PNL Bucuresti va propune Delegatiei Permanente intrarea partidului in opozitie, a declarat ieri seful liberalilor din Capitala, Ludovic Orban. El a insistat ca este necesara convocarea unei sedinte a Delegatiei Permanente, care sa analizeze rezultate
PNL Bucuresti va propune Delegatiei Permanente intrarea partidului in opozitie, a declarat ieri seful liberalilor din Capitala, Ludovic Orban. El a insistat ca este necesara convocarea unei sedinte a Delegatiei Permanente, care sa analizeze rezultatele referendumului de demitere a sefului statului si strategia viitoare. "Din respect pentru vointa cetatenilor liber exprimata si tinand cont de absenta unui sprijin parlamentar solid pentru reformele liberale, consideram ca se impune respingerea oricarui compromis cu PSD si PRM. In acest sens, PNL Bucuresti va propune convocarea Delegatiei Permanente a PNL si intrarea PNL in opozitie", a mai spus vicepresedintele liberal. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca Ludovic Orban a facut propunerea trecerii in Opozitie fara a purta, in prealabil, vreo discutie cu premierul Tariceanu.
O "tampenie uriasa"
Vicepresedintii liberali contactati de ZIUA au criticat solicitarea lui Orban, catalogand-o drept "iresponsabila". Surse liberale ne-au dezvaluit ca, inainte de a cere trecerea in opozitie, Ludovic Orban a purtat discutii telefonice cu liderii de filiale care ii sunt fideli. "Ludovic a sustinut ca trebuie sa trecem in opozitie deoarece acolo ne va fi mai usor ca partid. In opozitie, de regula, un partid mai creste in sondaje", ne-a declarat un sef de filiala care a fost contactat de Orban.
Totodata, la varful partidului, anuntul liderului PNL a trezit nemultumire. "Orban nu a vorbit cu nimeni cand a facut anuntul. Este o cerere iresponsabila si o tampenie uriasa sa ceri asa ceva. Daca plecam de la guvernare electoratul o sa creada ca Basescu a avut dreptate si ca noi nu facem fata guvernarii. Ar fi o lasitate", ne-a declarat un vicepresedinte PNL.
El a explicat ca, datorita "ineficientiei" campaniei PNL, din postura de sef de campanie, Orban face aceasta miscare pentru a scapa de criticile care ii vor fi aduse.
Tapul ispasitor
"Probabil, la alegerile parlamentare, daca PNL va continua sa erodeze in sondaje, Orban va iesi in fata presei si va perora ca a cerut trecerea in opozitie, ca solutie salvatoare, inca in urma cu un an de zile. Dar eu cred ca nu aceasta este solutia. Trebuie sa ne concentram asupra guvernarii", a spus vicepresedintele citat.
El a explicat ca, probabil, Orban se simte un tap ispasitor deoarece a acceptat pozitia de sef al campaniei electorale PNL in conditiile in care alti lideri liberali, printre care si Bogdan Olteanu, au refuzat sa isi asume aceasta responsabilitate.
Un alt vicepresedinte contactat de ZIUA l-a acuzat pe Orban ca urmareste sa preia sefia partidului speculand momentul de slabiciune al formatiunii. Pe de alta parte insa, liberali necooptati in echipa guvernamentala sau care nu se bucura de functii importante pe linie de partid au catalogat demersul lui Orban drept o palma data "copilasilor lui Tariceanu".
Doar trei filiale vor in opozitie
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ieri ca se mira ca Ludovic Orban nu si-a asumat "mai transant" erorile din campanie si a apreciat ca iesirea PNL de la guvernare ar fi un gest foarte util, dar riscant.
Hasotti a amintit ca el a propus trecerea PNL in opozitie inca din septembrie 2006. "Am cerut insistent si in ianuarie 2007, si dupa Congres, sa intram in opozitie, dar am fost singur", a aspus Hasotti.
Mentionam ca majoritatea filialelor liberale s-au exprimat ieri in favoarea ramanerii PNL la guvernare, doar filalele Gorj, Arad si Bucuresti militand pentru trecerea in opozitie, in timp ce sucevenii si craiovenii au lasat problema in coada de peste.
Analiza sangeroasa in PSD
Sedinta de astazi a PSD se anunta a fi una extrem de furtunoasa, plina de reprosuri din partea adversarilor suspendarii. Cu toate acestea, analiza nu va implica neaparat scandal sau demiteri ori solicitari de acest tip, lucru recunoscut oficial si de liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus. In schimb, vicepresedintele Victor Ponta a spus ca vrea sa se retraga de la conducerea partidului daca nimeni din fruntea formatiunii politice nu isi va asuma raspunderea pentru esecul de la referendum.
Conducerea PSD va trebui sa dea socoteala pentru scorul mic obtinut la referendum si mai ales proasta mobilizare a electoratului social-democrat la urne. Chiar daca pesedistii nu au visat la un vot faborabil lor, au crezut insa cu tarie ca rezultatul va fi unul extrem de strans si ca lui Traian Basescu i se va reprosa ca nu mai are legitimitate (fiind reconfirmat in functie de un numar mai mic de romani decat cel inregistrat la alegerile din 2004). Acum, PSD are o cu totul alta problema, parte a electoratului pesedist votand in 19 mai in favoarea lui Traian Basescu. In consecinta, este de asteptat ca la sedinta de astazi principalii contestatari ai actiunii de suspendare - membrii Grupul de la Cluj - sa vina cu reprosuri si sa ceara explicatii pentru infrangerea suferita de la referendum. Absenta lui Ioan Rus, Vasile Dancu si Ilie Sarbu (foto) de la discursul lui Mircea Geoana de sambata seara vine sa confime pozitia radicala pe care o au cei trei vicepresedinti. Principalii vizati ar putea fi Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu, perceputi ca protagonistii intelegerii pe suspendare. Lui Mircea Geoana i se vor face reprosuri, dar nu i se va cere sa-si depuna mandatul din considerente pragmatice. Nici un lider de partid nu-si va asuma riscul sa ia conducerea unui partid inainte de alegerile parlamentare si in conditiile in care PSD inregistreaza o scadere in sondaje.
Si vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ieri ca va demisiona astazi din functie daca in cadrul Biroului Permanent National persoane din conducerea partidului nu isi vor asuma raspunderea fata de rezultatul referendumului. Dragnea a declarat ca rezultatul referendumului, ca si efectele politice pentru PSD trebuie asumate de anumite persoane din conducerea partidului. (R.A.)
Nicolai propune uninominal pentru PE
Senatorul PNL Norica Nicolai a propus ieri ca alegerile pentru Parlamentul European sa se desfasoare prin vot uninominal pe regiuni de dezvoltare.
Liderul PNL a precizat ca va face aceasta propunere si astazi, in cadrul Biroului Politic Central al partidului, explicand ca ii va solicita premierului Tariceanu ca Guvernul sa isi asume acest proiect. "Cred ca este momentul sa vorbim in termeni seriosi despre votul uninominal. Acest vot este utilizat intr-o maniera populista in discursurile politice si cred ca este momentul sa schimbam acest lucru. Clasa politica actuala trebuie sa dea un semnal de reforma politica in Uniunea Europeana. Avem regiuni de dezvoltare, impartim pe numarul de locuitori si venim cu un vot uninominal curat", ne-a declarat liderul PNL. Ea a explicat ca acceptarea unui astfel de sistem la alegerile pentru Parlamentul European ar reprezenta un prim exercitiu cu adevarat democratic. "Parlamentarul va fi mult mai apropiat de electorat si, acceptarea votului uninominal, este un semnal de reforma a clasei politice din Romania", a conchis Norica Nicolai. (R.G.)
Rezultatele referendumului
Prezenta la urne la referendumul pentru demiterea presedintelui a fost de 44.04%, 74,3% dintre acestia votand impotriva demiterii lui Traian Basescu, iar 24,92 % pentru debarcarea acestuia, releva rezultatele partiale comunicate de Biroul Electoral Central (BEC), ieri, la ora 19.00, dupa centralizarea datelor din 17.270 de sectii din 17.480.
Conform datelor BEC, au fost centralizate voturile exprimate de 8.053.009 de participanti in cele 17.097 de sectii de votare, in conditiile in care pe liste erau inscrisi 18.137.839 de alegatori. Mai precis, pana ieri la ora 19.00 fusesera centralizate 98,8% din numarul total de voturi exprimate. Numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul "DA" era de 2.007.008 (24,92%), iar cel al voturilor valabil exprimate la raspunsul "NU" - 5.983.435 (74,3%). Voturi nule raportate - 61.881 (0,78%). Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR si Metro Media, impotriva demiterii presedintelui s-au pronuntat o buna parte din votantii partidelor care au facut posibila suspendarea. Astfel, au votat "NU" 59% din electoratul PNL, 43,5% din cel al PRM, 57,9% - udemeristi si 24,5% pesedisti. (O.B.)
Stoica invoca exodul din PNL
Presedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, a declarat ieri ca in PNL exista "o tendinta puternica de a parasi partidul" si ca liberal-democratii au primit "semnale din toata tara", care arata aceasta "preocupare" din partea membrilor PNL, "exodul" lor fiind de neoprit. "In PNL exista o tendinta puternica de a parasi partidul din partea celor care sunt dezamagiti de strategia adoptata de Calin Popescu Tariceanu. Am primit din toata tara semnale care arata aceasta preocupare din partea membrilor PNL. Cei mai multi liberali isi dau seama ca actuala conducere a PNL nu mai poate oferi nici o alternativa pentru viitor", a declarat Stoica, citat de Mediafax. Stoica a afirmat ca PNL are o sustinere care se afla "la limita pragului electoral", pe un "trend descrescator", din aceasta cauza fiind compromise posibilitatile tuturor celor care au beneficiat de alegerile din 2004, "fie parlamentari, fie alesi locali". El a spus ca propunerea lui Ludovic Orban, referitoare la intrarea in opozitie a PNL, este, de fapt, un "apel disperat" la liberalii care vor sa paraseasca partidul. (R.G.)
Stolojan: Diversiunea lui Orban
Presedintele PLD Theodor Stolojan a declarat ieri ca propunerea lui Ludovic Orban de trecere a PNL in opozitie este fie "o diversiune de tipul gaitelor patriciene", fie acesta doreste sa preia conducerea formatiunii liberale. "Acest domn in general este neserios de felul lui si deci este greu de luat in considerare ceea ce spune, dar as face doua comentarii la propunerea sa: fie este o diversiune obisnuita de tipul gaitelor patriciene Orban, Antonescu, Norica, de a muta din nou discutia de la infrangerea incredibila a PNL-ului in referendum, pe alta tematica, a retragerii de la guvernare, ceea ce este putin plauzibil, fie e posibil ca domnul Orban sa fi inceput campania in interiorul PNL, crezand ca are vreo sansa sa preia conducerea PNL", a declarat Stolojan, citat de Mediafax. (R.G.)
72.156 de voturi in strainatate
In ceea ce priveste votarea in strainatate, Ministerul Afacerilor Externe a informat ieri ca, potrivit ultimelor date receptionate in Centrala MAE, la cele 178 de sectii de votare organizate in strainatate au votat 72.156 de cetateni romani. Cea mai mare prezenta la urne s-a inregistrat in Spania (14.123 persoane), urmata de Italia (9.943 persoane), SUA (7.986 persoane), Franta (5141 persoane) Republica Moldova (4.998 persoane), Marea Britanie (3210 persoane), Canada (3063 persoane), Germania (2783 persoane), Belgia (2549 persoane), Grecia (2505 persoane) si Irlanda (1835). Rezultatele finale ale referendumului urmau sa fie difuzate de BEC ieri noapte, Biroul asteptand centralizarea datelor de la toate sectiile de votare. (O.B.)
Procedura post-referendum
Potrivit Legii referendumului, rezultatele centralizate la nivel national de catre BEC, cuprinzand numarul voturilor valabil exprimate pentru fiecare raspuns de pe buletinul de vot si numarul voturilor nule, se inainteaza, cu paza militara, la Curtea Constitutionala, in termen de 24 de ore de la incheierea centralizarii. Ulterior, Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.