Minerii din SNLO si din complexurile energetice Turceni si Rovinari au fost anuntati de catre liderii sindicali despre decizia de suspendare a grevei, astfel ca au reluat lucrul.
Sindicalistii din Oltenia au suspendat greva pana in 30 iunie, pe
Minerii din SNLO si din complexurile energetice Turceni si Rovinari au fost anuntati de catre liderii sindicali despre decizia de suspendare a grevei, astfel ca au reluat lucrul.
Sindicalistii din Oltenia au suspendat greva pana in 30 iunie, perioada pana la care Guvernul se angajeaza sa respecte prevederile protocolului incheiat, ieri, cu Federatia Nationala Mine Energie (FNME), au anuntat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, si liderul sindical Marin Condescu, informeaza Mediafax. La finalul negocierilor de ieri s-a incheiat un protocol care prevede, printre altele, ca proiectul strategiei energetice nationale va fi dezbatut cu partenerii sociali, pana la 10 iunie, in cadrul comisiei de dialog social si in comisia mixta sindicate-patronate-administratie. In eventualitatea in care strategia energetica nationala va considera privatizarea complexurilor energetice drept oportuna, in cadrul negocierilor de privatizare se vor avea in vedere unele prevederi privind protectia sociala a salariatilor.
Pana la 30 iunie, Guvernul se angajeaza sa definitiveze acordarea licentelor de exploatare pentru perimetrele prezente si viitoare unde isi desfasoara activitatea SNLO, precum si complexurile energetice Rovinari si Turceni.
Vosganian a mai declarat ca in vederea unei analize a oportunitatii, pana la 30 iunie, ANRM va stopa acordarea licentelor de explorare altor societati comerciale in perimetrele carierelor Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) Targu Jiu si ale complexurilor energetice.
Pe perioada derularii protocolului, sindicatele se angajeaza sa suspende toate actiunile de protest, iar SNLO si complexurile energetice isi vor retrage actiunile in instanta.
Contre politice
Atat ministrul Vosganian, cat si liderul sindical Condescu, au sustinut ca greva nu a avut nici o conotatie politica. Totusi, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri dimineata, inainte de inceperea negocierilor, ca "motivul grevei este inexistent, ceea ce incepe sa ma faca sa cred ca exista alte resorturi, de ordin politic, si regret ca oamenii acestia sunt manipulati de persoane care au alte interese". Mai mult, prezent ieri, pentru cateva ore, la negocieri, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, afirma ca greva este instrumentata politic si ca nu se poate ajunge la o intelegere cu sindicalistii pentru ca acestia nu stiu exact de ce au recurs la protest.
In replica, intr-un comunicat de presa al Partidului Democrat (PD) se arata ca acuzatiile premierului dovedesc "o crasa indolenta din partea unui lider politic. (...) Constatam, din pacate, ca primul-ministru transforma totul intr-un razboi politic absurd, fara sa-i pese nici de realitatile bazinelor energetice sau de soarta a peste 20.000 de oameni, nici de strategia energetica a Romaniei".
Reamintim, minerii si energeticienii din Oltenia au intrat, miercuri, in greva generala. Sindicalistii se impotrivesc trecerii la AVAS a celor doua complexuri energetice, Turceni si Rovinari, in lipsa unei strategii energetice nationale. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.