Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2003 - 2005, Claudiu Oteleanu - presedintele Federatiei Judetene a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret (FJT), al Asociatiei Tinerilor Ziaristi (ATZ), al Asociatiei pentru Dezvoltare, Democratie si I
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2003 - 2005, Claudiu Oteleanu - presedintele Federatiei Judetene a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret (FJT), al Asociatiei Tinerilor Ziaristi (ATZ), al Asociatiei pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana (ADDIE) - si alti doi reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale din judetul Brasov, Anca Pepelea si Ioan Lungeanu, ar fi schimbat ilegal destinatia a 388.091 de euro si a 86.387 de lei, potrivit DNA, citat de Mediafax. Sumele au fost acordate din bugetul general al Comunitatilor Europene, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), unui numar de sase organizatii neguvernamentale. Totodata, Oteleanu, Pepelea si Lungeanu ar fi obtinut pe nedrept, prin folosirea de documente false, fonduri europene nerambursabile in cuantum de 116.810 de euro si 5.463,90 de lei, sustin procurorii. Cele sase organizatii neguvernamentale se angajau sa organizeze schimburi de experienta intre tineri din Romania si din strainatate, propunand vizite reciproce. De asemenea, se angajau sa asigure tinerilor participanti la activitatile stabilite conform proiectelor, cazarea, masa si transportul din fondurile europene. Pentru realizarea proiectelor, beneficiarul finantarilor, adica fiecare din cele sase organizatii, primea un avans de pana la 75 la suta din valoarea finantarii, restul sumei fiind acordata la finalizarea proiectului, dupa depunerea raportului final, in baza documentelor justificative de utilizare a fondurilor.
Reteaua ONG-urilor
In baza cererilor de finantare depuse de Oteleanu, Pepelea si Lungeanu la ANSIT, au fost incheiate 38 de contracte grant, dintre care 14 cu Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, sase cu Asociatia Tinerilor Ziaristi, sase cu Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, cinci cu Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, trei cu Societatea Culturala BrAnt SF Promotion si patru cu Asociatia "Fluierasul". Anchetatorii au stabilit ca sumele acordate din fondurile comunitare nerambursabile ar fi fost utilizate de catre cei trei reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale in alte scopuri decat cele stabilite prin contractele de grant incheiate cu ANSIT si ca acestia ar fi prezentat acte false in baza carora au obtinut pe nedrept platile finale din fondurile nerambursabile acordate. Cercetarile au stabilit ca cetatenii straini provenind din tarile din afara Uniunii Europene mentionati pe listele de participanti nu figureaza cu intrari in Romania. In ceea ce priveste cetatenii romani mentionati pe liste, acestia au declarat ca nu au participat la activitatile proiectelor si nu au beneficiat de cazare, masa si transport din partea organizatiilor nonguvernamentale. Pentru a obtine documente justificative privind utilizarea fondurilor, Claudiu Oteleanu le-ar fi solicitat formal lui Ciurila, lui Streteanu lui Dan Serban prestarea unor servicii de cazare, masa, transport si sedinta tehnica, in acest scop recomandandu-le incheierea unor contracte de prestari servicii. Oteleanu, Pepelea si Lungeanu au fost trimisi in judecata pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general a Comunitatilor Europene si pentru schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor bugetare. Streteanu si Ciurila vor fi judecati pentru fals si complicitate la schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor europene. Dosarul a fost trimis magistratilor Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.