Cetatenii europeni sunt perceputi ca fiind mai mult zgarciti, increzuti, reci si distanti, iar romanii se considera mai curand traditionalisti, vorbareti, incordati si competenti. Concluzia reiese dintr-un studiu efectuat de Agentia pentru Strategii
Cetatenii europeni sunt perceputi ca fiind mai mult zgarciti, increzuti, reci si distanti, iar romanii se considera mai curand traditionalisti, vorbareti, incordati si competenti. Concluzia reiese dintr-un studiu efectuat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale in intervalul aprilie-mai, pe un esantion de 1.104 persoane de peste 17 ani din 98 de localitati, inclusiv din sectoarele municipiului Bucuresti, cu o marja maxima de eroare admisa de 3%.
A fi roman este pentru cei mai multi dintre respondenti un motiv de mandrie, iar aprecierile despre caracterul conationalilor se situeaza in zona mediana din punct de vedere al notelor acordate pentru calificative, cu o usoara nuantare pentru atributele de "traditionalisti, incordati, inteligenti, vorbareti, prietenosi si competenti". Calificativele acordate cetatenilor europeni sunt orientate in principal spre atributele "zgarciti, reci, distanti, increzuti, parere buna despre sine, moderni".Coruptia, situatia economica si politica din tara sunt considerati ca factori care reflecta o imagine proasta a Romaniei in strainatate, la care se adauga alte probleme mentionate ca infrastructura, mediul, saracia, minciuna, necinstea si hotia. Aproape jumatate dintre intervievati spun ca Romania nu este o tara stabila din punct de vedere politic si 86% vorbesc despre prezenta coruptiei.Actiunile institutiilor statului pentru promovarea imaginii Romaniei in strainatate sunt criticate atat in ceea ce priveste intensitatea efortului, cat si al gradului de eficienta in cheltuirea fondurilor. Astfel, 64% dintre respondenti nu cred ca se face suficient pentru promovarea imaginii tarii, iar 55% considera ca fondurile alocate sunt insuficiente. Persoanele intervievate considera ca intregul demers de promovare si imbunatatire a imaginii Romaniei in strainatate va fi unul de durata si ca, in medie, vor trece circa 17 ani pana la un rezultat pozitiv, conform studiului guvernamental.
Bulgaria nu ne atrage, doar o vizitam
Pentru turistii romani, Grecia si Turcia sunt cele mai atractive destinatii externe, iar Bulgaria, care atrage tot mai multi turisti romani, este considerata ca fiind cea mai putin atractiva dintre tarile din estul Europei. Romania ocupa a doua pozitie fiind urmata de Ungaria, Slovenia, Polonia, Croatia si Cehia. Un numar de 84% dintre respondenti considera ca Romania este o tara sigura pentru turisti, iar 68% apreciaza ca serviciile oferite de turismul intern sunt de calitate, 79% dintre persoanele intervievate aratand insa totodata ca tarifele practicate sunt prea ridicate in raport cu calitatea serviciilor oferite.
Manastirile din Moldova, statiunile balneoclimaterice, Delta Dunarii si castelul Bran sunt obiectivele spre care turistii romani ar vrea sa plece, in timp ce, pentru romani, Capitala tarii - municipiul Bucuresti - prezinta cel mai scazut grad de atractivitate turistica, 52% dintre intervievati fiind putin sau deloc interesati sa o viziteze. Aproape jumatate dintre persoanele care au raspuns sondajului (45%) declara insa ca nu vor avea concediu sau nu vor pleca nicaieri in vacanta, in timp ce 29% spun ca vor petrece timpul de odihna in tara, iar 13% intentioneaza sa plece intr-o statiune din strainatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.