O acuzatie de plagiat la adresa lui Cristian Mungiu a facut ieri turul Internetului. Criticul de film Mihai Chirilov sustine ca aceasta este nefondata.

A doua zi dupa ce Cristian Mungiu a cistigat Palme d’Or, prozatorul Dan Mihu l-a acuzat ca i-a furat ideea. Potrivit unei scrisori pe care Mihu a trimis-o luni catre mai multi jurnalisti romani, scenariul „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" ar fi asemanator cu un proiect de-al lui, cu care a cistigat anul trecut un concurs organizat de HBO, la care Mungiu a fost in juriu.

Dan Mihu nu a vazut insa filmul laureat, ci a aflat despre el din presa internationala. Prozatorul sustine insa ca lucrarea sa, „Sa iubesti si sa tragi apa", are acelasi punct de pornire cu filmul premiat la Cannes: un avort in timpul comunismului.

Mihai Chirilov, fost coleg de juriu cu Mungiu in concursul HBO si care a vazut „4 luni, 3 saptamini si 2 zile", declara pentru Cotidianul ca acuzatia este „nefondata", iar cele doua scenarii sint „cum nu se poate mai diferite". Situatia insa este „tipic romaneasca", apreciaza criticul de film. Controversa a fost comentata ieri pe zeci de site-uri romanesti. Mihu a intervenit si el in dezbaterile virtuale, raspunzind forumistilor: „Nu il acuz de plagiat, ci de faptul ca s-a prevalat de pozitia in juriul HBO pentru a prelua tema scenariului. M-as fi multumit insa cu un simplu mail amical in care sa-mi spuna ca scrie si el pe tema asta".

„Dupa un mare eveniment, apar cei care il utilizeaza pentru a iesi din anonimat. Chiar daca concorda mai multe elemente, sint scene banale, comune si se poate ca viata mea sa semene cu viata ta, asta nu inseamna plagiat", a declarat Dan Burlac, coproducatorul filmului, pentru NewsIn. Pina la inchiderea editiei, Cristian Mungiu nu a putut fi contactat.