In mod bizar, dupa acest referendum, care avea ca subiect doar intoarcerea lui Traian Basescu in functia de presedinte, toate partidele, cu exceptia PRM, au mutat disputa politica la Cotroceni! Pentru configurarea unei majoritati parlamentare, rolul
In mod bizar, dupa acest referendum, care avea ca subiect doar intoarcerea lui Traian Basescu in functia de presedinte, toate partidele, cu exceptia PRM, au mutat disputa politica la Cotroceni! Pentru configurarea unei majoritati parlamentare, rolul presedintelui ar trebui sa fie nul, mai ales acum, cand aceleasi partide il acuza pe Traian Basescu de impartialitate, numindu-l deseori adevaratul presedinte al PD. Daca PSD nu si-a dat seama ca a cazut in capcana in care era sa cada PNL, probabil ca va repeta, in cel mai bun caz, experienta liberalilor, care s-au vazut decimati prin plecarea grupului Stolojan. Si in randul social-democratilor exista deja un grup agreat de Cotroceni si PD, si anume grupul de la Cluj. Asa cum Stolojan a fost bomba pusa sub scaunul lui Tariceanu, asa este acum Ioan Rus, o adevarata grenada sub scaunul lui Geoana! Uluitor este faptul ca pesedistii nu-si dau seama ca grupul de la Cluj este promovat chiar de analistii politici care sustin de multa vreme interesele PD! Cum ar putea reforma PSD-ul tocmai Ioan Rus, cel pe care Emil Boc l-a batut mar in batalia pentru Primaria Cluj? Daca luam in considerare rezultatele referendumului recent incheiat, grupul de la Cluj ar putea, mai degraba, sa se laude ca l-a sustinut pe presedinte, Ioan Rus si Vasile Puscas fiind astfel identici cu fostii liberali Theodor Stolojan sau Elena Udrea, adica banale cozi de topor in propriile partide.
In acest context, ezitarea lui Mircea Geoana de a intra la guvernare alaturi de PNL ar putea amplifica haituirea la care va fi supus partidul sau, asa cum s-a intamplat cu liberalii. Sigur ca PD este pe deplin justificat sa ceara acum alegeri anticipate, scorul din sondaje fiindu-i favorabil, iar un scandal cu PSD nu ar face altceva decat sa-i sporeasca procentele, insa nu e normal ca haituirea adversarului sa devina principiul politicii romanesti, mai ales atunci cand se doreste constituirea unui mega-partid pentru un singur om. Logica unui guvern stabil PSD-PNL are chiar o explicatie practica. Ambele partide au de recuperat un electorat care s-a dus la PD, prin intermediul lui Basescu, ori o guvernare buna, cu un guvern care nu mai este sarac, asa cum era in anii trecuti, ar oferi sansa ca razboiul politic sa nu mai fie interesant pentru alegatori. Si ar mai fi un avantaj. In cazul in care lucrurile vor merge bine, cele doua mari partide ar putea face o intelegere referitoare la viitoarele alegeri, prin care, indiferent de rezultate, sa guverneze tot impreuna. O promisa stabilitate pentru urmatorii sase ani, bazata pe o buna guvernare in acest mandat, ar putea sa taie din nasul PD-ului, care a crescut continuu, hranit fiind doar de scandalurile politicianiste.
Ar fi si ridicol ca acum, dupa ce liderii PSD l-au suspendat pe Traian Basescu si l-au facut cu ou si cu otet in referendum, sa se duca in bratele PD-ului, ca mielul la taiat. Vor fi obligati sa devina la fel de oportunisti ca si elitistii pe care i-am citat la inceputul articolului. Cu consecinte previzibile pentru viitoarele alegeri.
P.S. Ma gandesc cu groaza ce i-ar spune Traian Basescu sotiei, intr-un cadru intim, dupa o intalnire cu Condoleeza Rice. Poate ne spun intelectualii din jurul domnului Liiceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.