Iata de ce, in numele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, oficiul Buzau, Emil Moise a solicitat Biroului Electoral Central (BEC), pe 16 mai, modificarea cu doua ore a programului sectiilor de votare. Era suficienta prelungirea p
Iata de ce, in numele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, oficiul Buzau, Emil Moise a solicitat Biroului Electoral Central (BEC), pe 16 mai, modificarea cu doua ore a programului sectiilor de votare. Era suficienta prelungirea programului in cate o sectie din acele localitati unde erau inregistrati membri ai confesiunilor religioase amintite. Emil Moise este autorul dezbatutei petitii privind icoanele din scolile publice, dar si a altor demersuri care nu au cazut sub ochiul opiniei publice
Tot pe 16 mai, Moise s-a adresat, cu aceeasi cerere, Biroului Electoral de Circumscriptie Judeteana (BECJ) din Buzau, care putea modifica programul de vot in judet. Biroul i-a respins contestatia, declinandu-si competenta. Pe 17 mai, a expediat doua faxuri la Guvern cerandu-i sa ia o hotarare privind schimbarea orei limita a sectiilor de votare. Fara raspuns. Emil Moise a inceput ziua de 18 mai cu un fax catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Solicita Consiliului sa confirme situatia discriminatorie creata prin plasarea votului sambata pana la ora 20:00, si sa recomande modificarea programului sectiilor de votare. Intrunit in sedinta urgenta, Colegiul Director si-a declinat si el competenta, transmitand BEC sesizarea Asociatiei. Cel de-al doilea fax, cu contraargumente, nu a mai gasit pe nimeni: CNCD terminase lucrul la ora 14:00. Dialogul cu BECJ Buzau s-a incheiat si el, in acea zi, la ora 21:30. Biroul a refuzat sa ia singur masuri si a recomandat Asociatiei sa se adreseze Guvernului sau Parlamentului.
In ziua referendumului, pe 19 mai, Emil Moise mai miza pe faptul ca, teoretic, chiar si atunci, era inca timp pentru o decizie de prelungire a orei limita a votului, iar aceasta se putea comunica populatiei. Incepand de dimineata, si pana la ora 18:00, Guvernul, Biroul Electoral Central si Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana Buzau au primit de la Emil Moise adrese si telefoane in care se argumenta nevoia modificarii in procedura de urgenta a programului sectiilor de votare. Institutiile si-au pasat una alteia responsabilitatea si au tras de timp. La ora 20:00, dupa trei zile de lupta, cruciada de unul singur se sfarsise. Zeci de mii de persoane nu au ajuns la urne intrucat institutiile competente nu au dat curs apelului venit din Buzau.
"Batalia" parea in fond simpla. Oamenii trebuiau ajutati sa voteze, iar efortul necesar in acest scop era minimal. Urmarind avatarurile lui Emil Moise, mi-am adus aminte de Rosa Parks, tanara de culoare care a refuzat sa cedeze locul in autobuz unui barbat alb. Si de femeia care si-a dat in judecata colegii intrucat, fumand tot timpul in biroul comun, i-au provocat un cancer fatal. Asa a pornit de-segregarea Americii, asa s-au eliberat americanii de fumatul pasiv. Acei temerari au reusit sa transforme Statele Unite. Cum se face ca dincolo de Ocean cate un luptator pentru dreptate a impins societatea inainte, iar aici, cand apare vreunul, este rapid declarat "anormal", este vanat, iar galeria aplauda cu exaltare actiunea punitiva?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.