Introducerea votului uninominal se bucura de o sustinere cvasiunanima a partidelor parlamentare, dupa o trecere in revista a pozitiilor exprimate de liderii PNL, PD, PSD, PC si ai minoritatilor, prezenti ieri la intilnirea cu seful statului. Dupa o declaratie a liderului PSD, Mircea Geoana, legea votului uninominal ar putea fi adoptata pina la 30 iunie. Parerile au fost impartite in privinta celorlalte teme de pe agenda prezidentiala: modificarea Constitutiei, legea lustratiei, legile sigurantei.

Introducerea votului uninominal e sustinuta de PD, text in varianta Pro Democratia, de PNL, care revendica faptul ca se numara printre initiatorii legii. PSD se declara dispus sa sustina votarea legii in actuala sesiune parlamentara. Dupa cum a declarat Geoana, viitoarele alegeri parlamentare vor putea decurge pe acest sistem de vot.

PNL, UDMR si PD si-au anuntat sustinerea pentru adoptarea legii lustratiei, primul-ministru Tariceanu precizind ieri ca liberalii se afla printre initiatorii legii. Traian Basescu a propus, in cadrul intilnirii cu PNL, desecretizarea arhivelor PCR, prin ordonanta de urgenta, o lege care, in opinia premierului, va ajuta aplicarii legii lustratiei. Conform declaratiilor facute de PSD, Basescu a vorbit despre desecretizarea documentelor PCR, cu exceptia celor care cuprind aspecte sensibile ale relatiilor internationale ale Romaniei din acea perioada. (O.I.)