Mai multe societati comerciale au ecologizat vamile din vestul tarii, pe baza unor contracte incheiate ilegal, fara licitatie si percepand niste tarife exorbitante. Concret, desi Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Aliment
Mai multe societati comerciale au ecologizat vamile din vestul tarii, pe baza unor contracte incheiate ilegal, fara licitatie si percepand niste tarife exorbitante. Concret, desi Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor era singura entitate autorizata sa efectueze astfel de servicii, reprezentantii directiei de la Arad au concesionat ilegal activitatea de dezinfectie a vehiculelor ce tranziteaza vamile, catre firmele private aflate sub protectia lui Caius Parpala (foto) - finul de cununie al premierului Tariceanu -, si a sotului celebrei Elena Udrea, Dorin Cocos. Ajunsa consilier al presedintelui Basescu, din partea Partidului National Liberal, Elena Udrea a migrat in PD, la 22 octombrie 2005. Tot din barca liberala a facut parte si Caius Parpala, dar numai pana cand PSD s-a reinstalat la putere. In perioada 1996 - 2000, acesta a indeplinit functia de presedinte al Consiliului Judetean Arad. Ceva mai incolo, prin 2005, acesta a revenit in sanul PNL, astfel incat nici macar el nu stie ce doctrina mai imbratiseaza.
In aceasta poveste sunt implicate societatile comerciale aradene ELIT DDD A&C SRL, CUSTOM SERV SRL, G&E INVEST 2003 SRL, BEST BUSINESS INVEST SRL din Bucuresti, si Directia pentru Protectia Plantelor si alte Servicii (DPPS) din cadrul Consiliului judetean Arad. Dorin Cocos este nasul lui Ioan Gheorghe, acesta din urma fiind asociat in proportii egale cu Emil Hotaran in SC CUSTOM SERV. Totodata, Hotaran este asociat si cu Cocos, la SC CLAMARI TRADING SRL. Pe de alta parte, G&E INVEST 2003, apartinand in totalitate Simonei Elena Gheorghe, sora lui Ioan Gheorghe, este administrata chiar de acesta din urma, respectiv fratele ei. In ceea ce priveste celelalte doua firme implicate in tarasenia de la frontiera vestica a tarii, adica ELIT DDD A&C (asociat unic Severus Claudiu Ardelean) si BEST BUSINESS INVEST (asociati in proportii egale Dumitru Neagoe si Maria Schnell), acestea au fost sustinute si promovate in afaceri la granita de insusi Caius Parpala.
Concesionari ilegale
Directia Sanitar-Veterinara (DSVSA) Arad, singura in masura sa desfasoare o activitate de dezinfectie la frontiera judetului, a incheiat ilegal contracte de concesiune cu BEST BUSINESS INVEST, ELIT DDD A&C si DPPS. Aceasta din urma a cedat activitatea, prin asa-zise contracte de asociere in participatiune, catre G&E INVEST si ELIT DDD A&C. In acest mod, BEST BUSSINES a pus mana pe punctele de trecere a frontierei Varsand si Curtici, ELIT DDD a acaparat vama Turnu, iar G&E INVEST pe cea de la Nadlac. Anterior, SC CUSTOM SERV era cea care-si desfasura activitatea la Turnu si Varsand, infruptandu-se din felia de cascaval. Potrivit reglementarilor legale, in cazuri deosebite, se putea dispune "dotarea suplimentara, pentru o perioada de timp determinata, cu mijloace de efectuare si control al actiunilor de dezinsectie" si se putea "solicita sprijin altor institutii ale administratiei publice centrale si locale". Deci, in nici un caz nu puteau fi atrase legal, in aceasta afacere, societati comerciale private. Ignorand normativele interne, directorii DSVSA Arad, Sorin Iercan si Viorel Aqud au mai incalcat si Legea nr. 219/1998, care precizeaza la art. 10: "Atribuirea concesiunii unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public se realizeaza prin licitatie publica". Pentru a conferi o tenta de legalitate acestei afaceri murdare, directorii au invocat forta majora generata de gripa aviara, sustinand faptul ca respectivele contracte de concesiune ar fi valabile doar pana la organizarea licitatiilor. Numai ca, in continuare, DSVSA n-a avut niciodata intentia de a organiza vreo licitatie. Ceea ce denota ca respectivele contracte de concesiune a activitatii de dezinfectie in vami mai sunt in vigoare si azi, dincolo de litera legii.
Tarife majorate printr-un act aditional
Pentru a desfasura dezinfectia in punctele de trecere a frontierei, firmele implicate in aceasta afacere murdara aveau nevoie de terenuri si cladiri, avizul sefului Directiei teritoriale a Politiei de Frontiera si al autoritatilor administratiei publice locale, pe raza careia se afla vama.
Organele de politie au avizat ilegal activitatea concesionarelor, dar nu si autoritatile locale. Asta, deoarece dezinfectia a trecut in 2004 din subordinea consiliilor judetene in cea a Directiilor Sanitar-Veterinare, fara a se reglementa si modul de avizare a activitatii. Drept urmare, desi au fost solicitate, n-au fost obtinute avizele necesare din partea autoritatilor locale. Ca atare, n-au putut fi declarate punctele de lucru din vami la Oficiul National al Registrului Comertului, ceea ce denota ca dezinfectia a fost desfasurata complet ilegal. In concluzie, societatile comerciale aflate sub protectia politica a lui Caius Parpala si Dorin Cocos nu puteau desfasura legal activitati ecologice la frontiera Romaniei, nici macar accidental, pe perioada gripei aviare.
Dupa concesionarea dezinfectiei in vami, directorul DSVSA Arad a incheiat acte aditionale cu firmele implicate, pentru stabilirea tarifelor practicate in punctele de trecere a frontierei. Asta in ciuda faptului ca respectivele tarife erau stabilite deja, prin Ordinul 45/6.04.2005 al Autoritatii Sanitar-Veterinare. Aceasta noua masinatiune, cum era si de asteptat, a avut scopul de a scoate mai multi bani din buzunarele beneficiarilor si de a rotunji fara just temei conturile prestatorilor de servicii.
Complicitatea DSVSA
Asa cum am aratat pana aici, titulara activitatii de dezinfectie a mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei Nadlac, Varsand, Curtici si Turnu este, conform prevederilor legale, DSVSA Arad.
In scopul fluidizarii traficului, la granita functioneaza Ghiseul unic de incasare a taxelor si a altor sume datorate in vama bugetului de stat, bugetelor locale si altor bugete, precum si a tarifelor institutiilor abilitate sa perceapa tarife la frontiera. Deci, acest ghiseu ar fi trebuit sa incaseze tarifele de la cei care au tranzitat vama, dupa care sa-i verse la bugetele publice. In ciuda acestei reglementari, banii au ajuns pe mana concesionarilor, veniturile fiind virate ilegal in conturile acestora si nu in contul bugetului public, dupa cum prevede OUG nr. 86/2002. Culmea e ca aceasta frauda de proportii a fost posibila la solicitarea conducerii DSVSA Arad, adresata Directiei Regionale Vamale, fondurile ajungand astfel in alta parte decat ar fi fost normal.
Profit de milioane
Anexa 1 a Ordinului nr. 45 stabileste tarifele pentru dezinfectia mijloacelor de transport (in lei vechi), dupa cum urmeaza:
autoturisme - 65.000, autotrenuri - 115.000, microbuze - 90.000, autobuze - 105.000, autocare - 105.000, vagoane - 8600/mp si dezinfectia suprafetelor - 6075/mp. Fata de prevederile ordinului mentionat s-au perceput abuziv urmatoarele tarife: 15 euro pentru TIR-urile de peste 7,5 tone, 10 euro pentru TIR-urile sub 7,5 tone si 6 euro pentru microbuze. Pe langa aplicarea unor tarife nelegale, pe mijloc de transport, de aproximativ cinci ori mai mari decat cele stabilite prin acte normative, firmele de ecologizare au efectuat dezinfectii si la mijloace de transport ce nu intrau sub incidenta prevederilor legale. Potrivit raportului intocmit de Garda Financiara Arad, numai in perioada ianuarie - august 2006, SC G&E INVEST 2003 SRL Bucuresti a incasat in acest mod, la vama Nadlac, 2.816.213,70 RON (peste 800.000 de euro). De asemenea, SC BEST BUSINESS INVEST a realizat la vama Varsand, in perioada iulie 2005 - septembrie 2006, venituri ilegale de 4.341.307 RON (circa 1,3 milioane de euro). Aici ar fi de remarcat ca astfel de activitati de prestari servicii, cu fraudarea legii, nu s-au desfasurat doar pe raza judetului Arad. Operatiuni similare au mai fost semnalate cel putin in judetele Bihor, Mehedinti si Calarasi. O astfel de activitate ilegala a fost desfasurata, in vamile Salonta, Albita si Portile de Fier, de SC CREDINVEST USA SRL, protejata de acelasi Dorin Cocos.
Declaratie falsa
Societatile prestatoare de servicii nu puteau desfasura legal, sub nici o forma, activitatea de dezinfectie in vami. Totusi, pentru a conferi o aparenta de legalitate acestei afaceri, SC BEST BUSINESS INVEST SRL a declarat un punct de lucru in localitatea Varsand, la nr. 70, care nu corespunde defel cu realitatea, activitatea desfasurandu-se de fapt in punctul de trecere a frontierei Varsand. In baza acestei declaratii false, asociatii firmei, Dumitru Neagoe si Maria Schnell, au obtinut fiscalizarea casei de marcat si avizul de functionare din partea Inspectoratului judetean al Politiei de Frontiera Arad.
Urmeaza confiscarea veniturilor
Conform investigatiilor Garzii Financiare, activitatile de dezinfectie in vamile din judet "s-au desfasurat cu complicitatea evidenta a conducerii DSVSA a judetului Arad si a organelor Politiei de Frontiera", chiar daca nu erau indeplinite conditiile legale. Avandu-se in vedere aceste aspecte, cel putin pentru ilegalitatile descoperite la vama Nadlac, comisarii financiari urmeaza sa procedeze la confiscarea veniturilor, cu respectarea prevederilor OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Totodata, au fost sesizate organele de cercetare penala privind infractiunile de abuz in serviciu si inselaciune.
Proces impotriva taxei de salubrizare
SC G&E INVEST 2003 SRL, administrata de Ioan Gheorghe si avand-o ca asociat unic pe Simona Elena Gheorghe, sora acestuia, asigura servicii de salubritate si in zona localitatii de frontiera Moravita din judetul Timis. Prefectura a demarat deja un proces in contencios administrativ, impotriva hotararii Consiliului local Moravita, prin care se percepe taxa de salubrizare in vama din localitate, bineinteles, tot cu incalcarea prevederilor legale.
Cuantumul prejudiciilor
Din calculele preliminare ale Garzii Financiare rezulta ca prejudiciile aduse de firmele implicate in dezinfectia ilegala in vamile aradene se ridica la suma de 155 de miliarde de lei vechi, respectiv 4,6 milioane de euro. Pentru a se stabili cu exactitate numarul mijloacelor de transport dezinfectate ilegal, precum si sumele incasate in aceeasi nota, inspectorii fiscali au solicitat datele necesare de la Politia de Frontiera si DSVSA din Arad. Numai in urma centralizarii acestora se va putea stabili cu exactitate cu cat au fost pagubiti cei care au tranzitat vamile Varsand, Curtici, Turnu si Nadlac, precum si cuantumul fraudarii diverselor bugete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.