La sase saptamani dupa ce a votat in favoarea cabinetului minoritar al premierului liberal Calin Popescu-Tariceanu, Partidul Social-Democrat a declarat marti, pentru prima data, ca ar dori sa iasa din pozitia ambigua a unei formatiuni care "nu este n
La sase saptamani dupa ce a votat in favoarea cabinetului minoritar al premierului liberal Calin Popescu-Tariceanu, Partidul Social-Democrat a declarat marti, pentru prima data, ca ar dori sa iasa din pozitia ambigua a unei formatiuni care "nu este nici la putere, nici in opozitie''. "Solutia cea mai simpla ar fi ramanerea in opozitie, dar avem o responsabilitate, intrucat fara votul nostru nu este posibila nici o formula guvernamentala'', a afirmat presedintele PSD, Mircea Geoana, in finalul unei reuniuni cu usile inchise a responsabililor partidului, aminteste AFP.
Partid afectat de scandaluri de coruptie
Partidul a fost afectat insa de nenumarate scandaluri de coruptie si a platit pentru mai multi pasi gresiti - intre care suspendarea presedintelui Basescu -, ceea ce a determinat scaderea cotei sale de popularitate, noteaza France Presse. Dar, dupa ce au respins ideea de a determina caderea guvernului Tariceanu si, apoi, eventuale alegeri legislative anticipate, social-democratii par hotarati sa obtina maximum de profit din toate atuurile pe care le au la dispozitie. "Presedintele Basescu trebuie sa ceara PSD sa formeze guvernul, pentru ca aceasta formatiune a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerile din 2004'', a remarcat astfel unui dintre vicepresedintii partidului, Ioan Rus. Deja, cotidianul Gandul a evocat miercuri numele fostului negociator al Guvernului social-democrat cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, ca "posibil viitor prim-ministru'', mentioneaza AFP.
"Cu spatele la zid'' si nemaidispunand oficial decat de sprijinul minoritatii maghiare, aliati la guvernare, liberalii au dat asigurari ca nu intentioneaza sa "dezerteze'' si vor continua sa-si "onoreze angajamentele''. Marja lor de manevra este insa extrem de limitata, subliniaza analistii, potrivit carora formarea unui Guvern de coalitie cu un PSD "nu prea indragit'' ar fi un gest sinucigas pentru liberali, mai scrie France Presse. O alta necunoscuta majora in aceste scenarii, potrivit agentiei franceze de presa, o constituie pozitia presedintelui Basescu, iesit invingator la referendumul privind destituirea sa si al carui acord este indispensabil pentru orice noua formula guvernamentala. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.