Cei 210 fosti comandanti de penitenciare, colonii si lagare de munca in care au fost incarcerati, in perioada comunista, detinuti politici, au fost identificati de catre expertii Institutului in cercetarile lor in Arhiva Administratiei Nationale a Pe
Cei 210 fosti comandanti de penitenciare, colonii si lagare de munca in care au fost incarcerati, in perioada comunista, detinuti politici, au fost identificati de catre expertii Institutului in cercetarile lor in Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor. IICCR considera ca in cazul acestor fosti comandanti avem de-a face cu fapte cu caracter represiv si discretionar care trebuie pedepsite. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, directorul general al Institutului, Stejarel Olaru, a mentionat ca membrii IICCR au facut cercetari in privinta a 800 de oameni, insa numai 210 dintre acestia mai sunt inca in viata. "In timp ce se condamna comunismul in mod simbolic, IICCR face acest lucru in mod practic", a aratat Olaru. La randul sau, presedintele Institutului, Marius Oprea, a subliniat ca sesizarea penala este si un act moral fata de toti cei care au fost oprimati in timpul regimului comunist. "Este o actiune morala pentru ca in inchisorile Romaniei s-a consumat, inainte de 1989, viitorul ei. Romania a pierdut foarte mult prin exterminarea elitei in inchisori. (...) Am condamnat comunismul, vorbim despre lustratie, dar nu avem nici un detinut pentru crimele comunismului", a adaugat Oprea. El a apreciat ca ar fi o reparatie morala daca fostii activisti de partid nu ar mai primi pensii militare care sunt de zece ori mai mari decat a fostilor detinuti politici. In opinia lui Marius Oprea, se impune modificarea legislatiei astfel incat crimele din timpul comunismului sa nu poata fi prescrise. Reprezentantii Institutului au apreciat ca atrocitatile comise sub comunism trebuie puse "pe acelasi plan" cu crimele nazismului. "Dar, in timp ce criminalii nazisti sunt cautati si astazi prin junglele Argentinei, cei comunisti sunt vecinii nostri. Astia cu vile, de langa noi", a adaugat Oprea. IICCR nu a facut publica lista celor 210 din cauza rigorilor legislatiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Cel mai batran dintre cei de pe lista depusa la Parchet are 99 de ani, iar cel mai tanar are 44 de ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.