Cel mai mare si mai bine planificat jaf de carti de credit TKX a fost organizat de o retea infractionala de hackeri romani si de mafia ruseasca, intre 47,5 milioane si 200 de milioane de date de pe cartile de credit fiind obtinute de acestia, informeaza The Guardian, citat de Mediafax.
Compania americana implicata, care detine TK Maxx, a facut publice foarte putine informatii in acest caz, insa publicatia Wall Street Journal a relatat ca milioane de numere de pe cartile de credit au ajuns in posesia hackerilor.
Jaful a fost posibil deoarece compania folosea o tehnologie accesibila tuturor la conectarea la o retea wireless.
Dupa ce hackerii au adunat destule informatii din activitati banale, ei au putut avea acces la traficul din principala baza de date si au ales numele de utilizatori si parolele, care le-au permis sa se conecteze in calitate de angajati.
Astfel, hackerii au putut avea acces la toate numerele de pe cartile de credit din sistem, inclusiv la milioanele de numere tinute intr-o baza de date din Marea Britanie. Odata intrati in sistem, ei foloseau computerele obisnuite de acasa pentru a obtine informatii de pe Internet, care erau adunate cu ajutorul unui soft de computer ce inregistra in secret informatiile de pe site-urile vizitate.
Hackerii vindeau apoi datele de pe cartile de credit, prinderea celor care au folosit aceste date permitand descoperirea jafului informatic. Utilizatorii acestor date foloseau metode sofisticate. In loc sa cumpere lucruri cu ajutorul cartilor de credit furate, ei cumparau certificate de cadouri, care puteau fi schimbate cu bunuri. In acest mod, o organizatie a furat opt milioane dolari de la Wal-Mart pe parcursul a doua luni, anul trecut. Printre primele lor victime s-au aflat cei care s-au refugiat din cauza uraganului Katrina, intrucat TK Maxx vinde haine ieftine. (Mediafax)