In vara acestui an, romanii care vor pleca cu avionul in vacanta in Turcia vor cheltui circa 55.000.000 euro, care se vor imparti intre hotelierii turci, agentiile de turism romanesti si transportatorii aerieni, apreciaza pentru Curierul National Mon

In vara acestui an, romanii care vor pleca cu avionul in vacanta in Turcia vor cheltui circa 55.000.000 euro, care se vor imparti intre hotelierii turci, agentiile de turism romanesti si transportatorii aerieni, apreciaza pentru Curierul National Monica Aliman, PR Specialist al Ali Baba Tour. Afirmatia se bazeaza pe faptul ca in perioada calda a acestui an circa 80.000 pana la 90.000 de romani vor alege ca destinatie de vacanta Turcia, iar un cuplu cheltuieste in medie aproximativ 1.400 de euro intr-un sejur, in functie de perioada.
Numarul de turisti este cu 40% mai mare decat anul trecut si se calculeaza inmultind numarul de chartere antamat pentru aceasta vara de agentii cu numarul de locuri din fiecare avion. Cei mai multi dintre turisti (circa 35.000) vor pleca prin intermediul Ali Baba, toti prin intermediul charterelor, in majoritate Tarom.
"In jur de 25.000 de turisti vor alege Antalya, iar aproximativ 10.000 vor calatori spre Kusadasi, Bodrum sau Marmaris. Comparand datele cu 2006, se observa o crestere de 55% a numarului de turisti care vor petrece vacanta in Antalya. O estimare procentuala referitoare la cat va creste numarul de turisti spre statiunile de la Marea Egee e destul de greu de facut, deoarece numarul romanilor care vor ajunge cu transportul rutier e semnificativ", precizeaza Aliman. Cea mai mare parte a celor care aleg Antalya ca destinatie de vacanta opteaza pentru hoteluri de cinci stele cu pachete All Inclusive sau Ultra All Inclusive, pentru ca beneficiaza de o multitudine de servicii incluse in pretul sejurului.

9 zile sejurul mediu si aproximativ 1.400 euro/cuplu cheltuiti

Turcia, si in special Antalya, reprezinta in primul rand o destinatie pentru familie sau pentru cupluri. Din spusele oficialului Ali Baba, cea mai frecventa durata a sejurului este de noua zile, iar sumele cheltuite variaza intre 800 de euro si 2.000 de euro de cuplu, in functie de sezon. "Costurile difera in functie de hotel si de perioada sejurului. In medie, pachet 7 nopti cazare in camera double, All Inclusive, hotel 5*, transport avion-charter, transferuri, pentru o persoana: 500 euro (la capete de sezon: aprilie; octombrie), 1.500 euro (varf de sezon: iulie, august)", arata Aliman. Potrivit acesteia, in vara Turcia va reveni in atentia romanilor ca printre cele mai alese destinatiii de vacanta, dupa o perioada mai slaba in 2006. Cresterea veniturilor romanilor ii determina pe acestia sa aleaga din ce in ce mai mult transportul aerian, astfel ca 2007 va cunoaste o "explozie a charterelor, cele mai multe zboruri planificate pentru acest an fiind pentru Turcia". Ali Baba are, in prezent, saptamanal, 17 curse charter spre Turcia: 11- Antalya, 2 - Bodrum, 1 - Izmir si 3 - Istanbul. In plin sezon insa, agentia va suplimenta cursele spre Antalya si Bodrum cu minimum 3 zboruri.

All inclusive in Antalya, comparativ ca pret cu Mamaia

O vacanta in Turcia este doar aparent mai scumpa decat una de pe litoralul Marii Negre, daca se iau in calcul doar preturile de baza ale excursiei.
Daca insa se considera un pachet All Inclusive care nu mai presupune alte cheltuieli, preturile din Turcia se pot considera similare cu cele din Romania, iar serviciile nu suporta comparatie. De aceeasi parere este si Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a agentiilor de turism, care ne spune ca pe litoralul romanesc sunt mari probleme. Cine este de vina pentru aceasta? "Toti sunt de vina, atat statul care a privatizat defectuos sistemul de turism oferind hotelurile doar in locatie de gestiune, cat si hotelierii, pentru ca nu fac training cu angajatii", explica Badulescu. Acesta apreciaza ca turismul romanesc a fost considerat doar scriptic domeniu de interes national, pentru ca de fapt nu a beneficiat de nicio atentie. Badulescu arata ca investitorii in turism din Turcia au beneficiat de scutiri fiscale importante ani de zile la rand, in timp ce la noi aceasta s-a realizat doar in domeniul agroturismului. Sansa turismului litoral romanesc, considerat de oficialul ANAT "o jale in afara de Mamaia", o reprezinta orientarea spre nisa. In acceptiunea lui Badulescu, aceasta ar insemna promovarea turismului de evenimente pentru companii si atragerea tinerilor. Pentru acest an se asteapta pe litoralul romanesc 1.200.000 de turisti, dintre care 100.000 de straini. In 2006, an considerat prost din cauza ploilor prelungite, litoralul Marii Negre a atras 900.000 de turisti, dintre care 50.000 de straini.

Doar in Antalya se investesc anual cateva mld. euro in infrastructura turistica

Pe langa beneficiile fiscale, ajutorul statului turc se concretizeaza si prin concesionarea pe 99 de ani a terenului pe care se va construi hotelul si prin oferirea de teren gratuit unde sa se construiasca locuinte destinate angajatilor si muncitorilor care-l construiesc. O hotarare interesanta a statului turc prevede ca un complex sa fie gata in maximum doi ani, in caz contrar fiind imediat scos la vanzare. Constructia unui complex hotelier de cinci stele costa, in medie, 100 milioane euro, iar doar in Antalya a inceput constructia catorva zeci in acest an. Prin comparatie, in Romania s-au investit in intregul turism circa 5 miliarde euro in ultimii 17 ani, excluzand infrastructura de transport, potrivit purtatorului de cuvant ANAT.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.