IICCR va depune o sesizare penala impotriva a 220 de fosti comandanti de penitenciare, colonii si lagare de munca in care au fost incarcerati, in perioada comunista, detinuti politici, se arata intr-un comunicat de presa. Cele 220 de persoane au fost
IICCR va depune o sesizare penala impotriva a 220 de fosti comandanti de penitenciare, colonii si lagare de munca in care au fost incarcerati, in perioada comunista, detinuti politici, se arata intr-un comunicat de presa. Cele 220 de persoane au fost identificate de catre expertii Institutului in cercetarile lor in Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Institutul considera ca "in cazul acestor fosti comandanti avem de-a face cu fapte cu caracter represiv si discretionar". "Tratamentul inuman aplicat in inchisori fostilor detinuti politici are caracteristicile unui fenomen de masa, desfasurat la scara nationala, care a fost realizat nu doar prin acte individuale", sustine IICCR. "Participarea a fost colectiva, responsabilitatea revenind in primul rand fostilor comandanti de inchisori, colonii si lagare de munca in care erau aplicate astfel de tratamente inumane. Cei 220 de fosti comandanti vor fi cercetati penal de Parchetul Militar sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid", se mai arata in comunicat.
IICCR aminteste ca este abilitat sa efectueze investigatii cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist din Romania si sa sesizeze organele in drept atunci cand identifica astfel de crime si abuzuri, conform Hotararii de Guvern 1724 din decembrie 2005, in virtutea careia a fost infiintat Institutul.
IICCR poate identifica vinovatiile individuale
Presedintele IICCR Marius Oprea sustinea, la sfarsitul anului trecut, ca institutia pe care o conduce nu poate condamna o ideologie, dar poate identifica vinovatiile individuale. Aceasta pentru ca, in opinia lui Oprea, crimele comunismului sunt crime impotriva umanitatii si sunt imprescriptibile. In acest sens, anul trecut, conducerea IICCR a depus, la Parchetul Militar, o sesizare privind identificarea a 14 ofiteri de Securitate din judetul Sibiu care au racolat minori pentru munca informativa in perioada regimului comunist. Marius Oprea preciza cu acea ocazie ca sesizarea depusa la Parchetul Militar fusese insotita de documente probatorii care aratau ca la finele anului 1989, in judetul Sibiu, din 230 de informatori, 170 erau minori, iar cel mai mic informator racolat avea noua ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.