Presedintele Romaniei Nicolae Vacaroiu, i-a semnat, luni, decretul de eliberare din functie a judecatoarei Valeria Dumitrache. Se pare ca ministrul Chiuariu urmeaza sa-i parafeze, in aceste zile, ordinul de numire ca notar, pentru a-i pregati intra
Presedintele Romaniei Nicolae Vacaroiu, i-a semnat, luni, decretul de eliberare din functie a judecatoarei Valeria Dumitrache. Se pare ca ministrul Chiuariu urmeaza sa-i parafeze, in aceste zile, ordinul de numire ca notar, pentru a-i pregati intrarea triumfatoare intr-un anume birou notarial din Bucuresti. De ce atata viteza in rezolvarea dosarului de notar al Valeriei Dumitrache, de ce atata secretomanie la CSM in solutionarea cererii de demisie din magistratura a presedintelui BEAE? - s-au intrebat multi judecatori din tara, care i-au monitorizat stresul generat de o activitate profesionala pentru care nu era pregatita. Am incercat, ca reporteri ZIUA, sa aflam ceva din culisele acestei demisii aparent surprinzatoare.
Dosarul "Camatarilor"
Neavand nici un fel de experienta semnificativa ca judecator penalist, intr-o instanta de recurs, magistratul Valeria Dumitrache a dat de greu la instanta suprema, cand a intrat in complete ce solutionau dosare extrem de complexe. Initial, dupa octombrie 2006, cand a aterizat la Curtea de Casatie, Dumitrache a intrat ca "invatacel-stagiar" in completul prezidat de Anton Pandrea, seful Sectiei Penale. Insa, in ianuarie 2007, judecatorul Pandrea, in calitatea sa de membru CSM, a fost ales presedintele forului suprem al magistraturii. Astfel, fostul inspector MJ Valeria Dumitrache s-a trezit judecator penalist intr-un complet cu o incarcatura mare de dosare, la instanta suprema. Mai mult, a avut surpriza sa primeasca spre solutionare, din partea computerului, prin sistemul aleatoriu de distribuire a cauzelor, dosarul penal al "Camatarilor", dar si dosarul "Spionilor Stancev-Benyatov".
Salvata de Vacaroiu!
Un alt "ghinion profesional" pentru Dumitrache a fost si numirea sa ca presedinte al Biroului Electoral pentru alegeri europarlamentare, dupa ce urna i-a decis calitatea de membru in aceasta "comisie" ce va intra, in curand, in gura politicienilor. Interesant de precizat este si faptul ca actualul ministru al Justitiei a fost membru in BEAE. Traseul urmat de Valeria Dumitrache, ca sa ajunga notar fara a sustine vreun concurs, este simptomatic pentru ceea ce inca mai inseamna politica de cadre in sistemul judiciar, prin aplicarea abuziva a Legii 303/2004. Mai precis, art.102 din aceasta lege stabileste "dispozitii tranzitorii" pentru judecatorii supremi carora le expira mandatul de sase ani la Inalta Curte, carora li s-a permis intrarea in notariate fara examen. In cazul Valeriei Dumitrache aceasta prevedere tranzitorie nu ii este aplicabila. Ce va face ministrul? La termenul de marti, 22 mai a.c., la instanta suprema, cand trebuia sa intre la solutionarea dosarului "Camatarilor", judecatoarea demisionara Dumitrache a rasuflat usurata. Nu mai era magistrat de cateva ore, pentru ca presedintele Romaniei, Nicolae Vacaroiu, ii semnase decretul de eliberare din stresanta functie de judecator suprem (publicat in Monitorul Oficial nr.348/22 mai 2007).
"Groparul Inspectiei CSM"
CV-ul la zi al Valeriei Dumitrache arata ca acest magistrat nu a rezistat mai mult de sapte luni ca judecator penalist (la Tribunalul Bucuresti si la instanta suprema). Faptul ca a atacat un post de notar din functia de judecator la Curtea de Casatie arata ca Valeria Dumitrache a vrut - si a reusit - sa ocoleasca concursul de admitere in activitatea notariala. Dupa dezastrul profesional provocat in activitatea Inspectiei Judiciare din CSM (septembrie 2004-septembrie 2006), ca sef al acestui organ de control, Dumitrache nu a avut curajul sa candideze la concursul de ocupare a acestui post, pe care insa l-a detinut timp de doi ani numai prin delegatii prelungite din sase in sase luni, fapt interzis de lege si relevat de ZIUA. In septembrie 2006, sub titlul "Groparul Inspectiei CSM se vrea judecator la Inalta Curte", ZIUA a dezvaluit cum acest organism al CSM si-a dobandit o trista faima din musamalizarea abaterilor disciplinare a magistratilor cu probleme, reclamati la CSM de oameni nedreptatiti.
35 de morti ... inviati !
Cu experienta sa de fost inspector la Inspectia generala a MJ sub ministeriatele Baias si Trifoi (IGAI-MJ, organism supranumit "Cooperativa Nufarul"), Valeria Dumitrache a facut din IJ-CSM o institutie specializata in prostirea justitiabililor, cu raspunsuri parca trase la xerox: "Din verificarile efectuate, rezulta ca magistratul XY nu a comis nici o incalcare a dispozitiilor legale sau a normelor deontologice" (a se vedea si cazul judecatorului maramuresean Ioan Sas, care a improprietarit nu mai putin de 35 de persoane decedate, in anul 2005 - dosar musamalizat de IG-CSM in 2006).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.