Un studiu realizat de UniCredit Group arata ca gradul de indatorare a populatiei va urca de la 12% din PIB, in prezent, la 21% din PIB, in urmatorii trei ani.
In aceste conditii este de asteptat ca lupta pentru clienti sa se ascuta intre banci, avand in vedere ca prin integrarea in U.E. vor aparea si alte entitati bancare care nu au sediul in Romania.
Probabil ca din acest motiv, politica monetara a BNR va ramane, in continuare restrictiva, cu unele posibile modificari, mai ales pe segmentul creditarilor in valuta. a€žBanca centrala intentioneaza sa coboare nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, deoarece nu vrea sa mentina un tratament discriminatoriu pentru bancile romanesti, dar nu intentioneaza sa relaxeze politica monetara", afirma la sfarsitul saptamanii trecute guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
O astfel de schimbare ar echivala cu scaderea rezervelor minime in valuta, care se ridica la 40%, fata de cele in lei care sunt de 20%.
De altfel, bancile reclama de multa vreme ca pierd bani in contextul in care diferenta dintre dobanda la care atrag depozite si cea la care le plaseaza la BNR este de circa 2%.
Revenind la studiul UniCredit, in Romania, creditul de consum reprezinta 76% din indatorarea populatiei, prevazandu-se mentinerea unui ritm de crestere pentru urmatorii doi ani superior celui inregistrat de imprumuturile imobiliare. Astfel, in acest an, creditul de consum va avansa cu 53,1% (cel ipotecar cu doar 38%), iar in 2008, cresterea pe consum va fi de 32%, in timp ce ipotecarul va fi sensibil apropiat, respectiv 31,9%.
Din pacate, daca creditul infloreste economisirea se afla sub rata de crestere a imprumuturilor. Conform datelor comunicate de Banca Nationala economiile in lei ale populatiei au urcat in aprilie cu 48,2%, comparativ cu aceeasi luna din anul 2006, pana la 33,7 miliarde lei. In acelasi timp, depozitele in valuta ale tuturor rezidentilor - firme si persoane fizice - s-au diminuat cu 1,2%, pana la nivelul de 30,9 miliarde lei.
Conform studiului amintit, principala forma de economisire o reprezinta depozitele bancare, cu un sold de 13 miliarde de euro, respectiv 55,8% din total plasamente (23,3 miliarde de euro). Anul trecut, depozitele au crescut cu 30,3%, dar ritmul se va reduce treptat, la 24% in acest an si 17,5% in 2009. Totusi, economiile romanilor vor reprezenta in trei ani 29% din Produsul Intern Brut, in timp ce in Bulgaria, Turcia si Slovacia indicatorul se va situa la 50%, respectiv peste 70% in Polonia.
De aceea, politica monetara trebuie sa realizeaze un echilibru intre cresterea imprumuturilor ca raport in PIB si riscurile macroeconomice induse de o crestere prea rapida a creditului neguvernamental.