Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, si-a modificat optiunile privind modul de "combatere" a secetei - numai prin cresterea subventiei pentru irigatii, si a anuntat posibilitatea acordarii de despagubiri pentru culturile afectate de seceta.<
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, si-a modificat optiunile privind modul de "combatere" a secetei - numai prin cresterea subventiei pentru irigatii, si a anuntat posibilitatea acordarii de despagubiri pentru culturile afectate de seceta.
"Despagubirile se vor da, daca se vor da, intr-o limita de 70% - asa am ajuns pana in momentul de fata, si asta e si o prevedere mai veche legala - din cheltuielile angajate si dovedite pana la momentul declararii starii de calamitate. Nu stiu la ce suprafete vom ajunge in final, asta vom sti dupa ce vom culege informatiile", a afirmat Remes, citat de Mediafax. El nu a putut preciza daca vor fi acordate despagubiri si pentru culturile neasigurate, spunand ca "decizia este una mai degraba cu incarcatura politica, nu administrativa".
Comisie fara proprietar
Pentru culegerea datelor privind suprafetele afectate de seceta vor fi constituite comisii la nivel local, intrucat Remes este sceptic cu privire la corectitudinea informatiilor transmise Ministerului Agriculturii din teritoriu. "Sunt total rezervat si pana nu voi avea date corecte, facute cu seriozitate, cu responsabilitate si cu teama de lege, ca ele ar urma sa steie, in final, la baza unei plati, nu iau de buna nici o cifra vehiculata de nimeni (...)", a afirmat ministrul.
Comisiile vor fi conduse de primari si vor avea in componenta si reprezentanti ai directiei agricole judetene si ai firmei de asigurare. Activitatea acestora va incepe cel mai devreme la inceputul saptamanii viitoare, in judetele despre care Agentia Nationala de Meteorologie spune ca sunt cel mai mult expuse pericolului de seceta.
Potrivit ministrului, colectarea informatiilor "va dura", intrucat procesele verbale sunt incheiate in prezenta unui notar. Din comisii nu vor mai face parte proprietarii suprafetelor.
Irigatiile nu sunt suficiente
La propunerea ministrului Remes, Guvernul a aprobat un set de masuri cu scopul de a limita efectele secetei, cea mai importanta fiind aceea de majorare a subventiilor la irigatii. Remes a acuzat agricultorii, la acea vreme, ca nu vor sa apeleze la irigatii, motiv pentru care suportul statului se va indrepta numai catre cei care au folosit irigatiile. Datele prezentate de ANIF arata ca sunt disponibile sisteme de irigatii in 19 judete, iar in 6 judete, toate in zone supuse secetei, a fost contractata intreaga suprafata disponibila. Romania are aproximativ 9,5 milioane ha de teren arabil, iar irigatiile sunt disponibile pe 710.000 ha. In toamna anului trecut, au fost cultivate aproximativ 2,6 milioane ha, ministerul anuntand saptamana trecuta ca au fost calamitate, pana acum, circa 210.000 ha. Agricultorii au declarat ca nu folosesc irigatiile pentru ca nu isi permit tarifele, cuprinse intre 200.000 si 12 milioane de lei vechi pentru 1000 de metri cubi de apa.
Potrivit Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, statul da despagubiri de maximum 70% din valoarea cheltuielor facute pana la producerea evenimentului, pentru culturi calamitate mai mult de 30%. In plus, culturile trebuie asigurate la firme de asigurare-reasigurare pentru un anumit pachet de calamitati, altele decat seceta sau inghetul tarziu, de exemplu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.