Aproape jumatate dintre romani sustin retragerea trupelor noastre din Irak pina la sfirsitul anului.



Potrivit unui sondaj realizat in aceasta luna de Gallup Romania si comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamenta
Aproape jumatate dintre romani sustin retragerea trupelor noastre din Irak pina la sfirsitul anului.



Potrivit unui sondaj realizat in aceasta luna de Gallup Romania si comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, 72% dintre romani cred ca tara noastra ar trebui sa stabileasca impreuna cu aliatii ei un calendar de retragere a trupelor autohtone din Irak. 83% dintre respondenti sint de parere ca trupele romane si-au indeplinit misiunile pentru care au fost trimise acolo.

Totodata, 6% dintre respondenti sustin ca militarii romani ar trebui sa-si continue misiunea in Irak. La ambele intrebari, 15% dintre cei intervievati s-au declarat indecisi.

In ceea ce priveste propunerea de retragere a soldatilor romani din Irak pina la finalul lui 2007, 46% dintre cei intrebati o considera o solutie foarte buna. 8% opineaza ca ar trebui sa ne retragem imediat, iar 28% dezaproba propunerea in cauza, considerind ca mutarea trupelor din Irak trebuie hotarita o data ce avem asentimentul aliatilor Romaniei. Sondajul, reprezentativ pentru populatia Romaniei, a avut 1.144 de subiecti, cu virste de peste 18 ani.

Numarul romanilor care vor retragerea soldatilor romani pina la finele anului s-a dublat, practic, fata de 2006. Atunci, potrivit unui sondaj Gallup realizat in luna iulie, 23% dintre respondenti militau pentru intoarcerea trupelor pina la finele anului trecut. Tot 23% dintre cei chestionati sustineau atunci retragerea imediata a militarilor romani. In schimb, numarul celor care sustin continuitatea prezentei militare romanesti in Irak a scazut puternic, 6% acum fata de 27% in vara anului trecut.

Istoria unei retrageri aminate Retragerea trupelor romane a constituit in vara trecuta un alt motiv de razboi intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, adica intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. La sfirsitul lunii iunie, premierul anunta, in urma unei sedinte a Biroului Politic al PNL, ca ii va cere ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, sa inainteze o solicitare de retragere a trupelor CSAT. Anuntul lui Tariceanu a stirnit reactia vehementa a lui Basescu, care l-a acuzat pe premier ca aduce grave prejudicii Romaniei in plan extern. CSAT avea sa respinga propunerea liberala. Scandalul nascut in urma cererii de retragere avea sa-l coste ulterior postul de la Aparare pe Teodor Atanasiu. Chestiunea retragerii trupelor a fost readusa in discutie la instalarea lui Teodor Melescanu in fruntea ministerului. Liberalii au fortat introducerea subiectului pe masa CSAT, recent, pe perioada interimatului lui Nicolae Vacaroiu, dar s-au izbit de refuzul pesedistilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.