Comisia Municipiului Bucuresti pentru Aplicarea Fondului Funciar a validat intr-o singura zi, la 26.01.2006, patru dosare de retrocedare pentru nordul Bucurestiului. Cel mai valoros dintre ele pretinde 12 hectare in Baneasa. Acesta ii apartine lui Vi
Comisia Municipiului Bucuresti pentru Aplicarea Fondului Funciar a validat intr-o singura zi, la 26.01.2006, patru dosare de retrocedare pentru nordul Bucurestiului. Cel mai valoros dintre ele pretinde 12 hectare in Baneasa. Acesta ii apartine lui Viorel Nicoara, iesean de-al prefectului Mioara Mantale.


Jurnalul National a publicat in numeroase randuri luptele de culise care se dau de ani buni pentru terenurile institutelor de cercetare din nordul Bucurestiului. Cu o hotarare de Guvern care intarzie sa apara si care ar salva baza de cercetare a acestora, dar si cu dosare de retrocedare care curg in valuri, unitatea pomicola din Baneasa este pe punctul de a pierde cele 60 de hectare de teren.


LEGATURI... Fara o legislatie care sa le protejeze activitatea, dar si cu sprijinul tacit al institutiilor statului, averea verde din Nordul Bucurestiului risca sa se transforme intr-un cartier rezidential. Cel care are cea mai generoasa oferta de teren este Gigi Becali. Acesta a cumparat drepturile litigioase pentru 27 de hectare. Becali sustine ca ele s-ar gasi exact in curtea Institutului de cercetare pentru pomicultura. Hectarele au fost cumparate de la boierul Radu Miclescu. In mare parte, corespondenta dintre acesta si institutiile statului a fost purtata de Virgil Tudorache, finul latifundiarului. Acesta are la ran-du-i mai multe dosare de retrocedare in joc, prin cumpararea unor drepturi litigioase. Tolovici Elena, Dumitru Ion si Tache Radu Maria sunt cateva dintre ele. Intamplator sau nu, o parte din dosarele finului lui Becali au trecut cu brio prin Comisia Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar. El nu a fost insa pus inca in posesie pentru nici unul dintre petentii sai, motiv pentru care Tudorache a repetat in numeroase randuri ca va da in judecata Primaria Sectorului 1 si Agentia Domeniului Statului.


ZIUA NOROCOASA. Ziua de 26.01.2006 a fost una norocoasa pentru jucatorii la ruleta retrocedarilor. Tolovici Elena a primit validarea Comisei de Fond Funciar pentru 2,5 hectare in Nordul Bucurestiului. Alaturi de dosarul finului lui Becali, in aceeasi comisie de Fond Funciar mai trec inca patru dosare. In majoritatea cazurilor, numele din dosare nu corespund cu numele celor care vor deveni proprietarii de drept ai terenurilor.
Astfel, castigatorii ruletei din 26 ianuarie sunt personaje care nu sunt nici pe departe straine de pulsul vietii sociale a Capitalei. Asta pentru ca petentii isi vand drepturile litigioase in schimbul unor sume fabuloase. Afacerea nu este nici pe departe una neprofitabila pentru cei care cumpara terenul de pe hartie. Odata improprietariti cu 2-3 hectare in Baneasa, ei devin automat milionari in euro.


LISTA DE AUR. Unul dintre dosarele de retrocedare pentru nordul Bucurestiului ii apartine lui Virgil Tudorache, care este mandatarul Elenei Tolovici. Urmeaza apoi Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo. Acesta este reprezentantul in teritoriu al lui Petru Bleanca, cel care a fost incoronat cu 2,8 hectare de teren chiar langa sediul Bavaria. De altfel, Bleanca a fost pus in posesie, el cerand deja conducerii unitatii pomicole sa i se transmita valoarea neamortizata a plantatiei. Acesta a obtinut titlul de proprietate in numele unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile. La ora actuala, noul proprietar se zbate sa isi ia mosia.
Petru Bleanca nu a fost prezent la nici una dintre intalnirile cu conducerea Statiunii Pomicole. Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo ar fi participat la discutii. "Am fost sunata de acest domn, Mircea Copaci, care a spus ca este nepotul lui Bleanca. Vrea sa predam cat mai repede terenul. Momentan, noi am cerut Prefecturii anularea titlului de proprietate", sustine Adela Barbulescu, directoarea Statiunii Pomicole.


NUMARUL UNU. Preda Natalia nu este in prima faza decat un nume de pe un alt banal dosar de retrocedare. Acesta a trecut, la randu-i, cu brio de celebra hotarare 916 din 26.01.2006. Studiind dosarul, este posibil sa fii surprins de numarul hectarelor ce urmeaza a fi retrocedate - 12 la numar. Un calcul simplu iti ia rasuflarea. Valoarea in euro a terenului se ridica, in cel mai rau caz, la 120 de milioane. Al doilea aspect care ar putea sa ridice unele semne de intrebare, dar numai pentru "cunoscatori", este numele mandatarului. Acesta este Nicoara Viorel, un iesean de-al prefectului Capitalei, Mioara Mantale.


CIUDATENII. Spre deosebire de celelalte dosare, ultimul este interesant si din prisma ordinii semnarii actelor. Astfel, la 26.01.2006, dosarul Preda Natalia trece de Comisia Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar. Sapte luni mai tarziu, la 17.08.2006, Preda Natalia semneaza contractul de mandat cu Nicoara Viorel. In aceeasi zi este semnat si antecontractul de vanzare-cumparare de bun viitor: "Preda Natalia, in calitate de pomitenta-vanzatoare, se obliga sa vanda pomitentului-cumparator dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata de 6 hectare, care face parte dintr-o suprafata totala de 12 hectare, pe care urmeaza sa o primeasca in proprietate in baza articolului 5 din Hotararea nr. 916/26.01.2006 a Comisiei Municipiului Bucuresti pentru Aplicarea Fondului Funciar".

Precizarile continua astfel: "in cazul in care restituirea dreptului de proprietate se face pe numele doamnei Preda Natalia, aceasta ramane in deplina proprietate si exclusiva posesie asupra terenului de 6 hectarea€¦ iar domnul Nicoara Viorel va primi restul de teren in suprafata de hectare". Spre deosebire de afacerile tipice cu teren, prin care cumparatorul drepturilor litigioase isi asuma riscul de a nu intra in posesia bunului licitat, in cazul de fata se poate spune ca omul de afaceri a prins pe Dumnezeu de picior. El va primi pur si simplu de la proprietara de drept, in baza contractului semnat, o avere deloc de invidiat - 6 hectare in Baneasa.

Odata depasit primul impas, validarea in fata comisiei, el mai trebuie sa astepte punerea in posesie. Contactat telefonic, Nicoara Viorel a fost invitat la o discutie cu reporterul Jurnalul National. A raspuns ca este in Iasi, iar in Bucuresti vine numai la sfarsit de saptamana. A fost singura discutie purtata cu Viorel Nicoara. Ulterior, acesta nu a mai raspuns la telefon.



Afaceri de Iasi Nicoara Viorel este administratorul a doua societati din Iasi: CAV SRL si VOIEVOD SRL. Prima se gaseste in lichidare, iar cea de-a doua in reorganizare judiciara. Omul de afaceri s-a gandit ca nu ar fi rau sa investeasca si in Capitala. Afacerile cu teren nu numai ca sunt deosebit de profitabile, dar cand prefectul care valideaza drepturi este si el din Iasi, merita sa incerci marea cu degetul. El a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare de bun viitor cu Preda Natalia. Obiectul contractului il reprezinta un teren de 12 hectare in Baneasa. Contactat telefonic, prefectul capitalei a precizat: "Eu nu am favorizat nici un dosar. In comisie sunt 12 membri, iar eu nu discut cu petentii. Nu il cunosc pe Nicoara Viorel".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.