NATO intentioneaza sa protejeze prin propriul scut antiracheta sud-estul Europei, neacoperit de scutul american.

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a discutat la inceputul saptaminii cu presedintele american George W. Bush
NATO intentioneaza sa protejeze prin propriul scut antiracheta sud-estul Europei, neacoperit de scutul american.

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a discutat la inceputul saptaminii cu presedintele american George W. Bush despre planurile organizatiei de a construi o noua baza pentru aparare impotriva rachetelor balistice, cu scopul de a putea proteja Europa de Sud-Est, in special Bulgaria, Grecia, Turcia si estul Romaniei, lasate neacoperite de scutul SUA.

Conform unei analize Stratfor citate de NewsIn, noua baza NATO va completa sistemul de radare al organizatiei din Marea Britanie si Groenlanda, precum si pe cel al americanilor din Polonia si Cehia. Planul NATO urmareste sa extinda protejarea Europei fata de un atac cu rachete cu raza scurta si lunga de actiune, astfel incit sa acopere si flancul sud-estic din Europa, alcatuit din Turcia, Bulgaria, Grecia, Romania, sudul Balcanilor si sudul Italiei.

Stratfor mai arata ca ideea unui asemenea sistem de aparare a fost vehiculata inca din 2002, dar abia in 2006 au inceput sa aiba loc negocieri serioase asupra implementarii ei.

O discutie importanta asupra acestei strategii va avea loc in cadrul reuniunii ministrilor de externe NATO, care urmeaza sa aiba loc in iunie la Oslo.

Acordul asupra unui astfel de scut NATO ar marca detensionarea relatiilor dintre majoritatea membrilor Aliantei si SUA. Tensiunea a fost creata de faptul ca, in ultimii ani, Statele Unite au actionat de mai multe ori pe cont propriu, fara a se consulta cu aliatii.

In plus, un astfel de acord ar fi un semnal puternic catre Rusia ca Europa este protejata de o umbrela NATO, organizatie care are in centru Statele Unite.

Romania considera necesara initiativa americana de instalare a scutului antiracheta in Europa de Est si s-a alaturat statelor care sustin completarea acestuia cu un scut al NATO, care sa protejeze si sud-estul Europei, a declarat in aprilie ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, conform NewsIn. (C.C.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.