Procentajul de 75 obtinut de Basescu este naucitor. La 10-15 puncte in minus adversarii presedintelui ar mai fi putut ingaima ceva, dar asa nu se mai poate spune nimic. Insa cifra asta poate dauna si luciditatii celui care a fost de partea invingator
Procentajul de 75 obtinut de Basescu este naucitor. La 10-15 puncte in minus adversarii presedintelui ar mai fi putut ingaima ceva, dar asa nu se mai poate spune nimic. Insa cifra asta poate dauna si luciditatii celui care a fost de partea invingatorului. De exemplu, Emil Boc pare sa-si fi pierdut simtul realitatii cand apreciaza ca premierul trebuie sa demisioneze dupa un asa vot zdrobitor in favoarea presedintelui. De parca cele doua chestiuni ar fi indisolubil legate sau toti cei 75% ar fi votat, chipurile, plini de entuziasm pentru marele Basescu. Dupa 17 ani de democratie, avem un electorat destul de blazat. Majoritatea au stat acasa si am dubii mari ca toti cei care au venit la urne sunt suporteri infocati ai uneia din cele doua tabere. Foarte multi au judecat ca este de preferat scandalul pe care-l face Basescu, cu care de altfel s-au obisnuit, decat scandalul unei noi campanii pentru alegerile prezidentiale. Si mai deplasata este declaratia lui Madalin Voicu, dupa care romanii au votat "fara creier", in loc sa admita ca electoratul de rand a avut mai mult creier decat initiatorii suspendarii. Aceasta nu este prima cifra prost interpretata. Adrian Nastase ne-a explicat vreo jumatate de an cum ar fi ajuns el presedinte daca cei din Bucuresti n-ar fi iesit sa voteze dupa ora 18. Un alt exemplu de cum se inflameaza degeaba politicienii au fost alegerile din 2000, cand Vadim a ajuns in turul II. Era teribil de amuzant sa vezi cum tot GDS-ul se pregatea de incolonare ca sa mearga sa-l voteze pe Iliescu pentru ca democratia din Romania sa fie salvata. Desi nu stiu ca Vadim sa aiba probleme cu Justitia pe motiv de mineriade, rasturnari prin forta a unui Guvern. Ca student, imi auzeam colegii cum vorbeau panicati de restauratia FSN, executii pe stadioane si alte prostii. Procentajul lui Vadim si al PRM dadea fiori multora, dar uite ca executii n-au fost si nici mineriade, desi opozitia avea o pondere nesemnificativa in noul Parlament.
Cifrele ca atare nu spun nimic. Desi matematica este o stiinta exacta, atunci cand este aplicata in domeniul politicii, devine destul de vaga. Invingatorii de la referendum trebuie sa inteleaga ca este greu de facut calcule pentru viitoarele alegeri pe baza referendumului, iar invinsii sa nu se iluzioneze ca, daca prezenta la vot ar fi fost mai mare, ar fi obtinut un procentaj mai bun. Mult mai interesant decat rezultatul in sine este modul in care a votat electoratul fiecarui partid si cred ca aceste cifre merita studiate atent de fiecare politician. Rus si-a pus problema concordantei dintre agenda oficiala a PSD si aceea a electoratului social-democrat propunand un referendum intern in PSD care sa puna in discutie teme sustinute de Basescu in campanie. Ar fi un experiment util fata de referendumul intern organizat de Geoana, prin care pesedistilor li se cerea sa raspunda la intrebari stupide pentru un membru al unui partid de stanga, de genul "Vreti mai multa protectie sociala?".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.