Ce s-ar mai putea spune despre artistul hranit din seva, din iubirea si din istoria a doua culturi pe care le poarta cu sine de 85 de ani - a Greciei natale si a Romaniei, unde traieste din1949 ?! Despre omul, pictorul si sculptorul Tanasis Fampas, l
Ce s-ar mai putea spune despre artistul hranit din seva, din iubirea si din istoria a doua culturi pe care le poarta cu sine de 85 de ani - a Greciei natale si a Romaniei, unde traieste din1949 ?! Despre omul, pictorul si sculptorul Tanasis Fampas, legat prin mii de fire de doua patrii?! Poate doar ca arta pe care a creat-o poarta ca numitor comun "nemurirea", asa cum numele sau, Athanasios, dupa cel al sfantului care i s-a aratat in vis mamei sale, in timp ce-l purta in pantec, semnifica, in limba greaca, insusirea de a fi "nemuritor".
"U" Art Gallery si Fundatia Akademos prezinta in eleganta sala "On top of Bucharest", de la Uzinexport S.A. (b-dul Iancu de Hunedoara nr. 8) o suita de lucrari ale maestrului pe care urmeaza sa le doneze unor muzee de arta din Romania, Ministerului Culturii si Cultelor, unor ambasade si institutii. Din dragoste fata de-a doua sa patrie.
In clipa cand pasesti in sala de expozitii, ai sentimentul ca ai intrat intr-un Templu al pacii. Al armoniei invaluitore, peste care picura bucuria renasterii.
Al frumusetii calde, binefacatoare; al iubirii mai presus de viata si de timp. Asa este arta lui Tanasis Fampas: un univers spiritual cladit din aura de legenda a Eladei, din paradisul gradinilor meditaraneene, unde a copilarit, din suferintele adunate in anii grei ai celui de-al doilea razboi mondial, ai razboiului civil, din pierderile celor dragi, si, mai tarziu, din minunile care i-au iesit in cale pe plaiurile romanesti. Cea mai importanta fiind sotia sa, Theodora, care impreuna cu cele doua fiice Konny si Effi, si cu nepoatele sale, Elizabeth si Theodora, i-au devenit muze. I-au incununat arta. L-au transformat intr-un receptacol de diamant, in care durerile s-au topit pe rand, dobandind stralucirea cerului din Lafkos, satul sau drag situat pe culmile muntelui Pilion.
Astazi, Tanasis Fampas este stralucirea Lafkosului de odinioara, amintirile Greciei pierdute candva si regasite dupa decenii, suprapuse Bucurestiului, in care locuieste, creeaza si respira cu gandul la chiparosii, smochinii, mandarinii si portocalii din gradina casei. Si povestea continua. Ca in volumul care ii este dedicat, " Tanasis Fampas - Un destin care nu putea fi altfel", a carui autoare este chiar sotia sa, Theodora Fampas.
"Viata mea nu ar putea fi altfel, pentru ca apartin unui loc anume si unui timp anume, unei spiritualitati si unui model uman ce nu se pot schimba", pare sa raspunda senin oricand si oricui.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.