Aduc in discutie acest aspect pentru ca evaluarile pe care le-am publicat cu privire la PNTCD s-au confirmat aproape integral. Probabil ca le voi aduna intr-o carte, impreuna cu aspecte inedite, sub titlul, "PNTCD, istoria unui deces". Nu neg totusi
Aduc in discutie acest aspect pentru ca evaluarile pe care le-am publicat cu privire la PNTCD s-au confirmat aproape integral. Probabil ca le voi aduna intr-o carte, impreuna cu aspecte inedite, sub titlul, "PNTCD, istoria unui deces". Nu neg totusi posibilitatea ca acest partid sa fie resuscitat, candva. Dar cu conditia sa mai reziste, macar cu numele, cel putin cinci ani. Pentru ca singura sansa de resuscitare a PNTCD o constituie succesul PNL la guvernare si la alegerile viitoare. Succesul PNL nu poate fi garantat prin asocierea cu un partid aflat in moarte clinica, PNTCD. Si nici prin anexarea altor doua formatiuni minuscule, AP si PIN care, departe de a-i aduce beneficii, n-ar face decat sa se agate de PNL si sa-l traga sub pragul electoral.
Refacerea CDR ar fi ca in parabola cu orbii. PNL s-ar ineca la mal. Liberalii s-ar lasa batuti de falsa dreapta reprezentata de Basescu-PD-PLD-PNG-Talpes, din iluzia ca ar putea-o combate printr-o contrapondere la fel de lamentabila. Anume, alianta PNL cu PNTCD, AP si PIN. PNTCD si AP reprezinta imaginea de loseri. Adica de invinsi. In ciuda prestantei de om de stat a presedintelui Emil Constantinescu, e si el asociat cu infrangerea, pe care singur a proclamat-o cand s-a retras din cursa pentru un nou mandat prezidential si a ingropat PNTCD. PNL a reusit pana acum sa evite cu succes erorile PNTCD, ba chiar sa faca exact ceea ce trebuia facut din 1997, eliminarea imposturii PD de la guvernare. Dar daca ar accepta refacerea CDR s-ar sinucide. Si daca s-ar asocia cu PIN ar face enorma greseala sa confirme teza privind "vanzarea tarii la rusi", cunoscuta fiind atitudinea strident filorusa, antipatica romanilor, a lui Cozmin Gusa. Evident ca nu castigam nimic prin politica lui Basescu de ostentatie antiruseasca, de fapt, un imens serviciu adus Moscovei. Dar nici sa ne chemam calaii istorici sa ne colonizeze economic si sa ne polarizeze politic nu e normal. PNL are si asa o pata grea pe imagine, pretinsa reorientare a tarii spre Est, aruncata propagandistic de adversari, dar pe care ar risca sa o confirme prin alierea cu Gusa.
Totodata, daca s-ar alia cu PIN, PNL ar saluta traseismul, oportunismul si lipsa de loialitate. Dupa ce Adrian Nastase l-a facut om in politica, drept recunostinta, Cozmin Gusa l-a tradat. Inainte de alegerile din 2004, Gusa a sarit direct in barca adversarului Traian Basescu, la a carui victorie prezidentiala a contribuit, in detrimentul celui care l-a scos din anonimat. Ulterior, a plecat din PD si a inceput sa-l atace pe Basescu. Date fiind precedentele, premierul Tariceanu ar trebui sa pastreze distanta. PNL n-are nevoie de asemenea aliati. Nu trebuie decat sa guverneze bine si sa-si afirme realizarile. Poate si negocia, orice, in afara identitatii de dreapta si a actului de justitie. PSD nu are spatiu de manevra, nu ar risca o motiune de cenzura, pentru ca nu-i convin nici anticipatele, nici intrarea la guvernare. Liberalii pot specula situatia. Si totusi, in loc de ofensiva, PNL pare ca face pasul pe loc. Iar in discursul premierului Tariceanu se simte o tenta populista neavenita. Resaparea CDR si alterarea mesajului de dreapta constituie reteta decesului PNL.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.