Procuratura din Marea Britanie a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Lugovoi, considerat drept principalul responsabil pentru iradierea cu poloniu radioactiv a lui Litvinenko, urmatoarea etapa a anchetei vizitand extradarea acestuia. "A f
Procuratura din Marea Britanie a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Lugovoi, considerat drept principalul responsabil pentru iradierea cu poloniu radioactiv a lui Litvinenko, urmatoarea etapa a anchetei vizitand extradarea acestuia. "A fost o crima grava. Cerem si ne asteptam la cooperarea deplina a autoritatilor ruse, in aducerea faptasului in fata Justitiei britanice. Aceste lucruri au fost exprimate foarte clar in fata ambasadorului Rusiei, care a fost convocat astazi la Ministerul de Externe", a declarat seful diplomatiei londoneze, Margaret Beckett, potrivit Reuters. La randul sau, purtatorul de cuvant al premierului Tony Blair a cerut Rusiei sa dea curs cererii de extradare a lui Lugovoi, pentru ca acesta sa poata fi inculpat pentru omor, in Marea Britanie. "Crima este crima", a argumentat oficialul britanic, citat de Times. In replica, Moscova a refuzat cu promptitudine solicitarile Londrei. "In conformitate cu articolul 61 al Consitutiei, un cetatean rus nu poate fi predat in custodia altui stat", a precizat purtatorul de cuvant al procurorului general al Federatiei Ruse, fara a exclude posibilitatea deferirii lui Lugovoi unei instante locale. Aleksandr Litvinenko a decedat in noiembrie, anul trecut, intr-un spital din Marea Britanie, la trei saptamani dupa ce a fost otravit cu poloniu 210. Starea sa de sanatate a inceput sa se inrautateasca dupa o intrevedere, la un hotel din centrul Capitalei britanice, cu fostii agenti KGB Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun. Inainte de a muri, Litvinenko l-a acuzat pe presedintele rus ca ar fi planificat uciderea sa, acuzatie respinsa categoric de Vladimir Putin. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.