O functie importanta din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a fost ocupata de un preferat al secretarului de stat, chestorul Nicolae Berechet, printr-un concurs aranjat. Postul de sef al Serviciului Managementul Formarii
O functie importanta din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a fost ocupata de un preferat al secretarului de stat, chestorul Nicolae Berechet, printr-un concurs aranjat. Postul de sef al Serviciului Managementul Formarii Initiale si Continue a Personalului, din cadrul Directiei Management Resurse Umane a MIRA, a fost ocupat la sfarsitul anului trecut de comisarul sef Rinu Lunescu. Acesta a lucrat in ultimii ani la Inspectoratul Judetean de Politie Valcea si Directia Nationala Anticoruptie Pitesti, avand rezultate mediocre.
Examenul pentru postul ocupat acum de comisarul sef Rinu Lunescu a fost organizat la sfarsitul anului trecut chiar intre Craciun si Revelion, pe data de 28 decembrie 2006. Iar cei care urmau sa participe au fost anuntati doar cu cateva ore inainte de data inscrierii la concurs, asa cum ne-a declarat comisarul sef Mihai Visan, unul dintre ofiterii care a candidat. Mai exact, perioada de inscriere si depunere a dosarelor a fost stabilita pentru zilele de 14 si 15 decembrie. Eventualii candidati trebuiau sa se prezinte de pe 14 decembrie, ora 8.00, pana pe 15 decembrie la ora 12.00. Interesant este ca anuntarea concursului a fost facuta abia pe data de 14 decembrie la ora 12.00, deci, dupa ora programata pentru inscriere. "Astfel, posibilii candidati dintr-un judet al tarii, cum este Baia Mare de exemplu, nici macar nu aveau timp sa isi faca bagajele si sa vina la Bucuresti, dar sa se mai si pregateasca", sustine comisarul sef Visan.
De asemenea, nu a existat o limitare a domeniilor studiilor de licenta pe care un candidat la un post de asemenea anvergura trebuia sa le indeplineasca, astfel incat la concurs s-ar fi putut inscrie chiar si un absolvent de "Agricultura". Postul scos la concurs este unul de indrumare si control a activitatii de formare initiala si continua a personalului, ceea ce presupune un minim de vechime la catedra (trei ani conform legii) sau macar experienta in acest domeniu. Totusi, acest lucru nu a fost prevazut la inscrierea candidatilor asa cum prevede Legea 128/1997, privind Statutul personalului didactic, aplicabil si cadrelor militare. In cele din urma, la concurs s-au inscris, pe langa comisarul sef Rinu Lunescu, si cativa ofiteri cu experienta din cadrul ministerului.
Examenul anului
Examenul a avut loc pe data de 28 decembrie 2006, atunci cand mai toti sefii din minister se pregateau de Revelion. Toti cei sase candidati au avut de trecut un examen oral in care li s-au pus cinci intrebari, unele care nu aveau legatura cu activitatea de management sau formare profesionala. Spre exemplu, una dintre intrebari se referea la "posibilitatea de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor la domeniul de ordine si siguranta publica", chiar daca nu era in tematica de concurs. Altele erau puse la modul: "din punctul dumneavoastra de vedere care credeti ca sunt..." sau "care este opinia dumneavoastra despre...", cu referire la punctele tari si punctele slabe ale sistemului de invatamant din minister si ce ar trebui facut pentru imbunatatirea acestuia. "Prin acest gen de intrebari se face apel la opinii propii, personale ale candidatilor si nu la raspunsuri din anumite carti sau bibliografie, prin care respectivul face dovada ca stie, iar aprecierea comisiei in acest caz poate fi subiectiva", considera comisarul sef Visan.
O buna parte dintre contracandidatii lui Lunescu aveau experienta in domeniu, cum ar fi comisarii Dumitru Stoica si Costel Blidaru, care activau de mai mult timp in cadrul acelui Serviciu. In ciuda acestui fapt, cel care a luat nota cea mai mare a fost Lunescu. Astfel, cu nota 7,00, comisarul sef Rinu Lunescu a fost declarat castigatorul postului. Acest fapt le-a intarit banuielile celorlalti participanti la concurs, potrivit carora castigatorul era stiut dinainte.
La fel de ciudat este faptul ca participantilor la asa-zisul examen nu li s-a dat voie sa pastreze ciornele cu care sa poata verifica obiectivitatea raspunsurilor. "Nici o norma metodologica nu interzice pastrarea ciornelor la un examen oral", sustine Visan. In plus, examinatorii isi notau raspunsurile intr-o banala agenda. Apoi, dupa anuntarea rezultatelor, nu au fost afisate documente obligatorii, cum ar fi intrebarile aplicate si modalitatea de evaluare. Candidatilor respinsi nici macar nu li s-a spus daca au sau nu dreptul la contestatie, nici inainte si nici dupa concurs. "Pe data de 3 ianuarie 2007, secretarul comisiei de examinare mi-a spus ca trebuie sa fac raport pentru acest lucru", a precizat Visan.
Comisie ilegala
Un alt aspect interesant al asa-zisului concurs care l-a adus intr-o functie ministeriala pe comisarul sef Rinu Lunescu este faptul ca seful comisiei de examinare a fost comisarul sef Cristian Fainisi, adjunctul sefului de la Resurse Umane din MIRA, chestorul Petrica Vizitiu.
Acesta din urma era plecat in concediu atunci cand s-a decis legalizarea printr-un simulacru de examen punerea in functie a omului sustinut de chestorul Nicolae Berechet. Mai exact, din comisia care l-au declarat castigator pe comisarul sef Lunescu Rinu au facut parte doi ofiteri care nu aveau dreptul, conform legii, sa participe la examinare. Cei doi sunt comisarul sef Fainisi si comisarul sef Ion Iancu, director adjunct la Directia de Management si Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Comisia de concurs nu avea in componenta nici o persoana care sa activeze in domeniul managementul formarii profesionale sau continue a personalului. Mai mult, s-a incalcat metodologia privind organizarea concursurilor si examenelor pentru ocuparea posturilor vacante in MIRA. Astfel, Fainisi a incalcat ordinul sefului sau direct, chestorul Vizitiu, care semnase Dispozitia directorului Directiei Management Resurse Umane nr. II/960 din 20.10.2004 in care se preciza ca presedintele comisiei de examinare trebuie sa fie seful structurii sau compartimentului in care urmeaza sa se faca incadrarea. Or, in acest caz, presedintele comisiei a fost comisarul Fainisi care, desi este director adjunct, nu coordoneaza Serviciul Managementul Formarii Initiale si Continue a Personalului, ci doar activitatea de personal. Directorul adjunct pentru activitatea de invatamant este comisarul sef Daniel Mugurel Barbu.
In ceea ce-l priveste pe comisarul sef Ion Iancu, acelasi act, respectiv dispozitia nr. II/960, prevede la articolul 4, alineatul 2 ca "in cazul in care in unitatea care organizeaza concursul nu exista specialisti in domeniul de activitate al postului vacant (...) din comisie vor fi desemnati sa faca parte specialisti din esalonul superior". Or, comisarul sef Ion Iancu este de la IGPR, adica esalon inferior. Totodata, ofiterul nu are atributii in domeniul cu pricina, adica pregatirea continua. El a si recunoscut, in cadrul unui control efectuat de MAI la IGPR in perioada februarie - martie 2006, ca aceste activitati le face impreuna cu directorul unitatii, chestorul principal Dan Fatuloiu.
Raspunsul lui Vizitiu
In ciuda acestor aspecte, chestorul Petrica Vizitiu nu a dat nici un semn ca ar vrea sa indrepte situatia de la Serviciul aflat in subordinea lui.
Mai mult, acesta i-a dat un raspuns halucinant comisarului sef Mihai Visan care inaintase un raport pe data de 5 ianuarie 2007: "Urmare a raportului dumneavoastra (...), va aduc la cunostinta ca, potrivit art. 28, alin. 3 din Dispozitia Directorului DMRU nr. II/960 din 20.10.2004 (adica propria dispozitie - n.r.), cu modificarile si completarile ulterioare, notele obtinute la interviu - ca varianta de examinare - nu pot fi contestate. Este de precizat ca, in masura in care contestatia ar fi fost admisibila, aceasta putea fi depusa in termen de 24 de ore de la afisarea rezultatelor". Totusi, asa cum am aratat mai sus, candidatilor nu li s-a oferit sansa unei contestatii
Ordin de la Berechet
Candidatii respinsi la examenul organizat la sfarsitul anului trecut sustin ca se stia cu mult timp inainte ca Lunescu va fi cel care va castiga concursul.
Potrivit acestora, Rinu Lunescu i-a abordat, cu putin timp inainte de simulacrul care a avut loc, pe cei din Serviciul la care urma sa fie sef spunandu-le ca "e ordin de la Berechet". "Acest fapt l-a spus in prezenta unor colegi care pot depune marturie. Noi, ceilalti, am incercat doar sa contracaram punerea in functie a unui om nepregatit pentru o asemenea functie. Si acesta este un motiv pentru care ne-am hotarat sa candidam", ne-a declarat comisarul sef Mihai Visan. In memoriul adresat chestorului Vizitiu ofiterul precizeaza: "Este de notorietate faptul ca se stia cine va ocupa functia scoasa la concurs, chiar de pe vremea cand ea nu devenise inca vacanta. Numele vehiculat este cel al ocupantului locului 1 si declarat "Admis", iar comisia de examen, in conditiile unui concurs fara transparenta si cu destule vicii, nu a facut decat sa oficializeze ceea ce deja era dat ca sigur". De precizat este faptul ca Mihai Visan a obtinut, anul trecut, titlul de doctor in stiinte, cu calificativul "Foarte bine" in fata unei comisii independente constituite din somitati, intr-un domeniu care se studiaza in institutiile de invatamant superior ale MIRA. Cu toate acestea, la concursul din 28 decembrie el a fost notat cu nota 5,06 de membrii unei comisii ilegale.
Sef nou, pacate vechi
Comisarul sef Rinu Lunescu a avut doua tentative de a ocupa functii in cadrul Politiei. In aprile 2005, el a candidat la sefia Politiei Municipiului Valcea si la sefia Inspectoratului Judetean de Politie Valcea. Asa cum a semnalat si presa locala, acesta a picat proba scrisa care s-a desfasurat la Bucuresti. Mai mult, reprezentantii IGPR au stabilit ca Rinu Lunescu a avut numeroase abateri pe linie profesionala, incalcand grav statutul politistului.
Berechet: "Cei care au organizat concursul sa raspunda"
ZIUA l-a contactat pe secretarul de stat din cadrul MIRA, chestorul Nicolae Berechet, pentru a afla punctul de vedere al acestuia. Berechet ne-a declarat ca nu are nici o alta legatura cu comisarul sef Rinu Lunescu "in afara de faptul ca suntem din acelasi judet", Arges. Chestorul Nicolae Berechet a tinut sa ne precizeze ca nu a influentat cu nimic concursul la care a participat Rinu Lunescu, cel despre care candidatii la examen spun ca este protejat de secretarul de stat din MIRA. De asemenea, Berechet ne-a declarat ca organizarea concursului a tinut strict de cei de la Resurse Umane "iar daca acestia au facut vreo greseala, ei trebuie sa raspunda". "Nu cred ca Lunescu s-a laudat ca are sprijinul meu, ca e baiat destept. Oricum, in privinta procesului (inaintat de comisarul sef Visan impotriva MIRA - n.r.) eu cred ca instanta este cea mai indreptatita sa raspunda", a adaugat chestorul Berechet.
Plan secret de invatamant
In urma demersului sau, comisarul sef Mihai Visan a fost chemat "la ordin" si i s-a oferit, in schimbul tacerii, un alt post. Acesta insa a chemat in judecata MIRA si solicita in instanta constatarea nulitatii concursului din 28 decembrie 2006. El atrage atentia asupra faptului ca examenul a avut loc in baza unui ordin intern al MAI (300/2004) si nu in baza Legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici. Comisarul sef Visan invoca exceptia de nelegalitate in acest caz. "Planul de invatamant al ministerului este considerat, in mod inutil, secret. Astfel se pot comite abuzuri, pentru ca invatamantul si examinarea candidatilor este conform Legii Invatamantului. La fel si pregatirea profesionala a cadrelor didactice trebuie sa se supuna acestei legi, iar in acest caz functia respectiva presupune absolvirea Departamentului pentru pregatirea personalului didactic", a tinut sa precizeze Mihai Visan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.