"Am initiat, recent, un program pentru construirea de locuinte convenabile si am decis ca e in puterea autoritatilor centrale sa realizeze parteneriate cu primariile, pentru a asigura terenuri si unele facilitati pentru anumite segmente sociale vitre
"Am initiat, recent, un program pentru construirea de locuinte convenabile si am decis ca e in puterea autoritatilor centrale sa realizeze parteneriate cu primariile, pentru a asigura terenuri si unele facilitati pentru anumite segmente sociale vitregite", a afirmat Borbely. Ministrul a adaugat ca, teoretic, pe cele 1200 de hectare ar putea fi construite circa 450.000 de apartamente in cladiri cu o structura de parter si trei niveluri. Potrivit lui Borbely, Bucurestiul este singura localitate in care nu s-a gasit nici un teren disponibil, desi a trimis solicitari mai multor institutii, care fie nu au raspuns, fie au invocat o serie de revendicari asupra terenurilor pe care le detin. Locuintele vor fi destinate in mare parte cumpararii prin credit ipotecar, dar si inchirierii, iar proiectele vor fi realizate atat de Agentia Nationala pentru Locuinte, cat si prin parteneriate cu dezvoltatori privati. Constructia primelor cladiri ar putea incepe in acest an.
Primariile, responsabilizate pentru bulina rosie
Autoritatile locale pot interveni si fara acordul proprietarilor pentru expertizarea, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, potrivit unor propuneri de modificari legislative, si pot primi amenzi intre 500 si 15.000 lei daca nu respecta procedurile. De asemenea, primariile pot fi sanctionate cu sume de pana la 15.000 lei, pentru neaplicarea bulinelor de avertizare pe cladiri, pentru nerespectarea obligatiilor privitoare la inventarierea cladirilor si contractarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la notificarea incadrarii in clasa I de risc seismic. "Din pacate, in Bucuresti nu a fost aplicata nici o bulina rosie pana la expirarea termenului. Am trimis din nou atentionare catre primariile de sector si, din ultimele informatii, in ultimele zile au fost notificate 250 de cladiri din cele cele 354 aflate in categoria cu risc seismic I, fapt care arata ca cei de la sectoare incep sa se miste", a mai spus Borbely.(G.R.P)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.