Zvonurile cu privire la moartea imamului radical Moqtada Sadr, seful unei gherilor siite de circa 50.000 de combatanti, s-au risipit ieri odata cu aparitia sa la Moscheea din Kufa, din sudul Bagdadului, unde a pronuntat un violent discurs religios an
Zvonurile cu privire la moartea imamului radical Moqtada Sadr, seful unei gherilor siite de circa 50.000 de combatanti, s-au risipit ieri odata cu aparitia sa la Moscheea din Kufa, din sudul Bagdadului, unde a pronuntat un violent discurs religios anti-american si anti-israelian. Sute de fideli l-au aclamat cand a numit Statele Unite si Israel-"Satana zilelor noastre" si a cerut armatei sale siite Mahdi sa nu mai atace soldatii si politistii irakieni. "Ei sunt fratii nostri", a clamat Sadr. El i-a numit pe irakienii sunniti si irakienii crestini tot "frati", desi gherilele sale sunt vinovate de moartea a sute si mii de cetateni din minoritatea sunnita si crestina. Sustinut masiv de populatia majoritara siita din Bagdad, "Armata lui Mahdi", condusa de imamul Sadr, a declansat doua revolte sangeroase impotriva "ocupatiei americane" in aprilie si august 2004. Din cei 275 de deputati in Parlamentul irakian, 32 se identifica cu politica activista, anti-americana si anti-israeliana a lui Muqtada Sadr. Acesti deputati fac parte din coalitia siita care guverneaza in prezent Irakul. Cei sase ministri ai miscarii sale au demisionat din guvernul irakian atunci cand prim-ministrul Nouri al-Maliki a refuzat sa stabileasca un calendar al retragerii trupelor americane din Irak. In ultimele doua zile, dupa ce imamul Muqtada Sadr a cerut trupelor Statelor Unite sa paraseasca Irakul, au reizbucnit luptele in diferite localitati, soldate cu moartea a opt soldati americani si a numerosi combatanti Mahdi. Reaparitia in public a lui Moqtada Sadr si ciocnirile militare dintre gherilele Mahdi si armata americana au loc cu doua zile inainte de intalnirea istorica dintre ambasadorii Statelor Unite si Iranului din Irak, care-si propun sa gaseasca o cale de pace interna. Cateva ore inainte de discursul lui Sadr in Moscheea Koufa, forte guvernamentale irakiene si britanice l-au ucis in lupte pe Abu Kadr, unul din sefii importanti ai militantilor siiti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.