Cand a fost pus pe rolul justitiei constantene procesul directorilor companiei de stat PETROMIN, cei doi corespondenti locali ai cotidianului "Romania Libera" au transmis, indelunga vreme, intr-un ritm impus de complexitatea cauzei si de dimensiunile
Cand a fost pus pe rolul justitiei constantene procesul directorilor companiei de stat PETROMIN, cei doi corespondenti locali ai cotidianului "Romania Libera" au transmis, indelunga vreme, intr-un ritm impus de complexitatea cauzei si de dimensiunile jefuirii flotei strategice a Romaniei, articole dupa articole, nu pentru a influenta instantele, ci ca sa informeze publicul. Fie ca ministru, fie ca deputat (de Vaslui), Basescu este cel care a incercat, prin luari publice de atitudine, sa influenteze justitia. In ce-i priveste pe corespondentii "Romaniei Libere", incercand sa le inchida gura in chiar toiul procesului, Traian Basescu i-a adresat, la 20 septembrie 1994, domnului Petre Mihai Bacanu o "scrisoare deschisa" redactata intr-un stil patetic din care nu lipsesc amenintarile voalate. Nu lipsesc nici minciunile. Astazi, in anul de gratie 2007, nu numai ca nu exista nici o nava "cumparata pentru Petromin" dar compania, la fel ca si flota Romaniei, si-a incetat practic existenta. Redactia nu i-a dat curs scrisorii spre tiparire. Cu permisiunea adresantului, o fac acum publica socotind ca documentul este graitor pentru viclenia expeditorului si interesul acestuia de a tine "poporul" departe de jefuirea flotei.
Iata textul scrisorii: "D-LUI PETRE MIHAI BACANU - SCRISOARE DESCHISA. Era de asteptat ca premergator inceperii procesului celor cinci fosti directori ai Petromin, corespondentii ziarului Romania Libera din Constanta sa-si reia campania nedreapta impotriva acestora. Mai mult decat atat, aceiasi corespondenti incearca sa acrediteze ideea ca ne-am afla in fata <<procesului secolului>>. Dincolo de imoralitatea de a continua sa lovesti in oameni deja loviti cumplit si nedrept - dupa parerea mea - mi se pare absolut incorect sa se incerce inducerea in opinia publica a sentimentului ca acesti oameni trebuiesc judecati si pedepsiti. Asupra acestor lucruri va trebui sa se pronunte justitia. Faza in care se afla acest proces nu mai da nimanui dreptul sa incerce sa influenteze justitia sau opinia publica. Acum trebuie sa vorbeasca doar JUSTITIA. Incerc sa-i inteleg pe corespondentii dumneavoastra din Constanta. Ei au acuzat timp de mai bine de trei ani pe actualii inculpati, au creat atmosfera, au facut afirmatii ca au vandut nave, ca au mintit, ca au saracit tara, ca au vandut flota, i-au cainat pe marinarii romani ca au ramas fara vapoare si, in fine, au acuzat ca s-a produs statului roman o dauna de 105 milioane dolari, si, mai ales, au sarit in sus de bucurie la vestea arestarii acestor oameni. Va intreb, d-le Mihai Bacanu, ce veti spune la sfarsitul acestui proces, cand va trebui sa constatati ca acesti oameni n-au vandut nici o nava, dimpotriva, au cumparat nave pentru Petromin, ca acesti oameni au spus adevarul, ca acesti oameni au imbogatit tara (atat cat au putut s-o faca) aducand pe navele noastre finantare externa, ca nu s-a produs nici o paguba de 105 milioane, ci s-au adus beneficii, si mai ales ca bucuria corespondentilor dv din Constanta, a fost exact cu o zi inainte ca justitia sa dea sentinta definitiva de anulare a contractului Forum-Petromin, mult sustinut de dl. Vacaroiu. Ce ati zice d-le Bacanu, daca la sfarsitul procesului de la Constanta impotriva celor cinci fosti directori ai companiei Petromin ca autori Nicolae Vacaroiu, Paul Teodoru, Costica Voicu, Ioan Honcescu, Adrian Matache, Andrei Caraiani, ofiteri din Politie din IGP si procurori jucatori la PROCENT din Constanta va figura la loc de cinste si numele corespondentilor tomitani ai ziarului dvs. Lasati-i d-le Bacanu pe cei cinci sa-si duca singuri crucea. Si asa lupta cu toate institutiile puterii impotriva lor. Nu mai faceti si din ziarul dvs o trambita prin care sa improscati minciuna celei mai murdare inscenari postrevolutionare. Cu siguranta la sfarsitul acestui proces cu totii vom constata ca in loc de <<Procesul secolului>> am avut <<Minciuna secolului>>. Deputat Traian Basescu - 20.09.1994 - 14.30".
Am respectat textul expeditorului litera cu litera. Interesant este cand va incepe procesul "FLOTA" si cum se va termina. Daca va incepe ...
Presedintele si imunitatea
Ori de cate ori se deschide discutia despre "dosarul Flota", dl. Traian Basescu figurand printre inculpati, presedintele reactioneaza vehement, afirmand ca in 1996, pe cand era parlamentar, a renuntat la imunitate, s-a pus la dispozitia Parchetului, iar Parchetul l-a gasit nevinovat. Iata ce a declarat dl. Valerian Stan, fost sef al Departamentului de Control al Executivului pe vremea cand Prim-ministru era Victor Ciorbea, in legatura cu faimosul NUP acordat d-lui Basescu: "In momentul de fata presedintele este singurul demnitar caruia Constitutia ii confera imunitate, imunitate de care Traian Basescu se foloseste pentru a nu se prezenta in fata Justitiei - dosarele Flota/Petromin, casa din Stefan Mihaileanu etc. Ori, daca seful statului a ales sa proclame lupta impotriva coruptiei, drept un "obiectiv de interes national major" atunci el insusi ar trebui sa nu ezite sa se puna la dispozitia justitiei pentru clarificarile necesare. Din pacate, insa, sunt deja destule semne ca Traian Basescu nu va face asa ceva (...) Adevarul e ca, prin '94 sau '95, o comisie parlamentara si Departamentul de Control al Guvernului au facut niste verificari, ramase insa nefinalizate si destul de confuze, si fara ca Parchetul sa fi fost sesizat in vreun fel. Pentru ca in presa se facuse ceva caz de cateva dintre constatarile care il vizau, cand mai ramasese destul de putin pana la alegerile din toamna lui 1996 Traian Basescu a <<renuntat la imunitatea parlamentara si s-a pus la dispozitia Parchetului >>. Parchet care insa in acei ani n-a avut niciodata pe rol dosarul Flota/Petromin, asa cum rezulta inclusiv din scrisoarea nr.13/16 mai 2003 pe care Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie mi-a trimis-o atunci cand am cerut informatii despre acest caz. Prin urmare, eu cred ca Traian Basescu are o ocazie cat se poate de buna ca sa asume, la modul real si nu simuland doar, un gest infinit mai necesar azi decat in anii in care era un simplu parlamentar. Si apoi, daca chiar e adevarat ceea ce ne-a repetat de atatea ori, ca Parchetul l-a gasit nevinovat in dosarul Flota, nu vad de ce Traian Basescu ar ezita sa dea justitiei explicatiile care sunt cerute. Se indoieste cineva ca un asemenea gest ar conta enorm pentru credibilitatea presedintelui si pentru succesul, atat de mult asteptat, in lupta impotriva coruptiei?".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.