Acumularea de averi nejustificate, acordarea de prime pe criterii de cumetrie si chiar deconspirarea unor date secrete in favoarea unor cetateni straini semnalati de SRI sunt doar cateva dintre faptele despre care se spune ca se intampla la BCCO Timi
Acumularea de averi nejustificate, acordarea de prime pe criterii de cumetrie si chiar deconspirarea unor date secrete in favoarea unor cetateni straini semnalati de SRI sunt doar cateva dintre faptele despre care se spune ca se intampla la BCCO Timisoara. Intr-un memoriu adresat mai-marilor Politiei Romane se semnaleaza ca in cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Timisoara se petrec fapte ce sfideaza legea.


Nemultumirile si acuzele incep de la acumularea de averi nejustificate, disparitii de munitie de razboi, acoperirea unor accidente rutiere si merg pana la deconspirarea unor date secrete de interes informativ-operativ in favoarea unor cetateni straini semnalati de SRI Timis cu legaturi in gruparea terorista "Kongra Gel", aripa a PKK-ului.  
Prime fabuloase. In acelasi memoriu se mai semnaleaza ca inca de la venirea pe functia de sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Timisoara, comisarul Stefan Negrila si-a acordat atat lui, cat si apropiatilor sai prime salariale fabuloase. Asa se face ca o mana de ofiteri aflati in anturajul sefului BCCO Timisoara a ajuns la performanta de a avea salarii de circa 6.000 RON si de a beneficia de prime anuale ce depasesc cu mult zeci de mii de lei noi. "Comisarul Negrila a avut grija sa stranga printre oamenii de «vaza» ai unitatii personaje dubioase care isi sustin material pozitiile si au implicatii politice contrar statutului functionarului public si a tuturor reglementarilor legale. De exemplu, atat de hilara a fost situatia cand, in anul 2006, nimeni nu a dorit sa contabilizeze zilele lucrate ale subcomisarului Horia Straut. Chiar daca acesta nu a avut rezultate, a fost mutat de curand pe o functie de specialist, platita foarte bine, la recomandarea sefului BCCO Timisoara", se arata in scrisoare.  

ACTIVITATI CONEXE. In "materialul didactic" ajuns chiar si pe masa ministrului de Interne, subcomisarul Horia Straut, ofiter al compartimentului Informatii din cadrul BCCO Timisoara, este acuzat ca se ocupa mai degraba de comert decat de activitatile informativ-operative din fisa postului. Pe scurt, din verificari a rezultat ca, in calitate de asociat, subcomisarul detine doua societati comerciale: Horia&Claudiu Company SRL, iar a doua, proaspat inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului Timis, SC Most Wanted Style SRL. Conform finantelor banatene, cele doua societati comerciale sunt detinute de sotii Lucia si Horia Straut, sotia politistului avand calitatea de administrator in ambele firme.

Un alt aspect sesizat este faptul ca, in urma cu o saptamana, la BCCO Timis a disparut un incarcator de pistol, marca GLOC, in care erau 18 cartuse de razboi, dintr-un dulap "care are un lacat de forma si fara sigiliu". Tot atunci s-a aflat ca in acelasi fiset se tin, laolalta cu munitia, si probe audio-video, rezultate dintr-o serie de investigatii. In mod misterios, incidentul a fost inregistrat abia dupa sesizarea presei. La doua zile dupa, a aparut si incarcatorul, care fusese ratacit, conform celor de la BCCO Timis, intr-un alt loc decat cel destinat armamentului.


AJUTOR FRATESC. Un alt ofiter despre care se vorbeste in document este comisarul Marin Nitu. Despre acesta se scrie ca, in urma cu circa trei saptamani, a fost implicat intr-un accident de masina in timp ce conducea autoturismul de serviciu al BCCO Timis, un Logan inmatriculat cu B 13 FHK. "Politistul a acrosat o remorca ce se afla parcata regulamentar pe Calea Buziasului. Nitu a fugit de la locul accidentului, deoarece era incarcat cu materiale de constructii, si nu a raportat nimanui, cu exceptia sefului brigazii, care l-a acoperit. Verificati la garajul IJP Timis si puteti vedea urmele. In masina se afla si un spray, de culoare albastra, cu care a incercat sa acopere acrosarea de pe partea dreapta", se arata in reclamatie. Cert e ca evenimentul rutier a avut loc, iar de o dovada de reparatie nici nu poate fi vorba. Cu atat mai mult cu cat evenimentul nu a fost consemnat in registrul de incidente auto al BCCO Timis.

Poate ca cea mai grava acuza adusa comisarului Marin Nitu este cea referitoare la deconspirarea unor date secrete de interes informativ-operativ. Pe scurt, se spune ca ofiterul de la BCCO Timis l-ar fi avertizat pe patronul unui restaurant turcesc din Timisoara, "semnalat de SRI Timis cu legaturi in gruparea politica Kurda - «KONGRA-GEL»", care finanteaza cu resurse umane si materiale Al-Quaida, ca este urmarit pentru trafic de persoane. Despre acelasi patron de restaurant se spune ca "este pionul principal, care transporta persoane din Orientul Mijlociu catre Spatiul Schengen".


TANGENTE. Una peste alta, reclamatia facuta la Bucuresti a starnit miscari seismice in randul angajatilor BCCO Timisoara. Dar si in randul celor de la UM 0962 Timis, unitatea de protectie informativa a MAI. Mai ales ca unul dintre angajatii acesteia, inspector principal Claudiu Brandibur, este acuzat, in acelasi "rechizitoriu ministerial", ca furnizeaza informatii din interior, contra cost, comisarului Marin Nitu: "Comisarul ii achita acestuia ratele la banca, in schimbul informatiilor despre lucrari, aflate in derulare la UM 0962 Timis. Brandibur si-a achizitionat un apartament prin Bancpost, la intersectia strazilor Lidia si Drubeta din Timisoara".

In fine, ce stie putina lume este faptul ca, asa cum rezulta din datele de la Evidenta Populatiei Timis, ofiterul de informatii Claudiu Brandibur locuieste in acelasi spatiu ca si comisarul Marin Nitu de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timisoara. Mai exact, pe Strada Gospodarilor, adica la resedinta ofiterului de Crima Organizata. In fine, comisarul Marin Nitu sustine ca toata reclamatia este o aberatie si ameninta ca o sa-l dea in judecata pe autorul acesteia, in momentul in care va putea proba identitatea "delatorului". Ramane de vazut cand si daca se va intampla acest lucru.
 Â "Nu ma ascund dupa anonime" Seful BCCO Timis, comisarul Stefan Negrila, sustine ca nimic nu e real: "E clar ca am deranjat pe cineva. Inca nu stiu pe cine. Si nu pot sa inteleg de ce astea apar tocmai acum. Mentionez ca nu am primit nici un teren de la comisarul Nitu. Nu am pamanturi. Tot ce am e trecut si in foaia mea de avere: un apartament prin credit bancar si o Dacie, care apartine sotiei mele, inca de dinainte de a ne casatori. Vizavi de comisarul Nitu, acesta nu a deconspirat nici o actiune de-a noastra, pentru ca toate au iesit ca la carte. Va dati seama ca, daca asa ceva s-ar fi intamplat, mi-ar fi ridicat o serie de semne de intrebare. In rest, nu inteleg de ce semnatarul sesizarilor nu iese in fata. Eu, pentru ca sunt barbat, nu ma ascund dupa anonime." Comisarul Marin Nitu neaga acuzele "L-am luat pe Brandibur in spatiu, ca sa poata omul sa-si faca actele pe Timisoara. Nu a locuit niciodata cu mine in casa. Acum si-a luat un apartament. Eu nu-i platesc ratele. Ca ii mai dau bani cu imprumut, asta e. Vizavi de accidentul de masina, acela a fost un incident, tocmai de aia nu s-a consemnat in registru. La intrarea in unitate, am frecat portiera de gard. Nici eu nu am simtit, dar m-a avertizat portarul. Treaba aia cu deconspirarea de date secrete catre kurzi e o aberatie, pusa acolo ca sa dea bine in text! Nu-i cunosc pe oamenii aia si nu i-am vazut in viata mea. In ceea ce-l priveste pe comisarul Negrila, seful BCCO Timisoara, nu i-am dat nici un teren. O singura data, cand a mers la Bruxelles, i-am imprumutat masina mea personala", se apara si comisarul Nitu.  Â Avere de politist Despre comisarul Marin Nitu "zvarlit din inima UM 0962 Timis pentru abateri grave, inclusiv pentru primirea de foloase necuvenite din partea unor cetateni straini, precum si compromiterea imaginii unor ofiteri de informatii ai MAI" se spune ca este detinatorul multor proprietati si terenuri atat in Timis, Herculane, Ostrov, cat si in alte zone din Caras-Severin si ca averea sa se ridica la peste 2.000.000 de euro! "Acesta a reusit sa faca rost, pe langa cele doua vile pe care le detine, de mai multe terenuri in Mosnita Noua, terenuri care au fost transferate, prin persoane interpuse, si in favoarea comisarului Stefan Negrila. Seful BCCO i-a permis lui Marin Nitu sa foloseasca autoturisme din dotarea unitatii in interes personal. Acelasi Marin Nitu imprumuta periodic masinile sale personale lui Stefan Negrila, fapt cunoscut de aproape toata lumea din unitate", se precizeaza in document.   


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.