 saptamini. 12% dintre fumatori au fost de-a dreptul neputinciosi in fata viciului, reusind sa se abtina mai putin de o zi. Cei mai multi dintre cei care au recazut in patima fumatului, 49%, declara ca au abandonat deoarece nu au rezistat poftei de a fuma. Doar 24% au renuntat din cauza stresului, iar 25%, din cauza influentei colegilor si a prietenilor. 17% dintre romanii fumatori nu stiau ce sa faca cu miinile, in lipsa tigarii. La nivel european, stresul se afla pe primul loc in lista motivelor de a renunta la incercarea de a te lasa de fumat, fiind invocat de 33% dintre respondenti. 28% dintre europeni au fost atrasi de dorinta de a fuma.

81% dintre fumatorii romani declara ca fumeaza acasa cind sint singuri, dar numai 49% fumeaza in masina. Respectul pentru femeile insarcinate este adinc incetatenit in obiceiurile fumatorilor romani, doar 3% declarind ca isi aprind tigara in prezenta acestora in mod curent. 23% fumeaza totusi ocazional in prezenta gravidelor. 9% fumeaza in prezenta copiilor in mod curent, iar 26% - ocazional.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.