Saptamana trecuta paritatea dintre moneda unica si cea americana a evoluat in culoarul 1,3410 - 1,3530 dolari, pe fondul scaderii interesului investitorilor pentru euro. Maximul de 1,3483 - 1,3529 dolari a fost inregistrat luni, iar minimul de 1,3409 - 1,3472 dolari vineri, euro coborand la minimul ultimelor sase saptamani, dupa ce joi au fost publicate date privind vanzarile de locuinte noi in SUA, care au inregistrat in aprilie un salt de 16%, atingand un maxim al ultimilor 16 ani.
In partea a doua a sedintei moneda unica a inregistrat un usor salt, datorita faptului ca pietele americane vor fi inchise astazi, cand se sarbatoreste Memorial Day. Pe de alta parte, publicarea unor noi date privind piata imobiliara americana, unde revanzarile de locuinte au coborat in ultimul an cu 10,7%, au avut darul de a mai tempera cresterea dolarului.
In acest moment rezistentele pentru euro se afla la 1,36 si 1,3765 dolari, in timp ce suporturile se situeaza la 1,3418 dolari si 1,3279 dolari, cel mai important nivel aflandu-se la 1,3046 dolari.
La evolutia paritatii un rol important continua sa revina dobanzilor. Semnalele transmise de Rezerva Federala americana nu indica posibilitatea unei scaderi a dobanzii pe termen mediu. Chiar daca in piata exista o unanimitate in faptul ca Banca Centrala Europeana va opera luna viitoare o majorare a dobanzii, de la 3,75 la 4%, investitorii au inglobat deja aceasta decizie in pretul paritatii. De asemenea, se anticipeaza o crestere la 4,25% pana la sfarsitul anului.
Paritatea ar putea scadea sub pragul de 1,34 dolari, in cazul in care pietele de capital vor inregistra scaderi, datorita efectului pe care l-ar avea un nou declin al bursei chineze, asa cum anticipa fostul presedinte ale Fed, Alan Greanspan. In aceasta situatie speculatorii a€˛carry-trade", cei care se imprumuta pe piete unde dobanda este mai scazuta, cum este cazul Japoniei sau Elvetiei, si plaseaza acolo unde randamentele sunt mai mari, ar putea decide sa treaca la vanzarea de euro pentru a-si limita eventualele pierderi, datorita a€˛aversiunii" fata de riscuri.
Moneda americana ar putea inregistra, insa, scaderi in cazul in care pretul barilului de titei se va mentine la valori de peste 70 de dolari, avand in vedere ca SUA este cel mai mare importator.
Cotatia petrolului a crescut joi peste pragul 71 de dolari, o valoare record pentru ultimele noua luni, pe fondul ingrijorarii privind disputa nucleara dintre Iran si statele occidentale si al nivelului redus al stocurilor de benzina din SUA, inaintea sezonului de varf al cererii.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda unica si cea nipona, aceasta a inregistrat la inceputul saptamanii un nou maxim istoric, 163,94 yeni, fata de 157,66 yeni la sfarsitul anului trecut, deoarece apetitul pentru risc al investitorilor a fost alimentat puternic de calmul cu care au fost primite deciziile de politica monetara ale Chinei privitoare la yuan si la dobanda.
Euro a cunoscut un nou maxim si fata de moneda helveta, urcand la cotatia istorica de 1,6614 de franci elvetieni.