Firmele mari de avocatura platesc salarii de peste 400 de euro pe luna pentru a recruta studentii in ani terminali si absolventii de la Drept care au rezultate bune sau care dovedesc ca au un plan de cariera.

Doua-trei luni de practica la o casa mare de avocatura pentru studentii in ani terminali la Drept, cu un salariu de 400-500 de euro sau stagii pentru absolventi si cei cu o experienta de pina la trei ani, cu 700-800 de euro lunar. Aceasta este formula de recrutare practicata in ultimii ani de firmele de avocatura pentru a angaja noile talente de pe bancile facultatii, strategie care distruge mitul spagii la avocatii experimentati pentru stagiatura obligatorie intrarii in Barou. Cei care reusesc sa ramina in firma timp de sapte pina la 10 ani pot ajunge la un salariu de 6.000 de euro lunar.

„Este o oportunitate oferita celor mai buni absolventi sa cistige un ban si sa invete invatind. Ei au acces la cum functioneaza o firma de avocatura, participa la sedintele din interior, dar nu li se vor atribui mandate sau taskuri specifice", explica Florian Nitu, Managing Partner la Popovici&Asociatii. Acesta spune ca tinerii avocati „nu prea stiu ce au de facut. Noi ii platim ca sa invete, dar si pentru ca un avocat trebuie sa se imbrace elegant ca sa se simta bine in pielea lui, are niste nevoi minime si fara bani nu se poate ridica la standardele de avocat". Ei fac munca de arhivare, de cercetare, de documentare si alte formalitati, pentru ca „in primii doi-trei ani descopera, invata sistemul", adauga Nitu. Casa de avocatura Popovici&Asociatii ofera de trei-patru ani burse de vara, iar celor care ramin in firma le plateste si taxa de 1.000 de euro la examenul de intrare in Barou. Anul acesta, cinci absolventi de Drept promotia 2007 vor putea veni in practica de pe 15 iulie pina pe 15 septembrie, iar notele mari din timpul facultatii, dar si o „maturitate minima" sint cerintele pentru un stagiu platit cu 400 de euro lunar. CV-ul si scrisoarea de intentie trebuie trimise pina pe 31 mai, iar evaluarea si interviurile vor avea loc intre 4 si 8 iunie.

O alta firma de avocatura, BPV Grigorescu, fondatoare a unei retele de societati de avocatura independente care ofera servicii de consultanta juridica in Europa Centrala si de Est, are de asemenea programe de sprijin si recrutare de talente din facultate. Catalin Grigorescu, avocatul coordonator al companiei, spune ca „exista foarte putini absolventi sau studenti la Drept talentati si acestia trebuie adusi in echipa", fapt pentru care selecteaza, pina pe 31 mai, trei studenti in ani terminali pentru un stagiu pe perioada verii. In ceea ce priveste salariul, compania nu da o suma fixa, pentru ca acesta variaza in functie de abilitatile dovedite, insa este mai mic decit al stagiarilor absolventi. „Daca sint buni si daca vor, noi angajam toti stagiarii, insa abia dupa trei ani putem spune ca un avocat este pregatit sa sustina un proces. Numai ca tinerii care termina acum vor sa cistige de la inceput salarii foarte mari si sa aiba masini luxoase", a explicat Grigorescu.

Georgiana Ianus, viitoare absolventa de Drept si cistigatoarea titlurilor de Cel Mai Bun Avocat General si Cel Mai Bun Orator la nivel european, a facut un stagiu de practica de opt luni in 2006 la firma BPV Grigorescu. „Pe intreaga perioada am fost implicata in multe proiecte din diverse domenii juridice si am simtit ca fac parte din echipa. Am avut multe lucruri de invatat si am inteles ca ceea ce invatam in facultate nu reprezinta decit o mica parte din ceea ce avem nevoie in practica", spune Georgiana. Din toamna ea va merge la master in Germania, dupa care va reveni in tara pentru a-si incepe cariera profesionala, probabil la compania unde a facut stagiul, si sa se specializeze pe dreptul concurentei si pe drept comunitar.

Tuca Zbircea&Asociatii, cistigatoare a Premiului „Firma de Avocatura a Anului", are pentru 2007 10 locuri disponibile pentru studentii la Drept, in anii 3 si 4, care vor sa vina in practica. Ei trebuie sa trimita un CV si o scrisoare de intentie pe adresa de email a firmei si vor primi un salariu in functie de evolutia lor. Cit despre stagiari, acestia vor primi onorariu. Si stagiarii si studentii au un rol in firma asemanator unui „paralegal" din sistemul occidental si de obicei ramin angajati dupa stagiu, spune Cornel Popa, avocat asociat la Tuca Zbircea&Asociatii. Acesta spune ca, desi a auzit de practica platii stagiaturii de catre tineri, firma nu a uzitat niciodata de astfel de metode. „Nu vad nici un motiv pentru care un tinar absolvent bine pregatit ar putea sa cada victima unor astfel de «obiceiuri». Este un parteneriat in care ambele parti au de cistigat si este normal ca efortul depus de acesti tineri sa fie remunerat corespunzator", spune Popa.

Cerere mare de recuperatori Urban si Asociatii, agentie de colectare debite cu peste 200 de angajati, cauta de asemenea studenti in practica pentru a-i invata aceasta meserie, avind si un manual de lucru pentru colectori. Iulian Urban, presedintele agentiei, spune ca „au inregistrati in calitate de colectori debite absolventi de studii superioare juridice" si ca, desi „au derulat chiar si o campanie la nivelul universitatilor bucurestene incercind sa atraga studenti in anii terminali", acestia nu au manifestat interes precum studentii din SUA, care se intretin singuri si au nevoie de bani. Urban a adaugat ca astfel de stagii sint „vitale" si ca „este necesar ca un absolvent de facultate sa priveasca cu entuziasm si profesionalism locul de munca; din pacate, in Romania un loc de munca se schimba mult prea des".

Mai multe detalii despre ofertele de munca pentru tinerii avocati pe www.cotidianul.ro/select