Premierul Tariceanu a anuntat ca "nu dezerteaza" din Guvern si propune unificarea dreptei.

Cu 31 de voturi impotriva si doua pentru, liberalii au respins, in Biroul Politic de ieri, propunerea filialei PNL a Capitalei privind initi
Premierul Tariceanu a anuntat ca "nu dezerteaza" din Guvern si propune unificarea dreptei.

Cu 31 de voturi impotriva si doua pentru, liberalii au respins, in Biroul Politic de ieri, propunerea filialei PNL a Capitalei privind initierea unei dezbateri asupra trecerii PNL in opozitie, in urma referendumului. "Continuam sa guvernam si, intr-un astfel de moment, nu se pune problema sa dezertam", a declarat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, cel care a anuntat, de altfel, "votul clar si coplesitor" din birou impotriva retragerii de la guvernare.

Primul-ministru considera ca PNL a demonstrat in doi ani si jumatate de guvernare ca isi poate onora promisiunile din campania electorala si, conform declaratiilor sale, PNL nu are ce isi reprosa dupa votul la referendum. El a explicat ca votul din 19 mai priveste "strict problema demiterii presedintelui", iar PNL nu isi permitea, ca partid de guvernamint, sa duca o campanie agresiva. "Nu ne puteam permite sa ne comportam dupa modelul ucrainean".

Ministrul Ludovic Orban si seful filialei PNL din sectorul 2 sint singurii care au sustinut, prin vot, ideea retragerii de la guvernare. Ministrul Transporturilor a declarat ca "respecta" decizia majoritatii si a precizat ca ideea trecerii in opozitie ar putea fi discutata din nou in cadrul Delegatiei Permanente a PNL de miercuri.

De altfel, Ludovic Orban, seful campaniei electorale a PNL, a fost ieri rezervat in a comenta rezultatele referendumului. El s-a limitat la a preciza ca liberalii s-au mentinut, asa cum stabilisera, in limitele "unei campanii rationale" si a observat ca exista "o Romanie tacuta care nu a sarit in apararea lui Traian Basescu".

Desi recent, in mediile politice circula varianta unor negocieri pentru formarea unei alte majoritati, presedintele PNL a precizat ieri ca liberalii "nu sint interesati in alte aliante politice pentru o alta majoritate" si ca partidul nu are intentia de a negocia cu PSD.

Liderii liberali au refuzat sa comenteze ideea unei apropiate motiuni de cenzura. Varianta alegerilor anticipate li se pare putin probabila. "Parlamentul nu va vota pentru alegeri anticipate, care presupun efort, bani, partidele au procente mici in sondaje", a declarat ieri liderul liberal Puiu Hasotti.

Liberalii se orienteaza catre aliante cu partenerii traditionali. Seful Guvernului a declarat ieri ca Biroul Politic al PNL a fost de acord cu un mandat pentru purtarea unor discutii pentru realizarea unui pol de centru dreapta. Printre formatiunile care intereseaza PNL sint PNTCD si Actiunea Populara, a fostului presedinte Emil Constantinescu. PNL se reorienteaza, deci, catre unii dintre aliatii sai traditionali, in timp ce concurenta din spatiul dreptei creste, bunaoara, cu anuntul lui Theodor Stolojan, presedintele PLD, de ieri, care se arata interesat de coagularea unui pol de centru dreapta in jurul PLD, prin negocieri cu partidele lui Gigi Becali si Ioan Talpes.

Liberalii nu par convinsi ca PD ar putea figura in polul lor de centru dreapta. "Dupa mine, PD este un partid in urechile caruia rasuna inca acordurile Internationalei Socialiste", a declarat Ludovic Orban.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.